Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem, Torty, Walentynki

Tort ferrero rocher, najlepszy – przepis

Październik 24, 2014 , 128575 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Coraz częściej wracam do dzieciństwa. To śmieszne jak nie doceniamy okresu w jakim jesteśmy. Zawsze wydaje się, że to co przed Nami będzie bardziej wartościowe. Wspomnienia nadają częto wartości zdarzeniom, które wcale nie były cudowne.

Lody zamrażane tzw. pałeczki, guma donald, hubba bubba, kolorowe plecaki czy zeszyty. Te wszystkie rzeczy kiedyś były dla mnie co najmniej na wagę złota. Lody za 1 zł, zwykła woda z sokiem to było jak spełnienie marzeń, gdy znalazło się osobę, która się na nie ubłagało.  Dziś to sentymenty. Z perspektywy dorosłej kobiety czas wielkich ograniczeń i zasad, które mało kto ważył się łamać.

Doskonale pamiętam jaka byłam z jednej strony uśmiechnięta, uparta z tupetem. Z drugiej zahukana, bardzo nieśmiała i niedostępna dziewczynka dla osób, których nie lubiłam.

Dla której pieniądz to wróg bo zabrał bliską osobę. Wróg, do którego nie trzeba dążyć za wszelką ceną. Masz to co dał Ci los i więcej nie ganiaj za pieniędzmi. Długo zajęło mi uznanie, że za pieniądze można przeżyć wiele pięknych chwil i choć nigdy nie będą tak wspaniałe jak dzieciństwo z tą ukochaną osobą. Nic tego już nie zastąpi, nic mi nie odda bo tego już nie ma.

Żałuję, że dziś wiele matek uznaje bycie z dzieckiem w domu za coś złego, mało wartościowego. Za stracony czas. I pytam czy im nikt nigdy nie powiedział, że jak dasz dziecku szczęśliwe dzieciństwo to zbudujesz wspaniałego człowieka. Egoizm dziś jest silniejszy chcą mieć wszystko. Nie potrafią poczekać z marzeniami, wszystko ma być na teraz/zaraz. Dziecko tak, ale nie moim kosztem. Ja muszę się realizować. To szalone zawsze coś spieprzysz. Pytanie czy spieprzysz swoje dziecko i relacje z nim czy swoją karierę?

Zachwycałam się tym ciastem, gdy widziałam je na zdjęciach u innych blogerów. Długo myślałam na nim, trochę bałam się czy dam radę go upiec i w końcu nadszedł czas- teraz albo nigdy.  Zastanawiałam się jak może smakować, czy jest słodki czy raczej wyważony w smaku, a może lekko gorzki przez dodatek czekolady.

Oto kilka refleksji na temat smaku moim okiem. Tort Ferrero Rocher jest raczej z tych cięższych. Napakowany jest orzechami i czekoladą. Blaty są dosyć lekkie, ale przez dodatek orzechów także treściwe. Krem cudowny. Użyj koniecznie dobrej gatunkowo gorzkiej czekolady. Lekko maślany, kremowy i intensywny w smaku. Dla mnie brakowało lekko kwaśnego akcentu, ale to moje osobiste smaki. Natomiast dla mojego M. tort był cudowny i nie chciał się nim nawet podzielić z rodziną. Jeśli lubisz ciasta czekoladowe i w ogóle czekoladę samą w sobie to jest to tort dla Ciebie. Jeśli nie lubisz gorzkiej czekolady możesz zastąpić mleczną, ale wtedy będzie o wiele słodszy.

tort ferrero rocher

TORT (CIASTO) FERRERO ROCHER – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  •  7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g orzechów laskowych, zmielonych
  • 2,5 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  •  250 g masła, temp. pokojowa
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki nutelli, czubate
  • 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych ( bez polewy czekoladowej )

 DEKORACJA:

  •  1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych lub zmielonych orzechów laskowych
  • kilka rurek czekoladowych lub kulek ferrero rocher
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mielonych orzechów i mieszamy. Jajka miksujemy, aż będą lekko spienione. Dodajemy powoli cukier i miksujemy przez ok. 5 min. Powinny potroić swoją objętość i być puszyste. Za pomocą dużej łyżki delikatnie łączymy suche składniki w trzech partiach. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie silikonowa ze szklanym dnem ) o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Przez 15 min. studzimy w tortownicy, a później delikatnie wyciągamy i studzimy. Następnie wyrównujemy wierzch ciasta i przekrawamy na 3 części.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, następnie dodajemy powoli ostudzoną czekoladę, nutellę. Miksujemy do połączenia składników.

Biszkopt układamy na dużym talerzu lub paterze. Wykładamy 1/3 masy czekoladowej, wyrównujemy. Następnie oprószamy pokruszonymi wafelkami (1/2 szklanki). Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i lekko dociskamy. Powtarzamy czynność z masą i wafelkami. Przykrywamy trzecim blatem, dociskamy i smarujemy wierzch oraz boki masą.

Pokruszonymi wafelkami lub drobno pokrojonymi orzechami dekorujemy boki i ok. 1 cm wierzch ciasta. Gorzką czekolady kroimy nożem w dosyć cienkie plastry. Wykładamy na wierzch ciasta tworząc obręcz z czekolady. Wkładamy do lodówki na min. 1 godz lub całą noc. Wcyiągamy na pół godziny przed podaniem. Środek dekorujemy rurkami lub pralinkami ferrero rocher. Kroimy gorącym nożem, zanurzonym we wrzątku.

TUTAJ znajdziesz przepis na domowe praliki ala ferrero rocher.

ciasto ferrero rocher
ciasto ferrero rocher

  • Malgorzata Hubisz

    Witam, pozwole nie zgodzic sie z Pani zdaniem. Zdarza sie , ze mamy nie moga pozwolic sobie na bycie z dzieckiem w domu i musza pracowac . Nie po to , aby kupic kolejna rzecz czy wypasione wakcje , tylko, zeby przezyc, przetrwac. To nie ped ku karierze tylko niepewnosc dnia jutrzejszego. Przepraszam za brak polskiej trzcionki. Tort wyglada oblednie i niedlugo u nas zagosci. Pozdrawiam

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      nie pisałam tu o takich sytuacjach bo tu nie widzę wyboru.

  • Malgorzata Hubisz

    Przepraszam za blad, mialo byc czcionki .

  • FitSweet

    Piękna dekoracja… no i bez dwóch zdań musi być pyszny

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dziękuję :)

  • Kamila Bielecka-Leśnik

    Fajny przepis,zrobię na pewno!!:)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dziękuję :)

  • Agata

    Torcik wygląda PRZEPYSZNIE! Mam ochotę go zjeśćJa sobie nie wyobrażam iść do pracy mając dziecko. Wychowywałam się bez mamy i bez taty od 6stego roku życia. Ojciec nas zostawił, a mama po prostu była po tętniaku mózgu i nie radziła sobie, wyjechała za chlebem za granicę i została. Nie mam do niej żalu, to nie jej wina. Zajęła się mną i bratem moja babcia, ale do dziś odczuwam braki z dzieciństwa. Brak rozmów z mamą. Nigdy nie cofnę już czasu, a niekiedy nawet płaczę w poduszkę, dlatego kiedy przyjdzie taka chwila, że będę miała dziecko to postaram się poświęcać mu jak najwięcej czasu. Wbrew wszystkiemu, wbrew pogoni za karierą w dzisiejszych czasach, wbrew pogoni za pieniędzmi. Wolę żyć biedniej, ale szczęśliwiej, niż na odwrót. Nie mówię tutaj o matkach, które nie mają wyboru i muszą same pracować i wychowywać dzieci, wiadomo, że w takiej sytuacji taka matka też poświęca się dla dziecka.

    http://www.kuchniawbloku.blogspot.com blog jest nowy, do tej pory prowadziłam i prowadzę bloga kosmetycznego, natomiast gotowanie to moja mała pasja, więc zapraszam do siebie :) Może kiedyś coś się spodoba :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      doskonale Cię rozumiem, ostatnio zmarł mój tata i częściej odczuwam brak rodziny.

  • Lucyna

    Rewelacja :)

  • gin

    Tort wygląda wspaniale :) Jestem pewna, że smakował bajecznie :)
    Ja nie potępiam mam, które chcą mieć i dzieci, i karierę. Jeśli potrafią zachować równowagę, dziecko na tym nie ucierpi. Bo szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko; jeśli młoda matka czuje się zaszczuta i nieszczęśliwa, spędzając całe dnie z dzieckiem w domu, ono na tym z pewnością nie skorzysta, choć będzie ją miało cały czas na wyciągnięcie ręki.
    Zresztą, to skomplikowane i bardzo indywidualne sprawy moim zdaniem.

  • http://www.mgotuje.pl Marta gotuje

    Tort rewelacja :) Wygląda przepysznie :) Pozdrawiam

  • Pingback: Tort orzechowo-czekoladowy „Fererro Rocher” | słodkamuffinka

  • Agata

    a do biszkoptu nie dodawać ubitych białek ?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dodajemy cale jajka z cukrem i ubijamy jak w przepisie. Pozdrawiam :)

  • mydishesandsweets

    Rowniez piekny torcik, troszke inny tym masy bo maslany ale zapewne rowniez pyszny.

  • agnieszka1989maj

    Czy do masy można dodac 100g gorzkiej czekolady i 100 mlecznej?Z gory dziekuje.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      pewnie :)

  • Asia

    Właśnie upiekłam ten tort i niestety wyrósł tylko do połowy. Wszystkie składniki dokładnie odmierzyłam, także z wagą spożywczą. Piekł się o wiele dłużej niź w przepisie, bo po sprawdzeniu patyczek nie byĺ suchy. Co mogłam zrobić źle?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ciężko mi powiedzieć co mogło pójść nie tak, a może po prostu wyszedł w porządku i oczekiwałaś jeszcze wyższego. Ps. w jakiej tortownicy piekłaś i czy dobrze zmiksowałaś jajka z cukrem?

      • Asia

        Tortownica ma średnicę 24cm, ale piekłam w wsadzie do niej w kształcie serca. Dodatkowo spód i trochę boki są twarde. To miała być niespodzianka urodzinowa i jestem załamana swoim ‚kunsztem’.

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          Spokojnie :) jesli dasz rade przekroj na dwa razy a jesli nie daj krem tylko na wierzch i boki tez bedzie ok

  • Basia

    czy nie jest za suchy jak niczym nie nasączmy biszkoptu? Nigdy nie piekłam tortu ale pamiętam że moja mama zawsze biszkopt nasączała.

  • Kinga

    A czy mogę zastąpić orzechy laskowe włoskimi?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Laskowe tutaj najlepiej pasuja :)

  • Hanna Bekier

    Czy tort się nadaje żeby pokryć go masą cukrowa? Nie wiem czy nie będzie za ciężka i krem się rozpłynie?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Jeśli go wcześniej dobrze schłodzisz nic takiego nie powinno się wydarzyć :)

  • Aneta

    Witam, czy ten biszkopt można upiec dzień wcześniej wieczorem a rano przekładać kremem?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak, spokojnie możesz tak zrobić :)

  • karinka0109

    Witam,
    Chciałam sie zapytac czy jeden placek udało ci się przekroić na 3??

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak :)

  • Agata Pa

    Biszkopt laskowy ma niepowtarzalny smak. Zrobiłam. Bałam się w czasie pieczenia ale wyszło. Teraz dekorację. Ogólnie jestem bardzo zadowolona. Dziękuję za podpowiedź ????????????

Może to Cię zainteresuje