Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Serniki

Ciasto styropian, sernik bez sera – przepis. Twoje życie to Twój sukces.

Październik 3, 2014 , 36487 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

” Nowoczesny człowiek żyje w iluzji, że wie, czego pragnie – gdy tymczasem pragnie dokładnie tego czego się od niego oczekuje, że będzie pragnął.”

Ten cytat wyczytany na stronie odważ się żyć skłonił mnie ostatnio do przemyślenia pewnej decyzji. Każdy z nas mówi, że chce odnieść sukces, zarabiać duże pieniądze, mieć fantastyczną rodzinę i przynajmniej raz w roku wyjechać na wakacje za granicę. Faceci do tego zestawu pięknej układanki marzą o czerwonym, szybkim samochodzie.

Jeśli mieścisz się w tych normach, miesisz się w nich nie dlatego, że wybrałeś i dokonałeś świadomego wyboru. Mieścisz się w nich bo do głowy natłukli Ci od małego dziecka, że masz tego chcieć i do tego dążyć.

A tylko raz na jakiś czas budzi się Twoja podświadomość. Nie wiesz skąd pojawia się dołek i w myślach mówisz do siebie jak bardzo masz ochotę to wszystko rzucić w cholerę.

Zła wiadomość jest taka, że tracisz czas bo żyjesz życiem jakiego nie wybrałeś i ster w Twoim życiu trzyma kto inny. Często manipulują Nami rodzice, którzy obdarzają brzemieniem swoich oczekiwań i niespłonionych marzeń. Koncerny wytwarzające produkty, które głowią się jak zrobić Ci wodę z mózgu i sprawić, abyś pożądał produktu jak niczego innego w życiu.

A ty? Ładujesz te wszystkie bzdury, układasz w odpowiednie szufladki i pięknie je realizujesz.

Dobra wiadomość jest taka, że zawsze możesz to zmienić. Dzisiaj, jutro, pojutrze możesz żyć swoim życiem. Twoje życie to Twoja sprawa i nikt nie ma prawa układać Ci tej układanki, a tym bardziej mówić co jest dla ciebie dobre. To co dobre dla mnie dla Twojego sąsiada może być po prostu nudne.

Jedyne co musisz zrobić to bezkompromisowo robić to co w życiu lubisz. Może nie da Ci od razu kokosów, wyrzuty sumienia będą narastać, bo latami zaspokajałaś cudze pragnienia nie własne rekompensując sobie ból rzeczami. Spełnione życie nie da Ci kolejnego dnia, który będzie frustrujący, nie da Ci smutku, nie da złości – do tego wszystkiego byłeś przyzwyczajony przez lata. Da Ci ogromny pozytyw w postaci zajęcia, które kochasz i nie ważne czy masz poparcie w rodzinie, czy patrzą na ciebie jak na wariata.

Przeciętny człowiek zawsze będzie narzędziem to zaspokojenia czyjegoś marzenia. Nie tak było z wizją Ikei, McDonalda czy wizją Zary? Ty masz być początkiem swojej układanki, a nie czyjeś. Ty masz wiedzieć co lubisz indywidualnie, Ty masz wiedzieć czego nie lubisz, żeby dokonywać świadomych odrzuceń i ostatnie nie podążaj za modą. Bierz z życia to co Ci pasuje.

A czy Ty możesz powiedzieć, że znalazłeś w życiu to co kochasz i właśnie to robisz?

styropian-ciasto-przepis-ilovebake
Styropian zainspirował mnie do opisania najbardziej śmiesznych nazw ciast z jakimi się spotkałam. Pleśniak nie wiem skąd ta nazwa może komuś kojarzy się z czymś spleśniałym, ale dla mnie to jedno ze smaczniejszych ciast. Kolejne to salceson, czyli połączenie ciasta czekoladowe z jabłkami. No dobra może to trochę przypominać, jak ktoś niedowidzi na jedno oko. Cycki murzynki – pewien podróżnik nazwał to rasizmem. Dla mnie to po prostu żart. Uwielbiamy też nazywać ciasta po imieniu np. Izaura, Marcinek, Magdalenki lub pierniczki Katarzynki. Krówka, Shrek, murzynek, zebra, karpatka albo kantyczka od kantowania. Co by nie mówić mamy fantazję.

styropian-ciasto-przepis-ilovebake1

Słów kilka o cieście styropian. Faktycznie można uznać, że przypomina sernik. Ma lekko kwaśny posmak od śmietany, ale nie tak mocno jak w przypadku Marcinka. Masa po wystygnięciu jest dosyć ścisła przez co idealnie się kroi. Wyczuwalna nuta kokosowa. Śmietanę można zastąpić jogurtem, ale musi być gęsty.

STYROPIAN (sernik bez sera ) – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO

BLASZKA: 25×35 cm

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:

  •  1 l kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
  • 5 białek
  • 200 wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duży budyń lub dwa małe waniliowe ( proszek )
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  •  2-3 łyżki marmolady lub dobrze wysmażonych powideł ( smak dowolny )

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem do dużej miski, zimne masło kroimy na niewielkie kawałeczki. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Blaszkę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładamy dno blaszki, a 1/3 owijamy folią i wkładamy do zamrażarki.

Surowe ciasto wyłożone na dno blaszki smarujemy ulubioną marmoladą lub powidłami. Owijamy folią i wkładamy do lodówki.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie lśniąca. Dodajemy po łyżce śmietanę, cały czas miksując. Następnie stopniowo dodajemy sok z cytryny, przesiany proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe, cały czas miksując na niewielkich obrotach. Wykładamy na schłodzoną część ciasta z marmoladą i ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część z zamrażarki. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min do zarumienienia wierzchu ciasta. Pod koniec pieczemy powoli zmniejszamy temperaturę i zostawiamy ciasto na 15 min przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyciągamy zostawiamy do całkowitego wystudzenia i wkładamy do lodówki na min. kilka godzin. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

styropian-ciasto-przepis-ilovebake4

styropian-ciasto-przepis-ilovebake2

styropian-ciasto-przepis-ilovebake3

  • Angie

    Już od dawna mam w planach to ciasto i w końcu muszę te moje plany „urealnić”; D

Może to Cię zainteresuje