Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Serniki, Wielkanoc

Sernik Wiedeński

Grudzień 22, 2014 , 16179 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Jeden z pyszniejszych serników z kuchni tradycyjnej to typowy wiedeński. Podobno przywieziony przez Jana III Sobieskiego, który powracał z bitwy pod Wiedniem. Co ciekawsze, że ten rodzaj sernika uwielbiają w Krakowie. Zyskał on nazwę krakowskiego, a jest to najprawdziwszy sernik wiedeński. Za co uwielbiam ten sernik?

Za konsystencję, która nie należy do ciężkich, a równocześnie nie jest też strasznie lekka. Śmietankowy smak, który zawdzięcza dodatkowi serka może być to Philadelphia, ale sprawdzą się również te z Polski np. Piątnica. Słodki smak dodatkowo podkreśliłam gorzką czekoladą (koniecznie), która wspaniale współgra z serem.

Do tego sernika nie dodajemy piany z białek, a miksujemy od razu całe jajka. Przez co mamy pewność, że sernik mocno nam nie opadanie, będzie równy i nie popęka.

Jeśli masz więcej czasu możesz zmienić temp. pieczenia na jeszcze niższą i wydłużyć czas pieczenia. Sernik będzie miał jeszcze lepszą strukturę.

I jedna uwaga: sernik najlepszy jest po minimum jednej nocy w lodówce. Każdy dobry sernik musi trochę poleżeć i nabrać smaku. Na pół godziny przed podaniem wyciągnij go z lodówki i polej jeszcze ciepłą polewą.

Fajnie jeśli zaopatrzysz się w dobrej jakości ser i wiejskie jajka. Dzięki temu sernik będzie miał piękny i rumiany kolor.

TUTAJ znajdziesz moje wszystkie przepisy na sernik.

Przed pieczeniem nie zaszkodzi trochę wiedzy. Przeczytaj jak upiec dobry sernik – TUTAJ

sernik-wiedeński-2

SERNIK WIEDEŃSKI, KLASYCZNY – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego
  • 200 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 150 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 7 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, czubata
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub esencji

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temp. pokojową. Masło przekładamy do miski i miksujemy ok. 3 min. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Dodajemy stopniowo po łyżce zmielony twaróg i serek, cały czas miksując na średnich obrotach. Dodajemy stopniowo całe jajka, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, krupczatkę oraz ekstrakt. Całość miksujemy do połączenia. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem lub silikonowej o śr. 24-26 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez 50-60 min. Sernik powinien być na brzegach zarumieniony. Po upieczeniu nie otwieramy od razu piekarnika, czekamy ok. 15-30 min. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy na min. kilka godzin do lodówki. Kremówkę i czekolady przekładamy do rondelka o grubym dnie. Podgrzewamy i zestawiamy z ognia, mieszamy do połączenia. Dekorujemy dowolnie lub po prostu polewamy sernik.

sernik-wiedeński-1

sernik-wiedeński-6

sernik-wiedeński-7

  • Sophie G

    Czy mozna ten sernik upiec w blaszce o wymiarach 23cm na 33 cm ? I jezeli mozna, to na 50-60 minut?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Można, ale sernik będzie niższy.

  • iza

    Witam czy ten sernik pieczemy w kąpieli wodnej?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ja akurat nie piekłam, ale jeśli chcesz żeby był równiutki możesz zmniejszyć jeszcze temp. i piec dłużej :)

Może to Cię zainteresuje