Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Porady

Jak uratować zwarzony krem? – 3 sposoby

Listopad 17, 2014 , 204556 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Zwarzony krem to zmora każdej osoby, która chociaż raz piekła tort lub ciasto z kremem. Czasami zdarzało mi się, że pomimo składników o tej samej temperaturze krem i tak potrafił się nie udać. Pomimo tej zasady bardzo ważne jest użycie dobrej jakości produktów. Nie warto oszczędzać i wybieraj dobrej jakości masło.

Jeśli wykonujesz ciasto z kremem i chcesz, aby masa miała doskonały smak nie kupuj margaryny. W tym wypadku po prostu smak będzie o wiele słabszy, a ciasto nie będzie miało odpowiedniego smaku, konsystencji i aromatu. Nawet najlepsza margaryna nie jest w stanie zastąpić masła.

Jeśli planujesz ciasto z kremem wystarczy, że dzień wcześniej lub na kilka godzin przed wyciągniesz je z lodówki.

Nie masz czasu i chcesz, aby szybko złapało cieplejszą temperaturę? Pokrój masło w drobną kosteczkę i po około godzinie lub nawet pół będzie gotowe do ucierania.

JAK URATOWAĆ ZWARZONY KREM MAŚLANY-  3 SPOSOBY:

 Przed wykonywaniem kremu na bazie masła pamiętaj, aby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę (najlepiej pokojową).

Używaj tylko dobrych jakościowo składników.

1. Przełóż zwarzoną masę do garnuszka lub miski żaroodpornej i ustaw nad rondelkiem z gotującą się lekko wodą. Cały czas mieszaj, pod wpływem podgrzewania przez parę wodną krem zacznie mieć jednolitą konsystencję. Schłodzić masę w lodówce do stężenia.

2. Masę można uratować dodając około 3 łyżek wrzącej wody, cały czas miksując.

3. W oddzielnej miseczce utrzeć 1/4 kostki masła i chwilę zmiksować, następnie powoli dodawać do niego zwarzony krem

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta i ciastka z kremem.

jak-uratować-zwarzony-krem-maslany

 

  • gin

    A wiesz, że mi się jeszcze krem maślany nie zważył (odpukać!)? Ale to pewnie dlatego, że bardzo rzadko takie robię…

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Mi już kilka razy, ale to i tak lepiej bo już wiem jak odratować ;) wcześniej w koszu lądował

      • gin

        No i w końcu się zważył… Na szczęście punkt pierwszy mnie uratował :)

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          hihi ale chociaz moj post się przydał :)

  • Alicja

    dzięki! Twoje porady uratowały mnie i mój krem przed Sylwestrem :)

  • Agnieszka

    Trafiłam na tego bloga przed chwilą- przypadkiem szukając pomocy w internecie i krem został uratowany! Na własne oczy widziałam jak mój krem zamienia się ze zbitej brei w aksamitny puch niczym woda w wino ;D Może i sposób znany ale ja nigdy o nim nie słyszałam! Od razu zadzwoniłam do Mamy z dobrą radą! Dzięki !

  • Meghy

    Bardzo serdecznie dziękuję za ten wpis. Już miałam płakać, a tu taki prosty i logiczny przecież sposób na uratowanie kremu -:) Pozdrawiam serdecznie

  • Sylwia

    Uratowałaś mi życie ;-))) Dziękować bardzo :D

  • Grażyna Stokłosińska-Król

    Również dziękuję za pomoc :) Kiedyś już ktoś mi tak radził, ale teraz wiem, że trzeba mieszać dość długo i nie odpuszczać :)

  • sposób 1

    czy po wyjeciu kremu z lodówki nalezy go miksować?

  • Gosia poland

    czy po schłodzeniu w lodówce trzeba miksowac krem?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Wtedy już nie ma takiej potrzeby

  • damian-1666

    Cześć wam zrobiłem punkt pierwszy krem ma teraz ładna konsystencję ale jest zadki jak długo powinien być w lodówce żeby strzec to jest krem z serka mascarpone Proszę o odpowiedź .

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Jeśli krem po schłodzeniu będzie nadal miał rzadką konsystencję możesz go zagęścić dodając niedużą ilość rozpuszczonej żelatyny. Schłodzenie powinno potrwać minimum 3 godziny.

Może to Cię zainteresuje