Znajdź swój przepis

Szarlotka złota Rosa z budyniem i bezą

13 września, 2014

Szarlotka złota rosa z budyniem i bezą to jeden z moich ulubionych wypieków z jabłkami. Kruche ciasto, jabłka, budyń i beza. Idealne ciasto z jabłkami na jesień.

szarlotka-z-budyniem-i-beza-przepis 0

szarlotka-złota rosa z-budyniem-i-beza-przepis-3

SZARLOTKA Z BUDYNIEM I BEZĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  •  2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko, duże
  • 125 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych
  • 1 łyżeczka oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:

  •  1,5 kg jabłek, lekko kwaśnych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

  •  2 budynie waniliowe ( proszek )
  • 850 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka masła

 SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  •  3 białka, duże
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jabłka obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cynamonem, przyprawą do piernika, sokiem z cytryny oraz cukrem. Na czas wykonywania ciasta kruchego wstawiamy jabłka do lodówki, aby puściły sok.

W malakserze lub używając miksera z końcówką tzw. hakiem ucieramy przesianą mąkę razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, drożdżami, jajkami oraz masłem pokrojonym na kawałki. Następnie dodajemy oliwę, proszek do pieczenia, sól i wyrabiamy, aż ciasto będzie dokładnie połączone. Blachę o wym. 23×33 cm smarujemy delikatnie masłem. Wykładamy ciastem dno formy oraz boki na wys. około 4-5 cm. Owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki.

650 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami oraz łyżeczką masła. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy. Zagotowane mleko zdejmujemy z ognia i wlewamy mieszaninę mleka i budyniu, cały czas mieszając. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż budyń zgęstnieje.

Jabłka odcedzamy z nadmiaru soku i wykładamy na schłodzone kruche ciasto. Zalewamy gorącym budyniem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-45 min.

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Na 15 min. przed końcem pieczenia wykładamy bezę na ciasto. Tworząc fikuśne kształty. Pieczemy, aż beza będzie zarumieniona. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku na 15 min, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy i zostawiamy, aby trochę przestygło. Jeszcze lekko ciepłe ciasto owijamy folią aluminiową. Wkładamy do lodówki, a po paru godzinach mamy złotą rosę. Pod wpływem różnicy temperatur beza zmięknie i wytworzą się kropelki.

szarlotka-złota rosa z-budyniem-i-beza-przepis-2

szarlotka-złota rosa z-budyniem-i-beza-przepis-1

szarlotka-złota rosa z-budyniem-i-beza-przepis

szarlotka-złota rosa z-budyniem-i-beza-przepis-5

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam serdecznie. Pierwszy raz spotykam się aby w kruchym cieście były drożdże i proszek do pieczenia. Proszę mi zdradzić w jakim to celu, bo jestem strasznie ciekawa.
    Serdecznie pozdrawiam🤩

    1. Jest to ciasto krucho – drożdżowe. Jest nieco pulchniejsze od zwykłego ciasta kruchego.

  2. Czy ciasto można upiec już dzień wcześniej przed imprezą?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  3. Hej. Czy to cudne ciasto mozna upiec w nieco wiekszej formie 24×40? I czy w takim przypadku trzeba podwoic skladniki?;) prosze o odp

    1. Ilovebake says:

      Zwieksz skladniki o 1/3 i bedzie dobrze :)

  4. Beza, budyń, kruche ciasto i jabłka… to musi być mistrzostwo świata. I pięknie wygląda, żal dziobać łyżeczką ;)

  5. Ciasto wygląda po prostu idealnie, te równiutkie warstwy są fantastyczne!: )

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x