Znajdź swój przepis

Placek z truskawkami, najlepszy – przepis

4 czerwca, 2014

Przepis na placek z truskawkami to doskonały pomysł na lato. Ciasto na maślance jest delikatniejsze w smaku, ale jeśli akurat jej nie macie może być jogurt, kefir. Konsystencja przypomina wilgotny, puszysty biszkopt. Truskawki możemy zastąpić praktycznie dowolnymi owocami. Nie znam prostszego i zarazem tak pysznego przepisu na placek z truskawkami. Zapach podczas pieczenia przekona na pewno nie jedną osobę. Jeśli nie chcesz, aby przytrafił Ci się zakalec ten przepis na pewno polubisz. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA PLACEK:

  • 350 g mąki tortowej
  • 220 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 240 ml maślanki
  • 3 jajka, duże
  • 120 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 250 g truskawek, przekrojonych na pół

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z solą oraz cukrami na puszystą masę. Powoli wlewamy olej, cały czas miksujemy. Następnie naprzemiennie dodajemy suche składniki z maślanką w trzech partiach. Surowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 24×28 cm. Na wierzch surowego ciasta układamy po jednej połówce truskawki, przekrojoną częścią do góry. Owoce układamy w niewielkich odstępach tak, aby na jednym kawałku była połowa truskawki. Pieczemy w temp. 180 C przez 50-55 min do tzw. suchego patyczka. Jeszcze ciepły placek z truskawkami oprószamy cukrem pudrem lub podajemy samodzielnie. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz więcej propozycji na ciasta z truskawkami.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x