Znajdź swój przepis

Cytrynowe ciasto z malinami

11 lipca, 2014

W słoneczny dzień nie ma nic lepszego od ciasta z sezonowymi owocami. Tutaj wersja ciasta z malinami o cytrynowym posmaku. W moim domu sezon zaczyna się od truskawek, a koniec od zawsze kojarzy mi się ze śliwkami. Przyznam szczerze, że z owoców sezonowych korzystam na całego. Maliny darze największym sentymentem. Pamiętam zbieranie ich z cudzych krzaków razem z siostrą cioteczną i chwalenie się uzbieranym łupem rodzicom. Równie dobre maliny były za domem wujka, które miały jedyną wadę zawsze było za mało czasu, aby się nimi najeść do syta. W tym poście proponuję Wam bardzo proste ciasto z malinami, bez kombinacji. Warstwa ciasta, warstwa malin i znowu warstwa ciasta. Prawda, że proste. Dodatkową zaletą ciasta, jest jego smak cytrynowy. Doskonale współgra z malinami. Na wierzch cukier puder lub lukier i ciasto z malinami gotowe. Pozdrawiam.

CYTRYNOWE CIASTO Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g cukru
  • 130 g masła, miękkiego
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 70 ml soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 250 g świeżych malin
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.

Miękkie masło miksujemy razem z cukrami na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy dodajemy sól, skórkę i sok z cytryny oraz ekstrakt z wanilii, ponownie miksujemy. Pod koniec delikatnie na małych obrotach miksera mieszamy mokre składniki z suchymi. Maliny oprószamy łyżeczką mąki. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy połowę ciasta, układamy maliny i zalewamy pozostałym ciastem. Pieczemy w temp. 180 C przez 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polukrowane. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z malinami.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x