Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Ciasta i ciastka z kremem, Ciastka

Badambura – ciastka krucho/drożdżowe z nadzieniem migdałowym – przepis

Listopad 4, 2014 , 14452 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Badambura to słodkie ciasteczka pochodzące z tradycyjnej kuchni azerskiej. Wypiekane są z nadzieniem migdałowym, który jest bardzo słodki i aromatyczny. Cienkie warstwy tworzą się pod wpływem temperatury, która oddziela miejsca posmarowane wcześniej roztopionym masłem w ten sposób ciasto nie przywiera, a tworzy kształt spirali.

Konsystencja ciasta przypomina rogaliki krucho/drożdżowe i zaraz po upieczeniu najlepiej smakują. Nie należy ich za długo przechowywać i piec wcześniej, ponieważ z czasem zaczynają po prostu twardnieć.

Nadzienie migdałowe możesz zastąpić i użyć orzechów laskowych lub włoskich. Natomiast jeśli unikasz białek można je usunąć z nadzienia. Białka spełniają rolę lekkiego spulchnienia, złączenia i nawilżenia składników. Biały cukier spokojnie można zastąpić np. brązowym.

Im cieniej rozwałkujesz ciasto i nie będziesz przed pieczeniem czekać, aż się lekko napuszą tym będzie bardziej kruche. Grubiej rozwałkowane i pozostawione na pół godziny do napuszenia tym będą bardziej przypominały w konsystencji puszyste rogaliki z nadzieniem.

Ja wybrałam krucho-drożdżowe bo takie według mnie są najlepsze i koniecznie oprószone cukrem pudrem.

ciastka-krucho-drozdzowe-z-nadzieniem-migdałowym-badambura-1

BADAMBURA CIASTKA KRUCHO-DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM MIGDAŁOWYM

 SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 2 blaszki

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
  • 1/2 szklanki mleka, ciepłego
  • 65 g masła, roztopionego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  •  150 g zmielonych migdałów, bez skórki
  • 100 g cukru
  • 2 białka z małych jajek

 DODATKOWO:

  •  ok. 4 łyżek masła, roztopionego do posmarowania ciasta
  • cukier puder do oprószenia

Mielone migdały, cukier i biała mieszamy razem, aż uzyskamy gęste nadzienie.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, drożdże suche ( ze świeżych wykonujemy zaczyn ), żółtka, roztopione masło i ciepłe mleko. Wszystko razem szybko mieszamy i następnie zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz do napuszenia. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części. Każą rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Smarujemy roztopionym masłem i zwijamy dosyć ściśle jak roladę. Jeden tak zwinięty rulon kroimy na kawałki o dł. 3-4 cm. Ze środka każdego kawałka tworzymy coś na kształt miseczki. Do środka wkładamy ok. 0,5-1 łyżeczki nadzienia. Ciasto zamykamy jak pierogi dokładnie, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypłynęło. Przekładamy na blaszkę do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Podajemy posypane cukrem pudrem.

ciastka-krucho-drozdzowe-z-nadzieniem-migdałowym-badambura-wykonanie

ciastka-krucho-drozdzowe-z-nadzieniem-migdałowym-badambura

ciastka-krucho-drozdzowe-z-nadzieniem-migdałowym-badambura-4

ciastka-krucho-drozdzowe-z-nadzieniem-migdałowym-badambura-2

  • gin

    Ależ one fenomenalnie wyglądają!

Może to Cię zainteresuje