Muffinki z porzeczkami i kruszonką – przepis


Lekkie muffinki z czerwonymi porzeczkami i cynamonową kruszonką. Muffinki są słodkie z niewielką nutą kwaśnych porzeczek. Idealne do szklanki mleka dla dzieci lub na piknik. Doskonałe w lato, gdy mamy sezon na porzeczki. Przyznam, że nie przepadałam do tej pory za tymi owocami, nie do końca widziałam w nich ciekawe zastosowanie. Od kiedy piekę z nimi słodkości to zmieniłam zdanie i uwielbiam połączenie słodko-kwaśne. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 12 muffinek

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 115 g masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 55 g masła, roztopionego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 2 szklanki czerwonych porzeczek
  • cukier puder do oprószenia

Roztopione masło o temp. pokojowej łączymy z mlekiem oraz jajkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier oraz sól, mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i całość miksujemy lub mieszamy łyżką. Masa powinna być gęsta i jednolita. Do surowego ciasta delikatnie dodajemy porzeczki i delikatnie łączymy.

Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier, sól, cynamon oraz roztopione masło. Mieszamy, aż uzyskamy grudki z ciasta.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy do 3/4 ciastem i przykrywamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy lekko ciepłe, oprószone cukrem pudrem. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy z porzeczkami.

wydrukuj teraz