Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Słodkie bułeczki

Drożdżowe bułeczki z suszoną żurawiną i skórką pomarańczową (brioszki) – przepis

Styczeń 21, 2015 , 10210 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Jakiś czas temu pisałam na moim profilu Facebooka, jak bardzo smakowały mi bułeczki z żurawiną. Jadłam je w jednym z wielkich galerii handlowych.  Chociaż celowałam wtedy jedynie w dosyć zdrową przekąską bo byłam bardzo głodna, to uwielbiam takie przypadki. Bułeczki były świetne, a ja zaraz pomyślałam jak je odwzorować w domu. Ot cała historia tego wpisu.

Kombinowałam jakiś czas w głowie jak zrobić te bułeczki i wymyśliłam taki oto przepis. Bułeczki same w sobie nie zawierają cukru, a jedynie są lekko słodzone miodem. Suszona żurawina nadaje im słodyczy oraz kruszonka.

Do żurawiny zawsze jakoś nie chętnie podchodziłam i przez długi czas nie chciałam jej próbować. W tym roku przegapiłam sezon na świeżą, ale suszona jest nie mniej smaczna. Jeśli nie przepadasz za rodzynkami to spróbuj żurawiny może już zawsze będziesz ją zamiennie dodawać do ciast.

Bułeczki jadłam czasami z serkiem na śniadanie lub dżemem. Doskonałe też bez dodatków. Pulchne, delikatne i chrupiące ze słodką żurawiną.

Skórka i sok z pomarańczy nadają lekkiego orzeźwiającego smaku i aromatu.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na słodkie bułeczki.

buleczki-drozdzowe-z-zurawina-5

DROŻDŻOWE BUŁECZKI (BRIOSZKI) Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ, SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ ORAZ KRUSZONKĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 10-11 bułeczek

  • 2 1/2 łyżeczki suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 1/3 szklanki mleka, ciepłego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy, świeżego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 3 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 170 g masła, temp. pokojowa
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 100 g masła lub margaryny, zimnego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

DODATKOWO:

  • 1 jajko wymieszane z łyżką wody

Na początek wykonujemy zaczyn. W ciepłym mleku mieszamy drożdże (powinny pojawić się bąbelki). Następnie dodajemy sok z pomarańczy, miód oraz 1/3 szklanki mąki. Mieszamy i zakrywamy ściereczką lub folią. Odstawiamy, aż zaczyn dobrze podrośnie. U mnie trwało to ok. 15 min.

Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski razem z solą. Jajka lekko roztrzepujemy i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i chwilę wyrabiamy. Dodajemy dwie łyżki masła i wyrabiamy przez ok. 5 min. Ponownie dodajemy 2 łyżki i znowu wyrabiamy, aż do wykorzystania. Na początku dodawania masła ciasto może wyglądać, jakby coś poszło nie tak. Wystarczy wyrabiać, a z czasem będzie ładnie połączone. Następnie dodajemy olej i wyrabiamy do wchłonięcia. Na koniec wsypujemy żurawinę oraz skórkę otartą z pomarańczy i ponownie chwilę wyrabiamy. Miskę okrywamy folią i zostawiamy na 1 – 1,5 godz do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10-11 części i formujemy z nich okrągłe kulki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy folią i zostawiamy do napuszenia na ok. 30 min. Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i szybko rozcieramy dłońmi, aż powstaną grudki. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą. Bułeczki obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez 20-25 min do lekkiego zarumieniania.

buleczki-drozdzowe-z-zurawina

buleczki-drozdzowe-z-zurawina-3

buleczki-drozdzowe-z-zurawina-2

buleczki-drozdzowe-z-zurawina-4

buleczki-drozdzowe-z-zurawina-6

  • http://iadorecinnamon.blogspot.com Angie

    I właśnie na takie bułki mam ochotę<3

  • gin

    Uwielbiam żurawinę, z pomarańczą stanowi bardzo zgrany duet :) Bułeczki musiały smakować bajecznie :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Byly swietne i na pewno bede czesciej korzystac z zurawiny ;)

  • saffron

    Wygladają apetycznie, sama ostatnio duzo pieke z ciasta drozdzowego. W ogole to bardzo fajna strona, jestem tu chyba pierwszy raz, ale bede zagladala czesciej. Pozdrawiam. :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dzieki ze zajrzalas i zapraszam do pieczenia :)

  • M

    Czy może być mąka pszenna zamiast tortowej? ps kolejny przepis jaki próbuję z tej strony, są genialne!

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Jesli mozesz uzyj tortowej poniewaz buleczki wyjda bardziej puszyste i miekkie :-) Ps. Nastepnym razem pochwal sie wypiekami pozdrawiam :-)

Może to Cię zainteresuje