Znajdź swój przepis

Jak zrobić domowe bagietki czosnkowe

3 listopada, 2014

Jeśli ktoś z Was stwierdzi, że wypiek bagietek w domu jest trudny to tylko lekko się uśmiechnę i stwierdzę, że nigdy nie chciał się nauczyć. Wypiek jest banalny i uważam, że nawet dziecko by sobie z tym poradziło. Bagietki czosnkowe wykonane w domu z naturalnych składników są po prostu pyszne. Chrupiąca bagietka, domowe masełko, świeży czosnek i najlepiej świeże zioła.

TUTAJ znajdziesz przepis krok po kroku na wykonanie domowej bagietki.

Najlepiej wykonać je na świeżym pieczywie, jeszcze chrupiącym. Bagietka drugiego dnia traci swoją chrupiącą skórkę. Oczywiście zawsze możesz ją zamrozić, ale wtedy koniecznie świeżą owiń folią aluminiową i dopiero zamrażaj. Rozmrażanie jest szybkie wystarczy włożyć zamrożoną bagietkę w folii do piekarnika rozgrzanego na 200 C na ok. 5 min. Ściągamy folię i mamy świeży wypiek, a wtedy można dalej postępować według tych kroków i stworzyć czosnkową bułę.

Chociaż bagietka czosnkowa ze sklepu i z domu mają jakieś podobieństwo to na pewno walory smakowe są zupełnie inne. Do masła czosnkowego najlepiej użyć świeżego rozmarynu, ale jeśli masz swoje ulubione zioła to spokojnie możesz zamienić i upiec własną wersję.

Nie ma na czekać tylko do dzieła.

bagietka-czosnkowa-jak-zrobic-w-domu-przepis-4

 JAK ZROBIĆ DOMOWE BAGIETKI CZOSNKOWE – PRZEPIS KROK PO KROKU

SKŁADNIKI:

  • masło czosnkowe (przepis powyżej)
  • 3 bagietki ok. 40 cm

Czosnek bardzo drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do miękkiego masła i mieszamy razem z oliwą i ziołami.

Bagietkę ze sklepu lub upieczoną w domu z TEGO przepis nacinamy pod lekkim skosem (nie nacinamy do końca). Do każdego nacięcia wkładamy około łyżeczkę masła. Gotowe przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i w temp. 200 C podpiekamy przez 5 min. Gotowe.

bagietka-czosnkowa-jak-zrobic-w-domu-przepis

bagietka-czosnkowa-jak-zrobic-w-domu-przepis-1

bagietka-czosnkowa-jak-zrobic-w-domu-przepis-2

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x