Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Inne, Porady, Sosy

Puree z dyni – przepis krok po kroku

Wrzesień 29, 2014 , 23040 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

W Stanach Zjednoczonych puree z dyni sprzedawane jest gotowe w puszkach tzw. pumpkin pie filling , ale u nich potrawy z dyni to tak jak u nas z jabłkami. W jesienny czas to po prostu czysta przyjemność piec i wykonywać przeróżne słodkości z jego udziałem.

Wykonanie dobrego puree z dyni to podstawa. Powinien być gęsty i kremowy. Jeśli jest za bardzo suchy po zmiksowaniu wystarczy dodać 1-2 łyżki wody.

Nie doprawiam go niczym, chociaż niektórzy łączą z odrobiną soli. Mus sam w sobie ma lekko mdły smak i nie znam osoby, która lubi go jeść samodzielnie.

Moim ulubionym przepisem z wykorzystaniem puree z dyni są muffinki z TEGO przepisu.

W tym roku to pewne – polubiłam dynię chociaż po pierwszych kulinarnych eksperymentach wydawało się, że smak jest po prostu okropny.

JAK ZROBIĆ PUREE Z DYNI?

1. Zaczynamy od umycia, osuszenia i wydrążenia dyni ( TUTAJ znajdziesz wpis jak to się robi ). Następnie przekrawamy na ok. 8 części. Nie pozbywamy się skórki.

2. Przygotowaną dynie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 40-50 min. W zależności od wielkości dyni i grubości miąższu. Upieczoną dynię sprawdzamy nożykiem czy jest miękka. Zostawiamy na 15 min. do lekkiego wystudzenia.

3. Jeszcze ciepłą dynię obieramy nożykiem. Przekładamy i miksujemy, aż uzyskamy kremową konsystencję.

4. Gotowe puree (mus) możemy przechowywać w lodówce przez ok. 1 tydzień lub zamrozić na kilka miesięcy. Nie polecam trzymać więcej niż kilka godzin w temp. pokojowej, ponieważ szybko się psuje.

puree z dyni przepis

Może to Cię zainteresuje