Znajdź swój przepis

Basler Brunsli szwajcarskie ciasteczka korzenne (bezglutenowe)

4 grudnia, 2014

Basler Brunsli to szwajcarskie ciasteczka korzenne wypiekane w okresie świąt Bożego Narodzenia. Nazywane czasami brązowymi ciastkami z Bazylei. Pierwsze ciasteczka zostały wypiekane w 1700 r. Podstawowymi składnikami są migdały, czekolada, białka oraz przyprawy. W przepisie nie używamy mąki, czyli ciasteczka mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej.

W niektórych przepisach możemy spotkać dodatek wiśniówki, który nadaje intensywnego aromatu. Ja pominęłam to w swoim przepisie, ale jeśli jeśli chcesz wzbogacić smak ciastek dodaj około 2 łyżek wiśniówki.

Podczas wypiekania ważne jest, aby nie przegapić momentu kiedy są gotowe. Zaczynają specyficznie podnosić się do góry (napuszać) od tego momentu należy uważać bo kilka minut w piekarniku i będą czernieć.

W tym przepisie ważne są również foremki z jakich wykrawamy. Najlepsze są metalowe o ostrym zakończeniu, które będą w stanie przeciąć niewielkie kawałeczki migdałów. Plastikowe po prostu mogą być za słabe.

Dla uzyskania najlepszego smaku ciastek Basler Brunsli korzystaj z gorzkiej czekolady o zaw. minimum 60% kakao.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na Boże Narodzenie.

basler-brunsli-ciastka korzenne

BASLER BRUNSLI, CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA KORZENNE (gluten-free)- PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTKA:
ILOŚĆ: 2 blachy ciastek

  • 225 g migdałów, bez skórki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 białka, lekko roztrzepane

DODATKOWO:

  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 białko

Migdały siekamy na kawałki, przekładamy na suchą patelnię i chwilę rumienimy ( powinny mieć lekko złoty kolor). Przekładamy do malaksera razem z cukrem i mielimy. Następnie dodajemy czekoladę pokrojoną na kawałeczki i ponownie miksujemy, aż powstanie masa. Następnie dodajemy cynamon, goździki oraz białka. Składniki mieszamy razem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy cukrem i przekładamy surowe ciasto. Bierzemy drugi płat papieru do pieczenia przykładamy do ciasta i wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy foremkami najlepiej metalowymi, mocno dociskając. Ciasta zostawiamy na 3-4 godz. do wyschnięcia. Pieczemy w temp. 150 C przez 12-15 min, aż ciasteczka będą lekko napuszone. Studzimy i smarujemy boki ciasteczek białek, zatapiamy w cukrze. Zostawiamy do stężenia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
basler-brunsli-ciastka korzenne-3

basler-brunsli-ciastka korzenne-1
basler-brunsli-ciastka korzenne-2

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x