Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Tarty

Tarta z nektarynkami ( paj )- przepis

Czerwiec 23, 2014 , 9582 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
tarta-z-nektarynkami-przepis-1

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła, zimnego
  • 75 g cukru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 750 g nektarynek
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 200 g twarogu, mielonego
  • 3 łyżeczki miodu ( najlepiej akacjowy )

DODATKOWO:

  • kilka łyżek miodu do polania wierzchu

Wszystkie składniki na kruche ciasto przekładamy do malaksera i miksujemy, aż powstaną grudki. Zamiast malaksera można użyć specjalnego przyrządu do wyrabiania ciasta kruchego lub „posiekać” nożem. Ciasto chwilę zagniatamy dłońmi i owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na godzinę.

Nektarynki kroimy na kawałeczki. Następnie łączymy ze skórka oraz sokiem z cytryny. Twaróg mieszamy z miodem.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Na podsypanej mąką stolnicy jedną część rozwałkowujemy na placek o śr. 28 cm. Nawijamy delikatnie na wałek i przekładamy na formę do tarty o śr. 22 cm. Dokładnie dociskamy i nakłuwamy widelcem spód oraz boki. Wykładamy masę serową, następnie brzoskwinie.

Pozostały kawałek wałkujemy na placek o podobnej średnicy i wykrawamy trójkąty lub inne kształty Układamy na nektarynkach, zostawiając otwory na bokach oraz na środku. Pieczemy w temp. 200 C przez około 35 min. Ciasto powinno się zarumienić. Podajemy polane miodem. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz przepisy na inne ciasta kruche z owocami.

Może to Cię zainteresuje