Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Desery, Walentynki

Deser z truskawkami, galaretką i bitą śmietaną (Walentynki 2015)- przepis

Luty 13, 2015 , 35972 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
deser-z-truskawkami-bita-smietana-9

Czy zawsze wiecie jaki deser lub ciasto jest w typie walentynkowym? Ja zawsze mam z tym problem. Bo niby jakimi kategoriami trzeba się kierować w wyborze deseru Tego dnia. Ma być związany z miłością, ale pomyślałam, że w każde ciasto wkładam odrobinę miłości, swoją pasję i cierpliwość. Niby dlaczego nie może być każde? Musi być czerwone lub czekoladowe i najlepiej z truskawkami lub wiśniami bo to się kojarzy z walentynkami- usłyszałam od koleżanki. Od razu pomyślałam, że w każdym kraju jest inaczej bo jak porównać włoskie tiramisu do naszych oczekiwań. Lekko cierpi deser z kawą, ale też słodki. A może taka jest właśnie miłość, nie zawsze słodka?

Ten deser kojarzy mi się nie tylko z walentynkami, jakiś taki patriotyczny wyszedł. Chociaż nie wiem czy to widać, ale składa się z trzech warstw. Galaretka z truskawkami, galaretka plus bita śmietana oraz sama bita śmietana.

Deser z truskawkami i galaretką nie jest z typu po paru łyżkach jesteś zasłodzony, wręcz przeciwnie. Fajnie wyważony: lekko kwaśna galaretka, masa piankowa oraz słodka bita śmietana.

Oczywiście truskawki możesz zastąpić innymi owocami i zalać podobną galaretką np. wersja z brzoskwiniami lub jagodami będzie równie fajnie wyglądała i smakowała. Jedna uwaga, nie wszystkie owoce można łączyć z galaretka np. kiwi lub ananas. Podobno dobrym patentem jest wcześniej oblanie ich wrzącą wodą, aby pozbyć się enzymu.

TUTAJ znajdziesz inne moje propozycje na walentynki.

deser-z-truskawkami-bita-smietana-1

DESER Z TRUSKAWKAMI ZATOPIONYMI W GALARETCE, KREMEM PIANKOWYM ORAZ BITĄ ŚMIETANĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA DESER:
ILOŚĆ: 2 duże pucharki

  • 1 galaretka truskawkowa, proszek
  • 450 ml wrzącej wody
  • 1 szklanka pokrojonych w plasterki truskawek
  • 1 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • niewielka szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru

DODATKOWO:

  • truskawki do dekoracji

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie (wrzącej) i odstawiamy do lekkiego całkowitego wystudzenia. 1/2 szklanki galaretki odstawiamy na później. Pozostałą galaretkę rozlewamy do pucharków, dodajemy do każdego 1/2 szklanki pokrojonych truskawek. Pucharki umieszczamy np. w silikonowej keksówce lub innym naczyniu i ustawiamy je pod skosem, aby uzyskać fikuśny kształt. Wkładamy do lodówki, aby całkowicie stężała. Połowę kremówki ubijamy na sztywną masę i łączymy delikatnie z płynną galaretką. Wlewamy do środka pucharków ze stężałą galaretką. Zostawiamy na pół godziny do ścięcia masy. Pozostałą kremówkę ubijamy z niewielką ilością soli na sztywno. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder. Ubitą śmietankę wykładamy do pucharków łyżką lub używając szprycy cukierniczej zakończonej tylką w kształcie np. gwiazdki. Dekorujemy świeżymi truskawkami.

deser-z-truskawkami-bita-smietana-3

deser-z-truskawkami-bita-smietana-5

deser-z-truskawkami-bita-smietana-7

deser-z-truskawkami-bita-smietana-6

  • karmel-itka.blogspot.com

    taki prosty, a tak efektowny!

Może to Cię zainteresuje