Znajdź swój przepis

Ciastka owsiane z kremem czekoladowym

11 września, 2014

Ciastka owsiane to tzw. zdrowa słodycz, ale jak powiesz hasło „ zdrowe” to jakoś mało chętnie są już zjadanie. Na pewno jakieś dziwaczne w smaku, mało słodkie i ogólnie nic dobrego. Natomiast te ciasteczka są przeciwieństwem „zdrowe to niedobre”. Ciastka są chrupiące, słodziutkie i nie czuć pod zębami płatków owsianym.

Możecie użyć tych górskich lub błyskawicznych. Rozdrabniacie jak lubicie, na zupełną papkę lub tylko lekko, aby były wyczuwalne. Masa czekoladowa to już dowolny wybór. Najlepiej wybrać tą ulubioną. Ja wykonałam masę czekoladową z TEGO przepisu. Ten krem to nic innego jak masło i gorzka czekolada. Do tych ciasteczek pasowała idealnie. Ciasteczka najlepiej zjeść w ciągu paru dni, później zaczynają mięknąć, a najlepsze są te chrupiące. Jeśli nie macie malaksera spokojnie do tego przepisu użyjcie płatków błyskawicznych i nie rozdrabniajcie ich. Wyjdą wcale nie gorsze. Piekłam je równocześnie z TYMI ciasteczkami i zostały zjedzone w takim samy tempie. Przepis: Tessy Capponi-Borawskiej.

ciastka-owsiane-z-kremem-czekoladowym-przepis-5

CIASTKA OWSIANE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

SKŁADNIKI NA CIASTKA:

ILOŚĆ: ok. 16 sztuk

  • 125 g płatków owsianych
  • 100 g masła lub margaryny
  • 50 g mąki tortowej
  • 150 g cukru
  • 2 jajka

DODATKOWO:

  •  ok. 250 g kremu czekoladowego, Nutelli lub masy z TEGO przepisu ( użyłam 1/3 )
  • 70 g gorzkiej czekolady

Masło roztapiamy i studzimy. Płatki owsiane mieszamy z przesianą mąką, cukrem, jajkami oraz roztopionym masłem. Masę miksujemy w malakserze. Następnie wkładamy do lodówki na 30 min. lub całą noc.
Dwie blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na każdą nakładamy łyżeczką 8 porcji ciasta, w dość sporych odległościach od siebie. Lekko je spłaszczając i formując okrągły kształt. Pieczemy w temp. 175 C przez ok. 14 min do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy na blaszce i dopiero delikatnie zdejmujemy.
Masę czekoladową lekko podgrzewamy nad gorącą wodą razem z połamanymi kawałkami gorzkiej czekolady. Kiedy masa zacznie gęstnieć smarujemy nim połowę ciastek, przykrywając drugą, lekko dociskając. Zostawiamy do całkowitego stężenia.

ZOBACZ również przepis na ciastka owsiane z rodzynkami idealne na drugie śniadanie.

ciastka-owsiane-z-kremem-czekoladowym-przepis

ciastka-owsiane-z-kremem-czekoladowym-przepis-1

ciastka-owsiane-z-kremem-czekoladowym-przepis-3

ciastka-owsiane-z-kremem-czekoladowym-przepis-2

ciastka-owsiane-z-kremem-czekoladowym-przepis-4

ciastka-zbozowe-krajobraz-ilovebake

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Mają piękny kolor, to zrumienienie na brzegach jest fantastyczne!: )

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x