Drożdżowe rogaliki na maślance – przepis


Rogaliki z tego przepisu są genialne i niepowtarzalne w smaku. Dodatek maślanki do ciasta sprawia, że nie mają typowej struktury rogalika drożdżowego, a są bardziej delikatne, lekkie i puszyste. Ciasto możemy mrozić przez 7 dni i w każdym momencie wykonać świeże rogaliki. Najlepsze są w smaku zaraz po upieczeniu. Bardzo polecam Wam wypróbować na śniadanie, a nie będziecie szukać więcej innego przepisu. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 1 blaszka rogalików

  • 1 1/4 łyżeczki suchych drożdży ( instant )
  • 1/8 szklanki ciepłej wody
  • 1 1/2 szklanki maślanki naturalnej
  • 3 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru + 1 łyżeczka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Drożdże przekładamy do małej miseczki, mieszamy z łyżeczką cukru i zalewamy 1/8 ciepłej wody. Odstawiamy na ok. 15 min, aż zacznie „ pęcznieć”.  Mąkę (1,5 szkl ) przesiewamy, następnie dodajemy maślankę oraz wyrośnięte drożdże. Mieszamy, aż wszystkie składniki będą dokładnie połączone bez grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz do napuszenia. Po tym czasie dodajemy cukier, lekko roztrzepane jajko, sól, olej, sodę oraz przesianą mąkę ( 1 3/4 szk ). Mieszamy i wyrabiamy przez ok. 7-8 min używając miksera i końcówki do wyrabiania tzw. haka lub ręcznie. Gotowe dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy lekko podsypując mąką, tworząc koło. Wykrawamy trójkąty ( z jednego koła ok. 12 szt ), zwijamy od szerszej ku węższej stronie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 – 2 godz. Napuszone wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C i pieczemy przez ok. 10-15 min. do lekkiego zarumienienia. Smacznego.

wydrukuj teraz