Tort Michałkowy „Dwa Michały” – przepis


Jeden z pyszniejszych tortów jakie jadłam. Mocno orzechowy, słodki z kremowymi masami w dwóch smakach. Baza to zwykły biszkopt. Kremy na bazie kremówki z mascarpone wykonujemy dwa: jeden z białą czekoladą, natomiast drugi z mleczną i gorzką. Do jednego jak i drugiego dodajemy zmielone orzechy ziemne, które nadają mu wspaniałego smaku i aromatu.

Przyznaję, że bardziej smakuje mi jasny krem z białą czekoladą i w przyszłości planuję wykonać ciasto „Jasny Michałek”. Tort najlepiej wykonać nawet 2-3 dni wcześniej. Ciasto wtedy ma czas, aby przejść smakami.

Tort udekorowałam gorzką czekoladą, która jest tak aromatyczna, że podkreśla dodatkowo smak orzechów i fajnie kontrastuje ze słodkimi kremami.

Osoby, które uwielbiają cukierki „Michałki” będą na pewno zachwycone tym przepisem. Tort nie można zaliczyć do lekkich, ale też nie jest strasznie ciężki. Natomiast jest tak pyszny, że na jednym kawałku nie chce się skończyć.

Doskonały na urodziny lub inne uroczystości, cudownie wygląda i robi wrażenie .

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na torty.

tort-michalkowy-dwa-michaly-1

TORT MICHAŁKOWY „DWA MICHAŁY” – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • TUTAJ znajdziesz przepis

SKŁADNIKI NA KREM MICHAŁKOWY, JASNY:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 200 g białej czekolady
  • 60 g serka mascarpone
  • 60 g orzeszków ziemnych, zmielonych
  • 1 łyżeczka alkoholu np. rumu lub wódki

SKŁADNIKI NA KREM MICHAŁKOWY, CIEMNY:

  •  300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 g orzeszków ziemnych, zmielonych
  • 2 łyżeczki alkoholu np. rumu lub wódki

 SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/3 szklanki wody
  • 1/4 szklanki alkoholu np. rumu

DODATKOWO:

  •  4 cukierki np. Michaszki duo lub Michałki
  • ok. 100 g orzeszków drobno posiekanych
  • 2 wafelki orzechowe (bez czekolady)

Biszkopt wykonujemy według przepisu. Ostudzony przekrawamy na trzy równe części.

Do rondelka o grubym dnie przelewamy śmietankę razem z białą czekoladą połamaną na kawałki. Podgrzewamy, aż czekolada całkowicie się połączy z kremówką. Następnie dodajemy przesiane mleko w proszku, alkohol i cały czas mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy folią spożywczą, zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, aby dobrze się schłodziła.

Śmietankę na ciemną masę przelewamy do rondelka. Dodajemy połamane czekolady i podgrzewamy do połączenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesiane mleko w proszku i alkohol cały czas mieszając. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Schładzamy kilka godzin w lodówce.

Wykończenie obu kremów jest identyczne: Zimny krem jeden i drugi ubijamy mikserem (oddzielnie), aż masa będzie mocno gęsta. Dodajemy mascarpone do każdego i ponownie miksujemy. Na koniec masy łączymy z orzeszkami.

Jeden blat biszkoptowy układamy na paterze i nasączamy 1/3 ponczu. Wykładamy połowę ciemnego kremu, przykrywamy drugim biszkoptem i lekko nasączamy. Wykładamy krem jasny, przykrywamy trzecim blatem i ponczujemy. Wierzch i boki smarujemy ciemnym kremem. Boki tortu dekorujemy zmielonymi wafelkami. Wierzch dekorujemy pokrojonymi orzeszkami oraz pokrojonymi w plasterki cukierkami. Dodatkowo tort polałam roztopioną gorzką czekoladą, tworząc paski.

tort-michalkowy-dwa-michaly-3

tort-michalkowy-dwa-michaly

 

wydrukuj teraz