Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bułki, Chleby

Chlebek pita – przepis krok po kroku (ze zdjęciami)

Luty 24, 2015 , 462136 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Pamiętam ten czas kiedy „pita” była sprzedawana niedaleko mojej szkoły w małej budce. Jeszcze wtedy mogłam jeść tego typu jedzenie ciągle i nie miałam za dużo wymagań. Dzisiaj to się już bardzo zmieniło i z wiekiem stałam się bardziej wybredna. Zazwyczaj sprzedawane chlebki są już nie pierwszej świeżości, a farsz jest mocno przesolony. Dzisiaj także potrafię wyczuć kiedy jedzenie jest świeże, a kiedy już zaczynają coś przy nim kombinować. Chlebki pita zostały na jakiś czas przeze mnie zapomniane, a raczej przyszła moda na kebab. Natomiast bardzo pozytywnie zostałam zaskoczona tym jak prosto można je zrobić w domu. Zerknij na przepis i zdjęcia.

Jak powstaje pita, a dokładnie jej kształt? Staramy się, aby ciasto było dobrze wyrobione. Wtedy wtłaczamy więcej powietrza i chlebki będą miały ładniejszy kształt. Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze powstaje w środku specyficzna kieszonka. Jeśli masz w domu kamień do pizzy to możesz go użyć do pieczenia.

Chlebek zaraz po upieczeniu najlepiej zostawić do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawać. Ponieważ gorący jest jeszcze bardzo delikatny i na pewno nie wolno ich kłaść jeden na drugi bo na pewno będą zaraz płaskie.

Chlebki nie tylko możesz jeść nadziewane. Fajnie będą smakowały z masłem, dżemem lub pastami. Właściwie smakiem przypomina bułeczkę tyle tylko, że ma inny kształt. Świetne także na kanapki do szkoły lub pracy, do środka wkładamy wędlinę i warzywa. Kieszonka w środku fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia.

Pod opisem przepisu znajdziesz zdjęcia z wykonania chlebków pita. Zgodzisz się ze mną, że jest to bardzo proste do przygotowania we własnym domu?

TUTAJ znajdziesz przepis na równie szybką tortillę szpinakową krok po kroku.

chlebek-pita-przepis-1

CHLEBEK PITA – PRZEPIS
ILOŚĆ: 6 dużych

  • 3 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka drożdży suchych lub 12 g świeżych
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli, płaska

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy na 5 min. Po tym czasie powinny być na powierzchni bąbelki. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy około 10 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy. Podajemy wypełnione farszem.

chlebek-pita-przepis

pita

pita-3

pita-4

  • majazteca

    Swietne! Cos czuje, ze sie skusze ;)

    http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      zapraszam :)

  • jola8000

    Świetnie wyglądają, zapiszę sobie przepis :)

    http://ciastko-joli.blogspot.com

  • Felka

    chyba zły początek wykonania..

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dlaczego tak uwazasz?

      • Felka

        Ponieważ z wody i drożdży nie było żadnych bąbelków. Pojawiły się gdy dodałam odrobine mąki.
        Jednak chlebki i tak wyszły znakomite! Polecam!

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          u mnie zrobił się normalny zaczyn :)

          • Ania

            Ja tez zawsze robie bez maki zaczyn.Pozdrawiam.

        • Syla

          Bo trzeba je rozetrzeć z cukrem a nie woda :)

  • http://www.shootandfood.pl/

    Dziękuję za ten przepis! Nawet mnie – całkowitej niezdarze piekarskiej chlebki wyszły idealnie :). Chyba zacznę robić regularnie :).

  • o.O

    Aaaaa!!!! CUDOWNE!!!
    Dzięki za wspaniały przepis

  • Beata

    A jak zamrozić chlebek ?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      ja bym proponowała zamrozić albo samo ciasto lub ostudzone chlebki zaraz po upieczeniu. Owijasz folią i przechowujesz w zamrażarce. Przed użyciem wyciągnij na 3-4 godziny surowe ciasto, formuj i piecz lub po rozmrażaniu wyciągnij z folii gotowy chlebek :)

  • Marta

    Jakiej mniej więcej średnicy wychodzą chlebki?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      ok. 20 cm :)

      • Marta

        dziękuję bardzo, na pewno wypróbuję w ten weekend ;)

  • Magda

    Chlebki są przepyszne ! Po raz kolejny Pani przepis okazał się genialny. Wypróbowałam już Pani receptury na: chałkę, stromboli, bułeczki maślane, ciasto do pizzy i wszystko wyszło znakomicie. Dziękuję bardzo, że zechciała się Pani podzielić swoją wiedzą.

  • Anna Szymczak

    A można je przygotować dzień wcześniej ? I jak najlepiej wtedy je przechowywać ?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Najlepiej zrobic je na swiezo ewentualnie zawin je szczelnie i uzyj drugiego dnia chociaz sporo traca na smaku :/

      • Anna Szymczak

        A z suszonych drożdzy ten rozczyn robić ?

        • jo

          z drozdzy suszonych nigdy nie robi sie rozczynu…..

          • Paweł

            Oczywiście że z suszonych drożdży robi się rozczyn… robią tak nawet renomowane restauracje z powodu większej powtarzalności w ich działaniu. Smak pozostaje bez zmian, wielokrotnie sprawdziłem to we własnej kuchni.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Mozesz wykonac, ale nie jest to konieczne

  • Anna Szymczak

    W smaku dobre ale nie wyrosły mi. Znaczy tak minimalnie :(

  • Olga Wojciechowska

    Ciasto bardzo kleiło mi sie do rąk, jak sobie z tym poradzić?

  • Ida

    Wcale nie wyrastają :/

  • Ania

    Potrzeba duużo więcej mąki niż w przepisie bo ciasto za bardzo się klei. Mi niektóre wyrosły, a niektóre wcale – to chyba zalezy od piekarnika.

  • michał

    super proporcje, jedna rada ode mnie to to że tego typu pieczywo ZAWSZE dajemy na gorącą blachę a najlepiej na kamień do pizzy

  • paula

    Ile czasu trzeba wyrabiać ciasto ? I czy blacha musi być gorąca ?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie. Na zdjęciach powyżej widać jakiej musi być konsystencji. Chlebki wkładamy do gorącego piekarnika.

  • Kasia T (Kate)

    Piekłam już kilka razy, były pyszne, na sto procent nie wrócę już do sklepowych, polecam.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Bardzo się ciesze :)

  • Ania Sakwerda

    Pięknie wyrosły, w smaku super! Przepis zapisuję i na pewno powtórzę :)

  • Rafał Trzeszczkowski

    W gramach to ile mąki?
    Ile i na jakiej temperaturze mam grzać Kamień do pizzy, jak dlugd piec na kamieniu?

Może to Cię zainteresuje