Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto miodownik – przepis. Nie chce wrażliwego dziecka

Listopad 6, 2014 , 30709 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Dzień jak co dzień, chwila przerwy w pracy Panie/ Matki, które przy zupce w kubku nakreślały przyszłość swoich dzieci. Dlaczego to opisałam? Bo do dziś wkurza mnie ta wizja jaką wymyśliły, do dziś nie zgadzam się z nimi, od dziś bo wiem, że ja byłam takim dzieckiem.

- Ty masz dwójkę? – pyta jedna
- no tak, wiesz jeden mój Michaś to taki fajny chłopak, wszędzie go pełno, odważny on to se na pewno w życiu poradzi
- a drugi? – pyta
- z twarzy nagle znikł uśmiech – drugi Pawełek to taki wrażliwy, spokojny, mało odważny i wszędzie za mamą i wiesz … nie wiem co z nim będzie – mówi z powagą i zatroskaniem
- może jeszcze z tego wyrośnie – mówi koleżanka

Czy okazywanie przez małego człowieka uczuć to coś gorszego, a może po prostu to postawa rodziców wpycha dziecko w rolę życiowej ciamajdy.

Możesz się nie zgodzić albo zaprzeczać w głowie, ale to ludzie wrażliwi określający się jako wariaci zdobywają w tym świecie najwięcej. To oni często wymyślają rzeczy, z których korzysta później cały świat.

Wrażliwy to ciekawy, jego świat nie jest niedostępny, ale potrzebujesz czasu, aby go poznać. Nie rozdaje myśli na prawo i lewo, kontakty z nim nie należą do szybkich znajomości.

Jeśli jesteś matką i masz wrażliwe dziecko nie chrzań mu żeby było bardziej odważne. Nie będzie bardziej niż jest teraz, a podkopywanie jego poczucia wartości wprowadzi tylko poczucie gorszości.

miodownik-ciasto

Miodownik to ciasto kojarzone głównie z Bożym Narodzeniem, a szkoda bo jest piekielnie dobre. Warstwy początkowo twarde jak kamień z czasem miękną i ciasto jest jak chmurka. Użyj koniecznie dobrego, naturalnego  miodu bo to podstawa ciasta. Tutaj nie ma kompromisów i nie ma mowy o sztucznym, zresztą co to za miód skoro to woda i cukier. Wyjątek stanowią alergicy. Miodownik możecie przygotować kilka dni wcześniej, im starszy tym lepszy. Krem na bazie śmietany idealnie pasuje i nie waż się go zmieniać na tą z kaszy manny, po prostu jest gorszy w smaku. Śmietana nadaje lekkiej kwaśności i uwydatnia smak miodu i ciasto nie jest mdłe co w przypadku midowników zdarza się nie wprawionym osobom w pieczeniu.

CIASTO MIODOWNIK – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO MIODOWE:

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 g cukru białego lub brązowego
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 70 g miodu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 400 ml mleka
  • 3 jajka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 350 g masy kajmakowej
  • 30 g miodu
  • 200 g masła, temp. pokojowa
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Mąkę przesiewamy. Do dosyć dużego garnka koniecznie o grubym dnie przekładamy masło razem z miodem i cukrem. Następnie dodajemy lekko roztrzepane jajka i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszamy. Od momentu roztopienia składników podgrzewamy jeszcze przez 5-7 min (nie doprowadzać do wrzenia). Pod koniec dodajemy sodę i mieszamy, aż uzyskamy jasną i puszystą masę, która powinna podwoić swoją objętość. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto mikserem z końcówką tzw. hakiem, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Zostawiamy do wystudzenia przykrywając ściereczką. Ostudzone ciasto formujemy w kulkę, którą dzielimy podobnie jak rogaliki na osiem części. Każdą formujemy w kuleczkę. Następnie rozwałkowujemy na każdą na placki o śr. około 26 cm. Przekładamy po jednej na papier do pieczenia, nakłuwamy wszędzie widelcem i pieczemy w temp. 200 C przez ok. 3 minuty do zezłocenia. Szybko przekładamy ciasto na blat i wykrawamy okrąg o średnicy 24 cm. Skrawki ciasta zostawiamy na później. Postępujemy dokładnie tak samo z pozostałymi 7 częściami ciasta. Po upieczeniu wszystkich 8 warstw ciasta pozostałe skrawki lekko kruszmy, przekładamy na blaszkę do pieczenia i podpiekamy jeszcze przez 3-4 min w 200 C. Zostawiamy do wystudzenia i miksujemy na niewielkie kawałeczki, które posłużą później do obsypania wierzchu ciasta.

Jajka na krem mieszamy z przesianą mąką ziemniaczaną. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy stopniowo, cały czas mieszając do jajek. Przekładamy na średni ogień i mieszamy, aż masa dobrze zgęstnieje. Gotową masę (budyń) owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do ostudzonej masy budyniowej dodajemy masę kajmakową i miód, miksujemy. Masło miksujemy na tzw. puch, następnie stopniowo dodajemy masę budyniowo-kajmakową. Na koniec mieszamy masę ze śmietaną. Jeśli masa wydaje się za rzadka można ja wstawić do lodówki na 1-2 godz do lekkiego zgęstnienia.

WYKONANIE:

Jeden blat ciasta układamy na talerzu lub tortownicy lekko oprószamy zmielonymi kawałkami ciasta, następnie wylewamy ok. 5-6 łyżek masy i ponownie lekko oprószamy zmielonym ciastem. Przykrywamy drugim blatem i postępujemy dokładnie tak samo, aż do wykorzystania składników. Wierzch i boki ciasta smarujemy masą, na koniec obsypujemy zmielonymi kawałkami ciasta. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Blaty pod wpływem masy staną się miękkie.

 UWAGA: ja blaty lekko nasączałam wodą z sokiem z cytryny, ale nie jest to konieczne.

miodownik-ciasto-przepis

miodownik-ciasto-przepis-8

miodownik-ciasto-przepis-4

miodownik-ciasto-przepis-1

miodownik-ciasto-przepis-6

  • http://my-culinaryart.blogspot.com/ Dagmara Osowska

    Wygląda fantastycznie! Aż mi ślinka pociekła :)

  • Olga Pilichowska

    Takie ciasto piekła na każdą Wigilię moja przyszywana babcia. Szkoda, że już nigdy nie zjem jej wersji.

  • Magdalena B

    Oj, ale bym takie ciacho zjadła – gorzej z wykonaniem. Dosyć pracochłonne, ale może skuszę się na święta?

  • http://asiscrapki.com.pl/ asia3city

    Fakt wygląda apetycznie. Jaką mają grubość mniej więcej po rozwałkowaniu ??

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      U mnie przed upieczeniem chyba z 1-2 mm podczas pieczenia lekko rośnie więc nie ma potrzeby, aby były grubsze

  • Pingback: Miodownik- ciasto warstwowe przekładane kremem krówkowym | słodkamuffinka

  • Marlena

    Ciasto robiłam 1 raz zajeło mi dość dużo czasu przy wałkowaniu kulek chciałam zrezygnować bo przyklejało sie do blatu dodawałam wiecej mąki i przy 4 kulce dopiero nabrałam wprawy ale dokończyłam je i efekt był warty pracy bo wszyscy sie nim zachwycali!! Na gore posmarowalam cienka warstwe masy kajmakowej krowkowej bo mi została z puszki. Ciasto Miód! Polecam sie podjąć :)

  • Madzia

    Wygląda wspaniale i zapewne tak też smakuje. Mam zamiar upiec je na Wigilię i w związku z tym pytanie – ciasto wystarczy upiec dzień wcześniej czy może kilk dni aby zdążyło zmięknąć?

Może to Cię zainteresuje