Babeczki „mózgi” na Halloween (cupcakes)-przepis


Babeczki „mózgi” tzw. brain cupcakes świetne na Halloween. Nie tylko faktycznie przypominają ludzki mózg, ale dodatek soku imituje krew przez co wyglądają jeszcze straszniej.

Babeczki smakują jak typowe amerykańskie cupcakes z dużą dawką cukru. Warto do środka dodać kwaśny dżem, aby zrównoważyć smak. Poniżej znajdziesz zdjęcia z wykonania. Pomimo wyglądu są bardzo proste, a wyciskanie kremu to dobra zabawa. Możesz zrobić fantazyjne zawijasy, im bardziej powykrzywiane tym bardziej przypominają „mózgi”. Domową „krew” do babeczek zrobisz z soku wiśniowego, z granatu, malinowego lub po prostu użyj barwnika spożywczego w kolorze czerwonym.

U mnie babeczki i krem były lekko zabarwione na kolor różowy, ale możesz to spokojnie ominąć i tak będą wyglądały efektownie.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na Halloween.

babeczki-mózgi-na-halloween-cupcakes-3

BABECZKI „MÓZGI” NA HALLOWEEN (CUPCAKES) – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BABECZKI:

ILOŚĆ: ok. 12 sztuk

  •  1 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 56 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki, temp. pokojowa
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1/4-1/2 łyżeczki barwnika spożywczego w płynie (różowego)

 SKŁADNIKI NA KREM:

  •  140 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2-1 łyżeczka esencji migdałowej
  • 3-4 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • kilka kropli barwinka spożywczego w płynie, różowego

 DODATKOWO:

  •  3/4 szklanki dżemu wiśniowego, malinowego lub żurawinowego
  • 1/4 szklanki soku wiśniowego, z granatu lub barwnika czerwonego (imitującego krew)

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz dodajemy sól. Masło o temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii oraz barwnik, miksujemy nie przerywając. Do masy dodajemy połowę suchych składników i miksujemy. Następnie wlewamy połowę maślanki o temp. pokojowej i ponownie mieszamy. Wsypujemy pozostała część, mieszamy i ponownie maślankę. Miksujemy tylko do połączenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 18-20 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie nożykiem wydrążamy delikatnie babeczki, zostawiając ok. 0,5 cm od brzegów. Wypełniamy łyżeczką dowolnego dżemu (najlepiej kwaśnego) i przykrywamy lekko ściętą częścią ciasta ( musi być płaska).

Masło na krem miksujemy z przesianym cukrem pudrem, wanilią, esencją migdałową, mlekiem, szczyptą soli oraz barwnikiem. Mleka dodajemy tyle, aby masa nie była za mocno gęsta, ponieważ ciężko będzie nam się wyciskać. Krem przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie tuby o śr. 1-2 mm. Na babeczkę wyciskamy trochę kremu i rozsmarowujemy. Następnie wyciskamy krem tworząc dwie części (półksiężyce). Wypełniamy je tworząc rożne wariacje z kremu. Na koniec babeczkę możemy gdzieniegdzie popryskać barwnikiem spożywczym czerwonym, gęstym sokiem wiśniowym lub sokiem z granata, mają imitować krew.

babeczki-mózgi-na-halloween-cupcakes

babeczki-mózgi-na-halloween-cupcakes-wykonanie

babeczki-mózgi-na-halloween-cupcakes-wykonanie2

babeczki-mózgi-na-halloween-cupcakes-2

babeczki-mózgi-na-halloween-cupcakes-1

wydrukuj teraz