Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bezy, Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Szarlotka „Złota Rosa” z budyniem i bezą – przepis

Wrzesień 13, 2014 , 31353 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
szarlotka-złota rosa z-budyniem-i-beza-przepiss-6

szarlotka-z-budyniem-i-beza-przepis 0

„Prywatna grawitacja jak sznurkiem przywiązana przyciąga i oddala mnie. Wyciągam do niej ręce chcę bliżej i więcej, wciąż za daleko by mieć …” śpiewa Mela Koteluk.

Ja mam w sobie bunt. Buntuje się przeciwko straszeniu, przeciwko zabobonom w moim otoczeniu i przeciwko martwieniu się … na zapas.

A zaczęło się w zwykły dzień, może trochę bardziej przepełniony. Upiec ciasto, jedno i drugie, pomyśleć nad fotkami, zrobić fotki, pomalować się, kupić dynie i masz babo … nagle ląduje pod nogami …lusterko. Siedem lat nieszczęścia ” fuck” ja śnie. Nie, nie śnie, chociaż ostatnio śnią mi się same koszmary. Lusterko leży pięknie potłuczone jakby śmieje mi się w twarz, bo przecież mówią ” jak człowiek się śpieszy to się diabeł cieszy”.

Mówię facetowi będzie źle, dzwonie do mamy … będzie źle, dzwoni przyjaciółka … spoko mi jedno już dwa razy się pobiło. I nagle zwrot. Nie chce w moim życiu tych przesądów rodem ze średniowiecza, które tylko wprawiają człowieka w lęk. Nie chce martwić się o to co jeszcze nie nastąpiło. Chce widzieć pozytywną stronę … nawet w tym najgorszym.

Ps. to był naprawdę nawiedzony dzień, nakłuwałam ciasto drożdżowe i rzucałam o blat … ot tak bo za duże urosło ;)

szarlotka-złota rosa z-budyniem-i-beza-przepis-3

Pomysł na ten przepis narodził się z połączenia ulubionych składników. Kruche ciasto, lekko kwaśne jabłka, budyń waniliowy i beza ze złotymi kropelkami na wierzchu. Czy może być lepsze połączenie? Muszę przyznać wyszła naprawdę dobra szarlotka z budyniem i bezą.

SZARLOTKA Z BUDYNIEM I BEZĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  •  2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko, duże
  • 125 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych
  • 1 łyżeczka oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:

  •  1,5 kg jabłek, lekko kwaśnych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

  •  2 budynie waniliowe ( proszek )
  • 850 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka masła

 SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  •  3 białka, duże
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jabłka obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cynamonem, przyprawą do piernika, sokiem z cytryny oraz cukrem. Na czas wykonywania ciasta kruchego wstawiamy jabłka do lodówki, aby puściły sok.

W malakserze lub używając miksera z końcówką tzw. hakiem ucieramy przesianą mąkę razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, drożdżami, jajkami oraz masłem pokrojonym na kawałki. Następnie dodajemy oliwę, proszek do pieczenia, sól i wyrabiamy, aż ciasto będzie dokładnie połączone. Blachę o wym. 23×33 cm smarujemy delikatnie masłem. Wykładamy ciastem dno formy oraz boki na wys. około 4-5 cm. Owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki.

650 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami oraz łyżeczką masła. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy. Zagotowane mleko zdejmujemy z ognia i wlewamy mieszaninę mleka i budyniu, cały czas mieszając. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż budyń zgęstnieje.

Jabłka odcedzamy z nadmiaru soku i wykładamy na schłodzone kruche ciasto. Zalewamy gorącym budyniem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-45 min.

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Na 15 min. przed końcem pieczenia wykładamy bezę na ciasto. Tworząc fikuśne kształty. Pieczemy, aż beza będzie zarumieniona. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku na 15 min, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy i zostawiamy, aby trochę przestygło. Jeszcze lekko ciepłe ciasto owijamy folią aluminiową. Wkładamy do lodówki, a po paru godzinach mamy złotą rosę. Pod wpływem różnicy temperatur beza zmięknie i wytworzą się kropelki.

szarlotka-złota rosa z-budyniem-i-beza-przepis-2

szarlotka-złota rosa z-budyniem-i-beza-przepis-1

szarlotka-złota rosa z-budyniem-i-beza-przepis

szarlotka-złota rosa z-budyniem-i-beza-przepis-5

  • Angie

    Ciasto wygląda po prostu idealnie, te równiutkie warstwy są fantastyczne!: )

  • Greer Grant

    Beza, budyń, kruche ciasto i jabłka… to musi być mistrzostwo świata. I pięknie wygląda, żal dziobać łyżeczką ;)

  • Ania

    Hej. Czy to cudne ciasto mozna upiec w nieco wiekszej formie 24×40? I czy w takim przypadku trzeba podwoic skladniki?;) prosze o odp

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Zwieksz skladniki o 1/3 i bedzie dobrze :)

Może to Cię zainteresuje