Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta ucierane, Ciasta z owocami

Kokosowe ciasto z morelami przepis na obecność w życiu

Sierpień 22, 2014 , 7832 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Tak dawno jadłam morele, że wybierając w sklepie musiałam przypomnieć sobie jak smakują. Coś jak mieszanka brzoskwini z cytryną? Biorę pół kilko i szukam przepisu na ciasto z morelami. Musi być szybkie, proste i z dużymi kawałkami owoców. Znalazłam przepis na koksowe ciasto z morelami i już prawie spotkałam się z zakalcem. A jak moja Pani od chemii mawiała ” tylko spokój może Was uratować” – uratował, dopiekłam 10 min. dłużej i wyszło cudne ciasto.

Od 70-90 % naszego czasu w ciągu dnia spędzamy na rozpamiętywaniu tego co było lub tego co ma nastąpić.

Więc gdzie jesteśmy? Odpowiedź nasuwa się sama: Nigdzie. Nasza obecność w życiu tu i teraz nie istnieje.

Ostatnio złapałam się na właśnie takiej myśli: żyję przeszłością. Nie patrze na kogoś przez pryzmat tego co czuję do niej dzisiaj, ale widzę jedynie dawne urazy. Nie ma znaczenia, że dzisiaj z tą osobą dobrze mi się rozmawia i lubię przebywać w jej towarzystwie. Bycie nie obecną w danej chwili sprawia, że odbieram nie tylko sobie możliwości nawiązywania kontaktów, ale złe wspomnienia powracają jak bumerang sprawiając, że relacja nie będzie szczera i autentyczna.

Życie na każdym kroku wyznacza drogowskazy. Zamiast odczytywać i podejmować wyzwania, zakładamy klapki na oczy i żyjemy w wirtualu swoich myśli. Co dalej za tym idzie nie kontrolujemy rzeczywistości. Zauważasz, że związek się rozluźnia i nie wiesz czemu. Przecież kiedyś było tak dobrze. Nagle widzisz, że twoje dziecko dorasta i nie wiesz kiedy ten czas zleciał. Nie bez powodu – brak  obecności w życiu. Dni uciekają, chwile pozostają tylko wspomnieniami, emocje czymś czego w sobie nie rozumiemy.

Przeszłość – można się z niej uczyć, ale nie można nią żyć.

Przyszłość – stawiajmy kolejne kroki w swoim życiu, ale nie martwy się na zapas.

ciasto-kokosowe-z-morelami-przepis-1

CIASTO Z MORELAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 235 g mąki tortowej
  • 185 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
  • 120 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 10 moreli
  • 3 łyżki miodu

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz solą. Miękkie masło ubijamy przez chwilę, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Miksujemy, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodajemy po jednym jajku oraz wanilię, cały czas mieszając. Stopniowo wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Formę o wym. 17×28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy surowe ciasto i wyrównujemy. Oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy połówki morelki, środkiem do góry. Owoce lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw suchego patyczka. Jeśli ciasto za mocno będzie się rumieniło przykryj je folią aluminiową. Po upieczeniu morele smarujemy płynnym miodem. Smacznego.

ciasto-kokosowe-z-morelami-przepis

ciasto-kokosowe-z-morelami-przepis-4

  • http://mokosz13.blogspot.com Klaudia

    Wczoraj przebiegłam całe moje miasto za morelami i nic. Dlatego tak ci zazdroszczę tego ciasta! :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      zajrzyj do Lidla lub Biedronki :)

      • http://mokosz13.blogspot.com Klaudia

        Byłam. Niestety nic. :| Jutro wybieram się na wycieczkę rowerową. Może gdzieś znajdę. ;)

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          widać wszyscy rzucili się na morele ;)

  • Angie

    Jakie kolory piękne!

  • ren

    piękny wpis… nei tylko o gotowaniu, ale też do poczytania i przemyślenia.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dziękuję bardzo :)

  • gin

    Wygląda fenomenalnie z tymi słonecznymi morelami :)
    Ja się nauczyłam żyć „tu i teraz”, może nie na sto procent, ale na na dużo więcej, niż kiedyś. Tak jest lepiej :)

  • http://www.mgotuje.pl Marta gotuje

    Ciekawe przemyślenia :) Ciasto wygląda fantastycznie, ma piękne kolory :)

  • AgaNL

    czy zamiast tortowej mozna uzyc zwyklej pszennej maki?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ciasto wyjdzie cięższe i nie polecam. Mąką musi być lekka typ 450 pozdrawiam :)

Może to Cię zainteresuje