Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami, Torty, Walentynki

Tort czekoladowy z truskawkami – przepis

Maj 28, 2014 , 40444 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
tort-czekoladowy-z-truskawkami-przepis-5

Tort czekoladowy przekładany kremem truskawkowym na bazie serka typu ricotta oraz bitej śmietany. Biszkopt jest lekki i delikatny, a po skropieniu ponczem wilgotny ( w przypadku dzieci usunąć alkohol ). Krem jest słodki z niewielką nutą wyczuwalnej kwaśności truskawek. Doskonały na drugi dzień, podajemy prosto z lodówki. Doskonałym wykończeniem tortu może być polewa czekoladowa, ale wtedy należy zmniejszyć nasączenie wierzchniego blatu biszkoptowego. Cudowny na przeróżne okazje i bardzo prosty w wykonaniu. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 3 jajka, duże
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżeczki rumu
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:

  • 300 g truskawek, świeżych lub mrożonych
  • 125 g serka np. ricotta
  • 4 łyżek cukru pudru, czubatych
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka, po dodaniu każdego dokładnie miksujemy na niewielkich obrotach. Za pomocą dużej łyżki powoli mieszamy suche składniki z masą białkową. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( u mnie silikonowa ) o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 165 C przez ok. 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Uwaga: ciasto sprawdzaj dopiero pod koniec czasu pieczenia, inaczej opadnie. Ostudzone ciasto z wierzchu wyrównujemy i przekrawamy na dwa blaty biszkoptowe.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki miksujemy blenderem i mieszamy razem z serkiem. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Łączymy delikatnie z masą truskawkową i niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę.

Blat biszkoptowy nasączamy połową ponczu ( wszystkie składniki razem mieszamy ) i wylewamy krem truskawkowy. Na wierzch układamy drugi blat i bardzo delikatnie dociskamy, skrapiamy ponczem. Wstawiamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy udekorowany płatkami czekolady i truskawkami. Smacznego.

  • Skowronek

    Zastanawiam się bo zazwyczaj w Twoich przepisach na biszkopt jest więcej jajek,a tu tylko 3, w sumie jest napisane , że duże więc może to wystarczy:))))?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ten tort jest dosyć niski i przekrawamy go na dwie części dlatego z połowy składników jest zrobiony. Możesz oczywiście podwoić składniki i upiec większy :)

  • Joanna

    A czy ten krem będzie pasował do tortu oreo bo uwielbiam tamtem biszkopt a chce coś odmienić żeby znowu nie robić oreo

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Będzie pasował, ale dałabym zamiast truskawek maliny :)

      • Joanna

        super dziękuję za szybką odp. i podpowiedź :)

Może to Cię zainteresuje