Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami, Tarty

Galette ze śliwkami – przepis ze wspomnieniem

Sierpień 18, 2014 , 12438 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
galette-tarta-ze-sliwkami-przepis

Śliwkowo w sklepach zrobiło się już jakiś czas temu. Najlepsze są polskie śliwki, a jeszcze lepiej jak pochodzą z własnej hodowli. Moje wspomnienia ze śliwkami łączą się z dzieciństwem i wyjazdami do wujka na wieś. Nieduży dom, otoczony kilkoma drzewkami owocującymi co rok. Pamiętam niewielkie drzewo pełne fioletowych owoców z soczyście zielonymi listkami. Potrząsało się nim, a śliwki leciały jak kule fioletowego gradu. To były węgierki, odmiana mała i idealna do jedzenia.

Pamiętacie jeszcze czasy kiedy owoce zrywało się z drzewa lub zbierało z ziemi? Lekko przecierało i pochłaniało takie nieumyte, świeże i bez tej wszędobylskiej chemii. Śliwkę rozrywało na pół i sprawdzało czy nie ma niechcianego lokatora. Dzisiaj w owocach ze sklepu jeszcze nigdy nie trafiłam na robaka. A może to prawda, że robak nawet nie chce tego tknąć? Pochłaniałam tak kilkanaście dużych sztuk wbrew ostrzeżeniom taty o ból brzucha. Co on tam wie, ja mam niezniszczalny żołądek i na przekór jadłam kilka więcej. Bólu nigdy nie miałam, chociaż nie polecam naśladowania.

Najlepsze śliwki to te twarde, jeszcze niedojrzałe. Gdzieniegdzie zielonkawe, po przekrojeniu miąższ jest dosyć zbity, a skórka jędrna. Miękkie śliwki, które zapadają się pod palcami uważam dobre jedynie do ciast i przetworów.

Przejrzałe śliwki, lekko nie zjadliwe na surowo wykorzystałam do tarty. Słowo galette pochodzi z kuchni francuskiej i oznacza płaskie, kruche ciasto. U nas spotkałam się już z nazwami crostata lub tarta rustykalna. Jakiś czas temu na blogu dodałam przepis na galette z jabłkami, przepis znajdziesz TUTAJ.

Galette ze śliwkami podałam na babskim spotkaniu i okazała się doskonała na przekąskę do herbaty. Śliwkowy środek jest kwaśny, natomiast ciasto jest kruche, słodkie, lekko chrupiące bo posypałam je grubym cukrem.

 PRZEPIS NA CIASTO:

ILOŚĆ: 2 tarty o średnicy 20 cm

  • 200 g mąki tortowej
    galette-tarta-ze-sliwkami-przepis-2
  • 110 g masła, zimnego
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 ml zimnego mleka
  • 1 żółtko

 SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 12 śliwek, dojrzałych
  • 1 łyżka miodu lub płynnego nektaru
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka mielonych migdałów ( bez skórki )
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 maki ziemniaczanej

 DODATKOWO:

  • 2 łyżki mleka do posmarowania
  • 2-3 łyżki cukru do oprószenia

Do malaksera wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder, sól oraz pokrojone w niewielkie kawałki zimne masło. Miksujemy, aż powstanie kruszonka. Jeśli nie masz malaksera możesz ciasto wyrobić na stolnicy, siekając nożem. Zimne mleko mieszamy z żółtkiem i dodajemy do kruszonki. Chwilę rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Każdą owijamy folią, spłaszczamy i przekładamy do lodówki na min. 1 godz.

Śliwki kroimy w dosyć grube plasterki, zalewamy sokiem z cytryny oraz miodem. Zostawiamy na 15 min lub dłużej. Migdały, cukier oraz mąkę ziemniaczaną mieszamy w miseczce.

Na oprószonej mąką stolnicy wykładamy jedną część ciasta. Wałkujemy przez folię koło o śr. 25 cm. Na środek wsypujemy połowę suchych składników. Zostawiając 5 cm wolnej przestrzeni od brzegów. Układamy dookoła połówki śliwek. Wolne brzegi ciasta nakładamy na śliwki, smarujemy mlekiem i oprószamy grubym cukrem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min. Ciasto powinno być lekko zarumienione, a nadzienie bąbelkować. Podajemy polane miodem lub z gałką lodów. Smacznego.

galette-tarta-ze-sliwkami-przepis-1

  • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

    test

  • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

    test

  • Barbara

    Wspaniale wygląda i pewnie tak samo smakuje :) Dodatek miodu przekonał mnie i jutro idę po śliwki…. Zastanawiam się tylko dlaczego „galette” ? Dla mnie to raczej tarta, bo galette wypełnia masa śmietanowo jajeczna jako dodatek do innego nadzienia, a ciasto z owocami to placek lub tarta :) Pozdrawiam:)

  • http://lekcjewkuchni.blogspot.

    Uwielbiam tarty i w ogóle kruche ciasto, na pewno wypróbuję przepis:)

  • gin

    Wygląda fantastycznie :)
    Ja pamiętam śliwy na działce Dziadka – mogłam jeść, i jeść, i jeść… :)

Może to Cię zainteresuje