Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Cupcakes, Muffinki

Klasyczne muffinki waniliowe ( baza do cupcakes ) – przepis

Lipiec 28, 2014 , 32603 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
klasyczne-muffinki-waniliowe-przepis-baza-3

Przepis doskonały jako baza do cupcakes. Rewelacyjne w smaku i co najważniejsze za sprawą dodania kremówki nie są suche. Zyskały bardziej delikatny i lekki charakter. Do środka zamiast ekstraktu można dodać np. ziarenka z laski wanilii. Doskonale sprawdzą się również z dodatkami np. czekolady. Przechowujemy ok. 3-4 dni pod osłonką. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 12 muffinek

  • 200 g mąki tortowej
  • 130 g masła, temp. pokojowa
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Śmietankę lekko podgrzewamy. Masło miksujemy i po chwili dodajemy cukier, dobrze mieszamy. Następnie dodajemy jajka, miód, wanilię, po dodaniu każdego składnika miksujemy dokładnie mikserem. Na koniec dodajemy naprzemiennie suche składniki ze śmietanką w trzech partiach. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami i napełniamy do 3/4 objętości. Pieczemy w temp. 170 C przez 20-25 min do tzw. suchego patyczka. Smacznego.

Może to Cię zainteresuje