Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami, Desery

Ciasto z owocami w słoiku – przepis

Czerwiec 20, 2014 , 23682 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
ciasto-z-owcocami-w-sloiku-5

Pies in a jars na mój własny użytek nazwałam je ciasta w słoikach. Natomiast bardziej pasowałoby określenie paje. Trend na wykorzystanie słoików do deserów obserwuję już od jakiegoś czasu. Anglojęzyczne strony proponują Nam przeróżne kombinacje. Nadziewane owocami, przekładane ciastem z muffinek i kremem po desery, które nie trzeba piec. Ciasta w słoikach mają przeróżne zastosowanie: słoik z surowym ciastem zakręcamy i wkładamy do zamrażarki, który może leżeć nawet do 3 miesięcy. Ciasto w słoikach to doskonała przekąska w podroży, na podwieczorek dla dzieci lub piknik. Wspaniały pomysł na prezent, który możemy pięknie udekorować i wręczyć. Dla mnie to po prosto kreatywne wykorzystanie słoików oraz inny sposób podania pysznego ciasta z soczystym nadzieniem. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 230 g masła lub margaryny, zimnej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki octu
  • 2-3 łyżki lodowatej wody

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 4 1/2 szklanki pokrojonych owoców np. truskawek
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła

DODATKOWO:

  • 6 małych słoiczków lub 3 średnie

Ważne: konieczne do wykonania są słoiczki, które są szerokie.

Przesianą mąkę rozdrabniamy w malakserze z pokrojonym w kawałeczki zimnym masłem ( można posiekać nożem ). Ciasto powinno mieć konsystencję grudek. Następnie dodajemy zimne jajko oraz ocet i ponownie łączymy w malakserze lub zagniatamy nożem. Pod koniec do ciasta dodajemy stopniowo zimna wodę i szybko zagniatamy dłońmi, aż ciasto będzie jednolite. Mały kawałek ciasta wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty, które posłużą nam do włożenia w środek słoiczka. Pozostałym ciastem wylepiamy dno, boki słoiczka tak, aby lekko wystawało ponad. Owijamy folią i wkładamy na min. godzinę do lodówki.

Owoce pokrojone w niewielką kostkę obsypujemy cukrami, mąką i cynamonem. Dokładnie mieszamy. Słoiczki wypełniamy do 3/4 wysokości owocami i na każdym dajemy niewielką ilość masła. Na wierzch układamy po 1-2 szt. wykrojonych wzorków. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min, pod koniec nadzienie powinno wewnątrz lekko bulgotać. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto w kubku.

Może to Cię zainteresuje