Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Serniki

„Samoa” sernik z kajmakiem, wiórkami kokosowymi na spodzie oreo – przepis

Luty 25, 2015 , 49441 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Nazwa sernika „Samoa” pochodzi od jednego z rodzai ciastek „samoas” wypiekanych przez girl scout cookies w Stanach Zjednoczonych. Dziewczynki, harcerki sprzedają ponad 200 ml paczuszek z ciasteczkami rocznie, aby wspomóc harcerstwo. Powstało już około 28 wariantów ciasteczek np. samoas z karmelem, wiórkami kokosowymi i czekoladą lub tagalongs z masłem orzechowym i czekoladą. Nazwa samoa zaczęła znaczyć karmel, wiórki kokosowe oraz czekoladę i stała się nie tylko dodatkiem do ciastek ale również pączków, serników, babeczek a nawet deserów.

Ja postanowiłam wykonać samoa w wersji sernikowej i zobaczyć dlaczego połącznie tych składników przypadło do gustu tak wielu ludziom na całym świecie.

Sernik w swojej konsystencji jest lekki, puszysty i słodki. Ciasteczka oreo pokruszone bardzo fajnie komponują się ze smakiem sera i tworzą fajny kontrast. Wierzch to już słodka bomba. Masa kajmakowa oraz wiórki podprażone na patelni wymieszane z kajmakiem i do tego dodatek gorzkiej czekolady.

Sernik wybitny w smaku, nie jest mdły, bardzo słodki. Nie jest ciężki, ale jego słodycz pozwala na zjedzenie tylko jednego kawałka.

Doskonały na planowane wcześniejsze imprezy, można upiec kilka dni wcześniej i polać masą kajmakową w dniu podania.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na moje serniki.

sernik-samoa-2

„SAMOA” SERNIK NA CIASTKACH OREO Z MASĄ KAJMAKOWĄ I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI – PRZEPIS

 SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 750 g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

 SKŁADNIKI NA SPÓD:

  • 24 ciastka oreo, małe
  • 2 łyżki masła, roztopionego

 DODATKOWO:

  •  1 puszka masy kajmakowej (ok. 250 g)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych, podprażonych
  • 30 g czekolady gorzkiej

Składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Tortownicę wcześniej dokładnie zabezpieczamy np. folią aluminiową ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Zmielony twaróg przekładamy do miseczki i chwile miksujemy, następnie dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Cały czas miksując na średnich obrotach dodajemy po łyżce jogurt oraz ekstrakt. Na koniec zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy jajka, po każdym dodaniu dokładnie miksujemy.

Ciastka oreo mielimy w malakserze lub wkładamy do mocnego woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem. Łączymy z roztopionym masłem i równomiernie przekładamy na spód tortownicy o śr. 24 cm. Tortownicy użyłam silikonowej ze szklanym dnem (zwykła formę wyłóż papierem do pieczenia). Spód z ciastek lekko dociskamy dłonią. Wylewamy masę serową. Formę zabezpieczoną wkładamy do większego naczynia i napełniamy gorącą wodą prawie do połowy formy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 C. Pieczemy przez około 1,5 godz. Po upieczeniu brzegi powinny być lekko zarumienione i odstawać od formy. Po upieczeniu nie wyciągamy sernika. Zostawiamy go na godzinę i dopiero po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Chłodzimy przez kilka godzin w lodówce lub wkładamy na całą noc.

Masę kajmakową podgrzewamy, połowę wykładamy na wierzch sernika. Kolejną część łączymy z wiórkami kokosowymi i dajemy na wierzch sernika. Gorzką czekoladę wkładamy do mocnego woreczka foliowego, wkładamy do gorącej wody na 10 min. Po tym czasie ścinamy lekko róg woreczka i wylewamy pasami czekoladę. Robimy to przed podaniem.

sernik-samoa-z-kajmakiem

sernik-samoa-1

sernik-samoa

  • Alfu

    Z ciastek Oreo wyjmujemy krem?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ciastka mielimy z kremem :)

  • sw

    Zwykłą tortownicę wykładam pergaminem? To wystarczy? Formę w naczyniu napełniony wodą razem wkładam do piekarnika?
    Co w zastępstwie za wiórki kokosowe mogę dodać?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Nie wystarczy pergamin, trzeba formę szczelnie owinąć folią aluminiową. Formę możemy włożyć do większego żaroodpornego naczynia i dopiero wypełnić gorąca wodą, wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zamiast wiórek mogą być posiekane np. płatki migdałowe.

      • sw

        Jeśli nie mam tak dużego naczynia żeby włożyć formę jest jakies inne rozwiązanie?

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          nie do końca ponieważ sernik w przepisie pieczemy w kąpieli wodnej możesz ryzykować i piec normalnie :)

  • Kasia

    Piekarnik nastawić na termoobieg?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ja piekłam bez :)

Może to Cię zainteresuje