Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Brownie, Ciasta z owocami, Serniki

Sernik na wiśniowym brownie – przepis

Lipiec 14, 2014 , 13386 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
sernik-na-wisniowym-brownie-przepis-11

Moje pierwsze ciasto z typu sernikobrownie. Ciemniejsza warstwa jest na bazie kakao i świeżych wiśni. Dosyć ciężka i wilgotna. Natomiast masa serowa jest puszysta, delikatna i cudownie pachnie wanilią. Dwa kontrastujące ze sobą struktury ciasta doskonale komponują się w smaku. Ciasto w sezonie na wiśnie sprawdzi się najlepiej, ponieważ wtedy owoce są soczyste i aromatyczne. Sernik na wiśniowym brownie najlepiej zaraz po upieczeniu wystudzić i wstawić na jeden dzień do lodówki. Inspiracja: winiary. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BROWNIE:

  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g wydrylowanych wiśni, świeżych

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 500 g sera białego ( naturalnego ), mielonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego ( proszek )
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii

Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Całe jajka miksujemy z przesianym cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy naprzemiennie suche składniki z olejem. Wiśnie oprószamy łyżką mąki i wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez 15 min.

Ser miksujemy z cukrem, jajkami, ekstraktem waniliowym oraz proszkiem budyniowym. Masę równomiernie wykładamy na podpieczone brownie i ponownie wkładamy do piekarnika na 40-50 min do tzw suchego patyczka. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje