Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka, Ciastka kruche

Ciastka amoniaczki – przepis

Maj 24, 2014 , 25985 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciastka-amoniaczki-przepis-1

Ciastka, które są znane od dawna i na pewno większość z Was kojarzy je ze swojego dzieciństwa. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Ciasteczka z tego przepisu wychodzą chrupiące, lekko maślane, a przede wszystkim można je dosyć długo przechowywać w szczelnym pojemniku. Doskonałe do herbaty lub ze szklanką zimnego mleka. Zapach amoniaku podczas pieczenia może lekko zrazić, ale gwarantuje pyszny smak. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 3 blaszki ciastek

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka amoniaku, czubata
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

DODATKOWO:

  • białko do posmarowania
  • cukier kryształ do posypania
  • cukier puder do oprószenia ( niekoniecznie )

Żółtka miksujemy razem z cukrami, jogurtem oraz amoniakiem i proszkiem do pieczenia. Mąkę przesiewamy i dodajemy niewielkie kawałki masła, szybko łączymy dłońmi, aż powstanie kruszonka. Następnie dodajemy mokre składniki i wyrabiamy ciasto do połączenia. Gotowe powinno być jednolite oraz lekko tłuste w dotyku. Ciasto dzielimy na trzy części i z każdej rozwałkowujemy placek o grubości ok. 3-5 mm. Wykrawamy za pomocą foremki lub szklanki dowolnej wielkości kształty ( u mnie o śr. 6 cm ). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy lekko białkiem oraz obsypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. do zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub samodzielnie. Smacznego.

  • Gosia

    Zrobiłam!!! Super sa, takich szukałam!;)

Może to Cię zainteresuje