Znajdź swój przepis

Drożdżowe bułeczki z truskawkami i rabarbarem – przepis

12 maja, 2014

Drożdżowe bułeczki z pysznym dodatkiem domowego budyniu, owoców oraz chrupiącej kruszonki. Budyń jest delikatny, kremowy i słodki. Natomiast truskawki i rabarbar ( owoce mogą być dowolne ) doskonale łączą smak słodki i kwaśny. Na wierzch sypiemy słodziutką kruszonkę i efekt wspaniałej drożdżówki, która lekko chrupie mamy w kilka chwil. Najlepsze tego samego dnia, w którym je piekliśmy. Polecam te pyszne bułeczki. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 6 bułeczek

  • 250 g mąki tortowej
  • 11 g drożdży suchych lub 22 g świeżych
  • 12 g miodu
  • 1 małe jajko
  • 125 ml mleka
  • 40 g masła lub margaryny
  • 3 g soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 125 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 20 g cukru
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu lub esencji waniliowej

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 50 g mąki tortowej
  • 25 g masła lub margaryny
  • 25 g cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji

DODATKOWO:

  • 1 szklanka rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • 1 szklanka truskawek, pokrojonych w ósemki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • żółtko wymieszane z 2 łyżkami wody

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej suche drożdże ( ze świeżych wykonujemy rozczyn ), miękkie masło oraz sól. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe ( nie gorące ) i łączymy z miodem oraz lekko roztrzepanym jajkiem. Dodajemy do mąki i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( 1-1,5 godz ).

Rabarbar łączymy z 2 łyżkami cukru i odstawiamy, aż puści sok.

Żółtka na krem budyniowy ucieramy razem z cukrem oraz przesianą mąką ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy razem z ekstraktem, następnie zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając stopniowo dodajemy do masy z żółtek. Chwilę gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączymy, aż powstaną grudki. Do wykonania możemy również użyć malaksera. Przechowujemy w lodówce do momentu użycia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy w dosyć sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do napuszenia. Szklanką o szerokości ok. 7 cm wykonujemy wgłębienia w każdej bułeczce. Ciasto w miejscu wgłębienia powinno być dosyć cienkie. Wnętrze oprószamy bułką tartą, nakładamy po około łyżce kremu budyniowego, a na to odsączony z soku rabarbar, truskawki i przykrywamy kruszonkę. Brzegi bułeczek lekko smarujemy żółtkiem. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20-25 min do zarumienienia. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x