Pierniczki toruńskie – przepis ze starego zeszytu


Receptura pierniczków toruńskich jest zastrzeżona i nikt do końca nie wie z jakich składników i proporcji są wypiekane. Całkiem sporo można się dowiedzieć odwiedzając Toruń i muzeum piernika. Swój przepis znalazłam w starym zeszycie, który bardzo przypominał ten z 1885 roku na piernik.

Pierniczki toruńskie od zwykłych różnią się przede wszystkim rodzajem mąki. Dodajemy żytnią typ 720, a nie jak w zwykłych pszenną. Bardzo ważny jest też miód, najlepszy to lipowy. Po lekkim przesmażeniu miód uzyskuje karmelowy kolor i zabarwia pierniczki. Nie musimy ich przyciemniać dodatkiem kakao.

Pierniczki z tego przepisu, aby były najsmaczniejsze potrzebują nawet miesiąca w chłodnym i wilgotnym pomieszczeniu. Czas działa na ich korzyść.

Doskonałe nie tylko do jedzenia, ale także do dekorowania lukrem lub wykrawania ludzików piernikowych, a nawet domków.

Moje idealne pierniczki na święta to te lukrowane z odrobiną soku z cytryny.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na pierniczki i pierniki.

pierniczki-toruńskie-przepis

PIERNICZKI TORUŃSKIE, PRZEPIS ZE STAREGO ZESZYTU

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 2 blaszki pierniczków

  • 500 g mąki żytniej typ. 720
  • 300 g naturalnego miodu, najlepiej lipowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki mielonego anyżu
  • kieliszek spirytusu, mały

SKŁADNIKI NA BIAŁY LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Mąkę przesiewamy i podgrzewamy w piekarniku. Po dotknięciu powinna być ciepła, ale nie gorąca. Miód przelewamy do rondelka o grubym dnie razem z przyprawą do piernika i przesmażamy. Dodajemy do mąki razem z sodą, anyżem, lekko roztrzepanym jajkiem oraz spirytusem. Dokładnie wyrabiamy. Stolnicę lekko oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy dowolnymi foremkami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C na ok. 15 min do lekkiego zarumienienia.

UWAGA: pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie, ale później stają się twarde. Najlepiej jeśli będą trzymane w dosyć chłodnym i wilgotnym pokoju, aby chłonęły wilgoć. Wtedy szybciej zmiękną, ale najlepiej smakują po około miesiącu od upieczenia. Ciasto struchleje i nabierze smaku.

Szybszym sposobem jest zamknięcie pierniczków w szczelnym pojemniku razem z obierkami jabłka lub połówką cytryny (wtedy uzyskają lekko cytrynowy aromat). Wymieniając co 1-2 dni, aż pierniczki zmiękną.

Polewamy lukrem lub polewą czekoladową po tym jak zmiękną. Ewentualnie tylko wierzch, aby spód mógł chłonąć wilgoć.

pierniczki-toruńskie-przepis-1

wydrukuj teraz