Ciasto czekoladowe przekładane kremem z mascarpone i galaretką – przepis


Pomimo, że najlepiej lubię ciasta z owocami to czasami mam chęć na ciacho z dużą ilością kremu i kalorii.  Wymyśliłam sobie proste ciasto czekoladowe z cudownym kremem na bazie serka mascarpone i kremówki. Nie mamy o tej porze roku owoców sezonowych np. malin, truskawek dlatego wykonałam je z galaretką w środku. Taki substytut.

Uwielbiam ten krem na bazie dwóch składników. Nie dość, że wszystko razem ubijamy to nie ma mowy o tym, że coś pójdzie nie tak. Serek mascarpone nadaje kremowej konsystencji i nie trzeba bitą śmietanę usztywniać żelatyną lub śmietan-fixem.

Galaretki wykonałam dwie, ale objętościowo wystarczy jedna. Chciałam, żeby było bardziej kolorowo i dałam wiśniową oraz agrestową. Fajnie przełamuje smak kremu przez co nie jest mdły.

Ciasto nie wymaga nawilżania, sam krem jest wystarczającym nawilżeniem dla biszkoptu.

Uwaga: ciasto im dłużej leży tym bardziej zyskuje na smaku. Może to zgroza, ale mi najlepiej smakowało po 4 dniach leżakowania w lodówce.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z kremem.

ciasto-czekoladowe-przekladane-kremem-z-galaretka

CIASTO CZEKOLADOWE PRZEKŁADANE KREMEM MASCARPONE I GALARETKĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM Z MASCARPONE:

  • 350 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

 DODATKOWO:

  • galaretka np. truskawkowa (ja użyłam dwóch kolorów)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Galaretkę zalewamy dzień wcześniej wrzącą wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ja użyłam dwóch dla uzyskania rożnych kolorów.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy, cały czas miksując na średnich obrotach. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na najmniejszych obrotach. Mąkę, kakao, proszek przesiewamy do miseczki. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki delikatnie w kilku partiach dodajemy suche składniki. Formę o wym. 23×23 cm wykładamy papierem do pieczenia (formę można lekko posmarować margaryną wtedy papier będzie lepiej przylegał). Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25030 min do tzw. suchego patyczka. Jeszcze gorący wyciągamy z piekarnika i rzucamy na zabezpieczoną podłogę z 40 cm, aby biszkopt nie opadł. Studzimy i przekrawamy na dwie części.

Serek i śmietankę przekładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy, aż krem stanie się gęsty i dobrze ubity. Wykładamy troszkę mniej niż połowę kremu na blat biszkoptowy. Galaretkę kroimy w kostkę i układamy na kremie. Przykrywamy pozostałym kremem, zostawiając kilka łyżek na wierzch ciasta. Przykrywamy lekko dociskając drugim blatem biszkoptowym. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy czekoladą pokrojoną nożem lub startą na tarce. Wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

ciasto-czekoladowe-przekladane-kremem-z-galaretka-3

ciasto-czekoladowe-przekladane-kremem-z-galaretka-1

ciasto-czekoladowe-przekladane-kremem-z-galaretka-2

wydrukuj teraz