Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Lifestyle

15 najlepszych potraw street food z całego świata

Październik 3, 2014 , 20735 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Street food, czyli jedzenie uliczne lub po prostu jedzenie spożywane na ulicy. Ja street food kojarzę jedynie z budkami, które za czasów mojej podstawówki sprzedawały zapiekanki. Duża, średnia, mała to był jedyny problem. Zamawiało się i idąc chodnikiem wcinało dobry kawałek buły z pieczarkami i serem. Taka wtedy była dostępność produktów. Dzisiaj jest to już bardziej skomplikowane. Barów i tzw truckerów z jedzeniem powstało całe mnóstwo. Czasami wcisną Ci szybki kebab, który jedynie go przypomina bo jest kurczakiem. Natomiast prawdziwy street food to coś więcej. Na całym świecie spożywanie produktów często lokalnych to sposób zarabiania biednych, ale nie tylko. To po prostu część kultury społeczeństwa. Tanio, szybko i bez formalności, przeciwieństwo restauracji czy jadłodajni.

Dlaczego 2,5 mld osób dziennie jada street food?

Może dlatego, że to najszybsze miejsce poznania zwyczajów kulinarnych danego państwa lub regionu. Widzisz co przygotowują, nie chowają się w innym pomieszczeniu. Często to zwykły stragan wyposażony w najpotrzebniejsze urządzenia, bez zbędnych dekoracji.

Dostępność to kolejny powód, w niektórych rejonach świata street food to coś powszechnego, masę różnorodnych produktów masz obok siebie.  Street food to dla mnie po prostu dobry produkt. A może po prostu jest to swoisty teatr, obserwujemy sposób jedzenia, kultury przy posiłku lub szacunku do produktów i klienta. Każdy kraj ma swoje potrawy i produkty, z których jest dumny.

W sierpniu odbywa się coroczny festiwal street food w Warszawie, na którym przyjeżdżają najlepsze osoby z branży street food.

15 najlepszych dań street food ze swiata

1. SINGAPUR, Chili crabs

Kwintesencją kuchni są kraby podawane na dwa sposoby: ostro-słodki oraz sosem na bazie czarnego pieprzu. Chili crabs podawane są w całym Singapurze, a wynalazł to danie Cher Yam Tian w roku 1950. Zasmażane są w sosie na bazie pomidorów, jajek i oczywiście chili.

source: danielfooddiary.com

source: danielfooddiary.com

2. JAMAICA, jerk chicken

Receptura na jerk kurczaka jest ścisłe strzeżona, ale wiadomo że marynowany jest w mieszance ziół i przypraw: ziela angielskiego, tymianku, imbiru, dymki, papryce ( scotch bonnet chillies). Mięso zostawiane jest na całą noc w marynacie i następnego dnia grilowane.

source: largeup.com

source: largeup.com

3. TAJLANDIA, pork satay

Jest to raj przydrożnych sprzedawców jedzenia, bazarków i straganów pełnych szybkich przekąsek. Pork satay to wieprzowina nadziewana na długie patyczki. Marynowana w słodko-ostrej paście z trawy cytrynowej, szalotki, czosnku, czerwonej chili, przyprawy galangal oraz sosie rybnym. Grilowane na długim, węglowym grillu. Podawane z sałatka z ogórków w winegret oraz sosem orzechowym.

source: seasonwithspice.com

4. NIEMCY, precle

Te drożdżowe twory zatapiane w gorącym roztworze soli, aby uzyskały chrupkość na zewnątrz i miękkość w środku to chluba Niemiec. Monachium to kolebka precli tam można zjeść je najlepsze i największe.

source:travelandlifestylediaries.com

source:travelandlifestylediaries.com

5. CANADA, poutine

To nic innego jak frytki zrobienie na sposób francuski. Podawane z sosem na bazie brązowego cukru oraz sosem serowym. Ser jest najważniejszy powinien być to dobrej jakości cheddar.

source: montrealgazette.com

source: montrealgazette.com

6. VIETNAM, banh mi

Wietnamskie określenie pieczywa, przede wszystkim bagietki. Francuska pozostałość po okresie kolonialnym. Jest ona trochę inna od typowej bagietki. Cieńsza, bardziej chrupiąca wykonana na bazie ryżu i mąki pszennej. Rozcina się i wypełnia dowoli ziołami, warzywami lub mięsem.

source: messiah.edu

source: messiah.edu

7. USA, pulled pork

Grillowana wieprzowina to w Stanach Zjednoczonych już obyczaj. Pulled pork oznacza długie gotowanie wieprzowiny w niskich temperaturach, aby była soczysta i można ją było swobodnie pokroić lub rwać. W zależności od regionu podawana jest w różny sposób np. Południowej Karoline z sosem musztardowym, Georgia z sosem pomidorowym. Najlepsza jest w chrupiącej bułce z sosem BBQ.

source: visitphilly.com

source: visitphilly.com

8. TURCJA, simit bread

Poza kebabem Turcja słynie z simit. Okrągły chlebek, przypominający bajgle, ale o wiele lżejszy. Obsypany zazwyczaj sezamem. Podawany samodzielnie, ale jadany jest także na śniadanie do herbaty z przetworami owocowymi lub serem. Sprzedawane przez ulicznych handlarzy, wypiekane przez cały dzień i czasami można kupić jeszcze bardzo gorące.

source: http://seasonalcookinturkey.blogspot.com

source: http://seasonalcookinturkey.blogspot.com

9. CHINA, Xiao Long Bao

To tradycyjna zupa z kluskami ( pierożkami )  gotowanymi na parze podawana w specjalnym bambusowym naczyniu. Wypełnione najczęściej wieprzowiną, ale także mięsem z kraba. Nowoczesne wersje uwzględniają dodatki z owoców morza, warzyw lub mieszanki mięs.

source: ontheroofeatingcake.blogspot.com

source: ontheroofeatingcake.blogspot.com

10. INDIA, bhel puri

Indyskie pikantne przekąski ( chaat ). Podawane z chipsami, dmuchanym ryżem, warzywami i pikantnym sosem z tamaryndowca. Najlepszym miejscem do spróbowania jest Mumbai.

source:cargocollective.com

source:cargocollective.com

11. HISZPANIA, churros

Rodzaj ciasta parzonego smażonego w głębokim tłuszczu. Powinny być chrupiące, obsypane cukrem z cynamonem oraz zatopione w gorącej czekoladzie. Słynna w Madrycie chocolateria San Gines serwuje je 24 na dobę. TUTAJ znajdziesz mój przepis na churros.

source: theprisma.co.uk

source: theprisma.co.uk

12. EGIPT, Ta’amiya

Kotleciki smażone w głębokim tłuszczu. Inaczej falafel, który w Egipcie wykonany jest z fasoli lub ciecierzycy. Podawany jest w chlebie pita z marynowanymi warzywami, sałatą oraz sosem tahini lub zwykłym papierze.

source:rwapplewannabe.wordpress.com

source:rwapplewannabe.wordpress.com

13. POŁUDNIOWA KOREA, gimbap

Koreańskie gimbap to odpowiedź na japońskie maki. Przypomina futomaki. Wypełnione paluszkami krabowymi, jajkami, wołowiną, marynowanymi warzywami. Otoczone ugotowanym ryżem i owinięte arkuszem wodorostu ( gim ). W Seulu dostępne najlepsze i dosłownie wszędzie.

source: foodrepublic.com

source: foodrepublic.com

14. MEKSYK, tostadas

Tortilla formowana w małe, płaskie placuszki i smażona w głębokim oleju, aż będzie chrupiąca. Podawane z fasolą, guacamole, salsą i serem. Jadana jest również samodzielnie lub razem z meksykańskim jedzeniem. Popularna z owocami morza lub chile con queso.

source: seriouseats.com

source: seriouseats.com

15. WŁOCHY, gelato

Włoskie określenie lodów. Formowane są specyficznie tworząc zakręcony wysoki stożek. Wykonane z mleka, śmietanki, cukru oraz kombinacji owocowych, orzechowych lub czekoladowych ( straciatella ). Włoskie lody są bardziej miękkie, zawierają ok. 30 % powietrza co w porównaniu do zwykłych lodów 50 % stad inna struktura. Są podawane bardziej ciepłe niż inne lody, nie są mrożone.

source: sceneboston.com

source: sceneboston.com

Może to Cię zainteresuje