Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta biszkoptowe, Ciasta i ciastka z kremem, Porady, Torty

Jak upiec puszysty biszkopt – 10 zasad + przepis

Grudzień 15, 2014 , 268354 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Biszkopt jest jednym z najprostszych wypieków jakie znam. Żeby tak napisać musiałam niestety upiec kilka zakalców, nieudanych i opadniętych biszkoptów. O co tak naprawdę chodzi w puszystym i wysokim biszkopcie?

Odpowiedź jest jedna o białka. Muszą być dobrej jakości, ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszane ze składnikami. To cały sekret. Prawda, że proste?

Ten przepis skomponowałam po eksperymentach w kuchni z różnymi kombinacjami mąki i jajek. Trochę ich było, ale warto znaleźć ten najlepszy przepis.

Biszkopt jest nie tylko podstawą do tortu. Ciasta biszkoptowe np. cytrynowe, makowce bazują na tej samej technice co biszkopt.

Ja do swojego przepisu czasami dodaje proszek do pieczenia, który nadaje miękkości. Natomiast nie jest to konieczne.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na torty i ciasta z kremem.

biszkopt-przepis
PRZEPIS NA BISZKOPT, IDEALNY
SKŁADNIKI:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)
  • szczypta soli

Suche składniki przesypujemy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na średnich obrotach, aż masa stanie się gęsta i lśniąca (ok. 3 min). Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku. Następnie za pomocą dużej łyżki delikatnie zaczynamy łączyć suche składniki. Dodajemy je w kilku partiach przesiewając do masy. Mieszamy delikatnie łyżką, aby piana jak najmniej opadła. Na koniec dodajemy olej i chwilę mieszamy. Przekładamy do tortownicy o śr. około 24 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez 35-40 min. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt na podłogę z wysokości ok. 30 cm. Studzimy i przekrawamy.

JAK UPIEC PUSZYSTY BISZKOPT – ZASADY WYPIEKU

1. Najlepiej jeśli wszystkie składniki na biszkopt mają temperaturę pokojową. Jedynym ustępstwem są tutaj białka. Jeśli są zimne szybciej się ubijają.

2. Biszkopt jest bardziej puszysty i ma lepszy smak, kolor jeśli użyjesz jajek wiejskich lub z wolnego wybiegu. Jajka ze sklepu są mniejsze, białko jest bardziej kleiste niż wiejskie. Żółtko ma inny kolor bardziej intensywny wpadający w żółć i błyszczący, natomiast te z supermarketu są barwione i są bardziej pomarańczowe.

3. Białka zawsze ubijamy ze szczyptą soli. Nigdy nie przerywamy miksowania dopóki białka nie będą całkowicie ubite. Zawsze zaczynamy ubijać na najniższych obrotach miksera przechodząc stopniowo do najwyższego stopnia, kończąc ubijanie na średnim.

4. Do ubitych białek dodajemy zawsze składniki niewielkimi partiami, inaczej piana pod wpływem ciężaru znacznie nam opadnie i biszkopt nie wyrośnie wysoki.

5. Cukier powinien być drobnoziarnisty lub zamiennie dodajemy cukier puder, żółtka dodajemy po jednym do wykorzystania wszystkich i miksujemy na najniższych obrotach.

6. Po tym etapie odstawiamy mikser i mieszamy dużą drewnianą łyżką lub szpatułką.

7. Suche składniki starannie odmierzamy i dodajemy niewielkimi partiami, przesiewając do masy.

8. Biszkopt pieczemy w temp. 170 C przez około 35-40 min. Nigdy nie otwieraj piekarnika w czasie pieczenia. Lekkie zarumienienie wierzchu świadczy o tym, że biszkopt jest gotowy. Sprawdzamy patyczkiem. Jeśli jest suchy biszkopt jest dobrze upieczony.

9. Zaraz po wyjęciu upuszczamy biszkopt na zabezpieczoną np. ręcznikiem podłogę z wysokości ok. 30 cm. Dzięki uderzeniu z biszkoptu usuną się pęcherzyki powietrza i nie opadnie nam podczas studzenia.

10. Gotowy biszkopt szczelnie owijamy folią i możemy zamrozić. W ten sposób przechowywany może leżeć nawet do 2 miesięcy. Jeśli chcemy go użyć wystarczy wyjąc z zamrażarki i poczekać kilka godzin, aż się rozmrozi. Nie wolno odwijać go z folii jeśli jest zamrożony. Podczas rozmrażania woda ucieknie i biszkopt stanie się łamliwy i suchy.

biszkopt-przepis-najlepszy

  • Dorota

    Przez jaki czas należy mieszać masę dużą łyżką? I należy mieszać to wolno czy szybko?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Do polaczenia skladnikow. Po dodaniu ostatniej partii suchych skladnikow mieszaj , az nie bedzie widac maki. Mieszaj bardzo delikatnie i wolno, aby nie niszczyc za mocno piany :) pozdrawiam

  • wiolentynek

    Witam. Właśnie wstawiłam do piekarnika…nie dałam proszku do pieczenia i liczę na cud. Mam nadzieję, że wreszcie znalazłam przepis dla mnie. Podzielę się wrażeniami niebawem. Pozdrawiam Wiola

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tu nie ma cudu tylko bialka, ktore ladnie unosza ciasto razem z maka :) Bedzie ok :)

      • wiolentynek

        No i nie zawiodłam się :) w niejednej cukierni nie ma tak dobrego biszkopta. Zaskoczył mnie pomysł z upuszczeniem biszkopta po upieczeniu. Ale przemogłam się…upuściłam i z czystym sumieniem polecam wszystkim. Przepis sobie pożyczam. Dziękuję i pozdrawiam Wiola

    • wiolentynek

      dodam tylko, że nie dodałam proszku specjalnie…u mnie w rodzince mamy po nim zgagę. Dlatego ten przepis jest fantastyczny!

  • neenooha

    Dzieki Pani polubilam pieczenie! Wlasnie udalo mi sie upiec moj pierwszy biszkopt, stosowalam Pani rady i wyszedl swietny!

  • Gosia

    wyszedł fantastyczny :) świetny przepis i porady (mimo sporych obaw odważyłam się nim rzucić i rzeczywiście nie opadł) dziękuję!

  • olcia

    Jutro skorzystam. Chce upiec baze do walentynkowego sernika:)

  • grazka

    moze wreszcie sie uda dobry biszkopt ,robie tort ,moze tez odwaze sie nim rzucic

  • daaagaaaa

    czy mozna piec na papierze do pieczenia?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak :)

  • Ania

    jakie powinny być proporcje składników tego idealnego biszkoptu na tortownicę o średnicy 28 cm?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      U mnie zawsze ma okolo 24-26 cm

  • patrick

    Jestem facetem udalo mi sie z,tego przepisu pyszny puszysty cudo :-)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Super :)

  • Monika

    Piec z termoobiegiem czy bez ? :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ja piekę góra-dół :)

  • Sylwia

    Witam czy jest szansa na podanie gramatury mąki i cukru? Chcę upiec dla dziecka w mniejszej tortownicy i chciałabym sobie proporcjonalnie zmniejszyć porcje.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      3/4 szklanki maki to około 120 g, natomiast 3/4 szklanki cukru to około 170 g :)

  • kamila2017

    można dodać kakao ?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak :) odejmij mąkę i dodaj kakao

      • kamila2017

        całą mąkę? Ile tego kakao

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          2-3 łyżki zamiennie za mąkę tortową

  • Edzia

    Mi sie nie udalo ???? trzymala sie przepisu à wyszlo jedno wielkie „cookie „… moze bialka byly zle ale wyczuwalam ze za duzo maki.. mozna prosic o porcje maki w gramach ? Bo szklanki to teraz sa rozne.. Dzieki

  • Marta

    Witam dziekuje za ten przepis
    Biszkopt wyszedl puszysty i bardzo smaczny w dodatku mieciutki .
    Pisze to krolowa zakalcow ????
    Marta

Może to Cię zainteresuje