Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Cytrynowiec na biszkopcie i herbatnikach – przepis

Maj 21, 2014 , 32163 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
cytrynowiec na biszkopcie i herbatnikach 7

Wielowarstwowe ciasto z pysznym kremem na bazie soku z cytryny oraz lekkiej pianki. Wspaniałe, orzeźwiające i delikatne. Biszkopt można zastąpić całkowicie herbatnikami i wtedy ciasto nie będzie wymagało pieczenia. Do kremu możemy dodać 200 g masła, uzyskamy bardziej kremową masę. Cudowne na lato. Inspiracja: pinterest. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka, małe
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

 

SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY:

  • 2 budynie waniliowe, proszek
  • 100 ml soku z cytryny ( ok. 3 duże cytryny )
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru

 

SKŁADNIKI NA PIANKĘ CYTRYNOWĄ:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 75 g serka śmietankowego, mielonego
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1/2 szklanki wrzącej wody

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 1 czubata łyżka masła lub margaryny ( rozpuszczonej )
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

 

DODATKOWO:

  • mała paczka herbatników

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy ze szczyptą soli. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa zacznie być lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku, łączymy. Za pomocą łyżki delikatnie mieszamy pianę z mąką. Przekładamy do tortownicy o śr. 24-26 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy przez ok. 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy lekko uchylając drzwiczki piekarnika.

Sok z cytryny łączymy z 1 szklanką wody oraz 1 szklanką cukru, zagotowujemy. Pozostałą wodę ( 1/2 szkl. ) łączymy z proszkiem budyniowym oraz żółtkami. Wrzący roztwór zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy rozpuszczony budyń z żółtkami, cały czas mieszamy. Ponownie przekładamy na niewielki ogień i gotujemy, aż masa znacznie zgęstnieje.

Proszek z galaretki zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy serek oraz stopniowo chłodną galaretkę.

Biszkopt nasączamy ponczem ( wszystkie składniki łączymy ), następnie wykładamy krem budyniowy i wyrównujemy. Na wierzch rozprowadzamy piankę cytrynową oraz układamy herbatniki lekko dociskając. Wszystkie składniki na polewę łączymy i delikatnie wylewamy na herbatniki. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

 

Może to Cię zainteresuje