Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka kruche, Desery, Walentynki

Domowe paluszki czekoladowe (pocky) – przepis

Czerwiec 25, 2014 , 20903 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
domowe-paluszki-czekoladowe-pocky-6

Kilka lat temu, gdy jeszcze w Polsce półki sklepowe nie były obciążone przeróżnymi słodyczami dostawałam cudowne paczki zza granicy. W jej środku były niewyobrażalne na tamten czas pyszności. Żelki, gumy i ciasteczka. Pamiętam do dziś paluszki zatopione w gorzkiej czekoladzie nazywały się mikado. Dzisiaj spotkałam się z paluszkami pocky w przeróżnych kombinacjach. Kiedyś wystarczyła ciemna czekolada, a dzisiaj jeden wariant to za mało i produkowane są w kilkunastu smakach. W grę wchodzą nawet posypki. Przepis znalazłam w internecie i ruszyłam do wykonania własnych. Trochę uciążliwe i długie jest ich wykrawanie. Natomiast wyszły takie jak pamiętam. Chrupiące z końcówką zatopioną w gorzkiej czekoladzie. Smak z dzieciństwa jest bezcenny. Inspiracja: larecetadelafelicidad. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 80-100 paluszków

  • 400 g mąki pszennej, typ 650
  • 10 g drożdży świeżych lub 5 g suchych
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 g oliwy
  • 5 g soli

DODATKOWO:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki mleka

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy pokruszone świeże drożdże lub wsypujemy suche, sól, oliwę oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto w misce, aż zacznie przybierać kształt. Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wyrabiamy, aż stanie się gładkie i nie będzie przywierać do dłoni. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.

Napuszone ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na placek o grubości ok. 5 mm. Za pomocą ostrego noża lub noża do pizzy wykrawamy cieniutkie paseczki o szerokości 5 mm i długości około 10 cm. Delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temp. 220 C przez ok. 10 min. Paluszki powinny być chrupiące i lekko zarumienione. Zostawiamy do wystudzenia

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pod koniec dodajemy masło oraz mleko i mieszamy. Przelewamy do wysokiego kubeczka. Zatapiamy końce paluszków w czekoladzie i przekładamy na papier do pieczenia do zastygnięcia czekolady. Przechowujemy w szczelnym pojemniku nawet do 2 tyg. Smacznego.

  • Michalina W.

    Bardzo pysznie wyglądają! Szkoda, że nie wpadłam tu wcześniej, bo bym Ci powiedziała o konkursie na fanpage kochamy łakocie :( Były tam do wygrania właśnie takie paluszki tylko z Beskidzkich! :)

Może to Cię zainteresuje