Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Szarlotka z różową pianką – przepis

Maj 2, 2014 , 10320 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
szarlotka-z-rozowa-pianka-1

Szarlotka z różową pianką nazywana także „z kisielem” jest oczywiście jednym z moich ulubionych wypieków, ponieważ uwielbiam ciasta z jabłkami. Ten przepis jest najlepszy z jakim się spotkałam. Maślany, kruchy spód zatopiony w cynamonowych jabłkach i na wierzch wiśniowa piana z białek oraz starte kruche ciasto. Podajemy je jeszcze ciepłe z gałką lodów waniliowych lub śmietanką kremówką. Doskonałe w zimowe wieczory, ale doskonale sprawdzi się także w letnie dni.

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 125 g masła, zimnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 kg lekko kwaśnych jabłek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu, płaska
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki bułki tartej

 

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kisiel wiśniowy ( proszek )

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Zimne masło dzielimy na niewielkie kawałki i dodajemy do mąki razem z cukrem i żółtkami. Wszystkie składniki szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia ( ja użyłam ze szklanym dnem ) wykładamy 2/3 ciasta, resztę owijamy folią i wkładamy do lodówki. Tortownicę z ciastem wkładamy do lodówki na min. pół godziny.

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przekładamy do garnuszka z niewielką ilością wody ( ok. 3 łyżek ), cukrem, cynamonem. Dusimy około 15 min. na niewielkim ogniu. Zostawiamy do wystudzenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i przesiany przez sitko kisiel. Miksujemy do połączenia. Na schłodzone ciasto równomiernie wykładamy bułkę tartą, następnie jabłka oraz piankę. Pozostałą część ciasta ( 1/3 ) ścieramy na tarce o dużych oczkach, równomiernie pokrywając piankę. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min. do lekkiego zarumienienia. Podajemy jeszcze ciepłe z gałką lodów. Smacznego.

  • Anetka wielbicielka jabłek ;)

    No i teraz nie wiem… polecasz tę czy tę z lukrem???

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Każdą lubię, ale ta z lukrem to mój faworyt :)

  • Anetka wielbicielka jabłek ;)

    Wybrałam tę szarlotkę jednak ( z lukrem zrobię kolejny raz), bo po prostu śniła mi się w nocy… Wyszła super przepyszna! Tylko chyba za dużą blaszkę miałam (20 x 30) – przepis przewiduje jaką wielkość (bo nie mogłam się tej informacji doszukać).
    Dziękuję za super przepis i szarlotkę wszystkim bardzo POLECAM!!!

Może to Cię zainteresuje