Znajdź swój przepis

Placek drożdżowy z malinami i kruszonką

30 czerwca, 2014

Banalnie prosty przepis na ciasto drożdżowe. Zaskakuje swoją pulchnością i delikatnością. Maliny doskonale kontrastują ze słodyczą ciasta i kruszonki. Ciasteczka imbirowe możemy zastąpić innymi ulubionymi , ale muszą być typu kruchego bez masy w środku. Z pewnością placek drożdżowy mogę zaliczyć do bardzo udanych i smacznych. Inspiracja: Eva Toneva.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 10 g drożdży świeżych lub 6 g suchych
  • 130 ml mleka, ciepłego
  • 3 jajka, duże
  • 130 g cukru
  • 100 g masła, roztopionego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 40 masła, roztopionego
  • 40 g cukru
  • szczypta cynamonu
  • 40 g zmiksowanych ciastek imbirowych lub maślanych
  • 40 g mąki tortowej

DODATKOWO:

  • 250 g świeżych malin

Drożdże rozpuszczamy za pomocą drewnianej łyżki w połowie ciepłego mleka z łyżką cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Jajka miksujemy z cukrem na tzw. kogel-mogel. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wykonujemy wgłębienie. Wlewamy zaczyn z drożdży, pozostałe ciepłe mleko, kogel-mogel, skórkę z cytryny, szczyptę soli oraz roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i nie będzie przywierało do dłoni. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości ( ok. 1,5 godz). Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, aż powstanie wilgotna, piaskowa konsystencja. Formę o wym. 30×28 cm lub lekko większej, smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( w ten sposób papier ładnie się przyklei do blaszki ). Napuszone przekładamy do formy i rozciągamy na jej wymiar. Układamy maliny, następnie oprószamy równomiernie kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez 40-45 min. Gotowe sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy ciasto jest gotowe. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Teraz piekę :) Później ocenię:)

  2. Ja teraz piekę drożdżowca. Zobaczymy jaki wyrośnie i czy się uda

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x