Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem, Torty

Tort Oreo – przepis

Marzec 3, 2015 , 226849 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Tort Oreo to jeden ze słodszych wypieków jakie do tej pory robiłam. Chociaż nie uważam, aby był przesłodzony. Proporcje są według mnie wyważone i fajnie się razem łączą. Do tortu potrzebna jest spora ilość ciastek oreo, ale nie muszą być koniecznie te oryginalne. Jeśli nie znajdziesz tych oryginalnych oreo w sklepach są już „zamienniki”, możesz także skorzystać z TEGO przepisu i przygotować samodzielnie w domu. Są bardzo proste w wykonaniu, choć nie tak ładne jak te ze sklepu.

Ciasto czekoladowe koniecznie wykonuj w dwóch lub trzech tortownicach. W jednej po prostu będzie zakalec, ponieważ należy do gatunku tych cięższych i raczej nie będzie w stanie wyrosnąć. Ważne, aby dobrze łączyć składniki i nie miksować za długo ciasta na koniec, ponieważ wtedy może być bardziej ceglaste i zakalcowe.

Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i nie trzeba go niczym nasączać.

Krem jest lekki na bazie mascarpone, przez co nie trzeba było stosować żadnych usztywniaczy lub żelatyny. Dodatek ciastek dodatkowo sprawia, że krem jest słodszy i ma fajny posmak oreo.

Dekoracja to już kwestia gustu. Ja wykonałam boki na bazie zmielonych ciastek oreo. Wierzch z kremu i powciskanych w niego ciasteczek. Dodatkowo można jeszcze oprószyć górę zmielonymi ciasteczkami.

Pięknie prezentuje się i będzie fajnym dodatkiem do wielkich uroczystości lub dla dzieci, które uwielbiają słodycze.

Tort w lodówce spokojnie może być przechowywany nawet 3 dni, ale tutaj jedna uwaga wierzch z każdym dniem zaczyna być bardziej żółty. Prawdopodobnie chłonie kolor z ciasta czekoladowe.

Na koniec: ciasto jest wilgotne, słodkie z kawałeczkami ciastek, kremowe i mega pyszne. Pozdrawiam Aneta.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z ciastkami oreo.

tort-oreo

TORT OREO – PRZEPIS

 SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  •  1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 170 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 3 jajka, duże (temp. pokojowa)
  • 1 1/4 szklanki maślanki, temp. pokojowa
  • 2/3 szklanki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

 SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 300 g serka mascarpone
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 1/2 łyżki cukru pudru
  • 6 ciastek oreo

 DODATKOWO:

  •  250 g ciastek oreo

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. Masło przekładamy do dużej miski i miksujemy około 3 min. Następnie dodajemy cukier oraz ekstrakt i miksujemy na tzw. puch (ok. 3 minuty). Dodajemy jajka, po dodaniu każdego dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy 1/3 suchych składników i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia. Stopniowo wlewamy cały czas miksując 1/2 szklanki maślanki. Następnie część suchych składników, miksujemy, pozostała maślanka, miksujemy i ostatnia część suchych składników. Miksujemy tylko do połączenia. Ciasto przekładamy do trzech tortownic o śr. 24 cm lub dwóch ( wtedy będziemy mieli cztery warstwy) silikonowych lub wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Jeśli pieczesz w dwóch tortownicach około 35-40 min. Wyciągamy po upieczeniu z piekarnika i zostawiamy na 15 min w formach. Po tym czasie wyciągamy i odwracamy ciasto górną częścią na dół, aby ciasto się wyrównało. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Lekko ścinamy wierzch, jeśli nadal jest lekko nierówny. Jeśli masz dwa placki przekrój je na pół, wtedy uzyskasz cztery warstwy.

Serek mascarpone przekładamy do wysokiej miski, wlewamy śmietankę i miksujemy, aż masa mocno zgęstnieje. Pod koniec dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy. Około 7-8 łyżek masy odkładamy do wykończenia tortu. Do pozostałego kremu dodajemy drobno pokruszone ciastka oreo.

Jeden blat ciasta układamy na talerzu lub paterze. Wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim i lekko dociskamy. Wykładamy pozostałą część kremu i przykrywamy ostatnim blatem. Jeśli masz cztery blaty rozdziel krem na cztery części. Odłożonym wcześniej kremem smarujemy wierzch oraz boki ciasta, niewielką część zostawiamy także do wykonania dekoracji.

Kilka ciastek oreo odkładamy do dekoracji wierzchu tortu, pozostałą część ciastek (całe) wkładamy do malaksera lub woreczka foliowego i mielimy. Obsypujemy boki tortu. Krem, który Nam pozostał przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie dużej gwiazdki. Wykonujemy kilka dużych gwiazdek. W każdą wciskamy całe ciastko oreo. W środku wykonujemy trzy mniejsze gwiazdki, wkładamy przekrojone na pół ciastka. Dookoła tortu możemy wykonać malutkie gwiazdki. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Podajemy zaraz po wyciągnięciu z lodówki.

tort-oreo-4

tort-oreo-6

tort-oreo-8

tort-oreo-3

 

  • Marta G

    świetnie się prezentuje, bardzo wykwintnie i elegancko :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dzieki wielkie :-)

  • Angie

    Fantastycznie wygląda, od razu zjadłabym taki kawałek!

  • agnieszka ze zjem to!

    Zachwycający :)

  • zufik

    bajeczny! :)

  • Ania

    A czy można pominąć esencję waniliową?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Jeśli musisz to pomiń. Pozdrawiam

  • ac

    A jak udekorować boki tortu żeby były tak ładne? Dziękuję za odpowiedź.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      boki tortu to rozwałkowane ciastka oreo

  • Marchwiak

    Bardzo ładny i na pewno pyszny, ale chcę zwrócić uwagę na to że na zdjęciach nie wykorzystano ciastek oreo.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Niestety tu gdzie mieszkam nie bylo Oreo ale to chyba nie zbrodnia? :-)

      • Marchwiak

        Zbrodnia nie, najważniejsze, że tort wygląda bardzo apetycznie. :D

  • Ania

    Tort wyszedł rewelacja , zastanawiam się czy dało by radę też zrobić te ciasto bez kakao tzw. sam waniliowy?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Bez kakao nie ryzykowałabym z tym ciastem, ale można np. zastąpić zwykłym biszkoptem i dać ten krem :)

  • Beata Jarek Ścirka

    zrobię na komunię mojej córki bo uwielbia oreo ale wierzch będzie z masy cukrowej

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ciekawa jestem efektu przyślij zdjęcie i się pochwal :)

  • Kornelia

    Tort wyglada przepysznie, właśnie zamierzam zrobić go w ten weekend :) Możesz mi powiedzieć jakie wymiary miała tortownica?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      24cm :-)

  • Agata

    Czy ciasto podczas pieczenia znacznie wyrasta? Zastanawiam się czy „wypełźnie” z mojej dosyć niskiej tortownicy ;)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ciasto pieczemy w trzech tortownicach lub dwóch wtedy mamy cztery warstwy :) Nie pieczemy w jednej całego ciasta ponieważ mniej wyrośnie i grozi zakalcem.

      • Agata

        Taak, chcę podzielić ciasto na 3 tortownice, tylko moje są dosyć niskie i boje się ze wypłynie :)

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          Prosty sposób: wypełnij ciastem tortownice do 1/2 objętości :)

  • Aurelia

    Ja dodaje kakao do ciasta na koncu,wtedy nie wychodzi zakalec a ciasto jest puszyste. :) Torcik wyglada super, zrobie niedlugo na urodziny i zaskocze wszystkich domownikow :)

  • carolina

    hej :) mam pytanie na ile porcji starczy ten tort? czy na niecałe 20 osób wystarczy?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Hmm moze nie wystarczyc u mnie wystarczyl na ok. 10 osob ale zawsze mozesz kroic malutkie kawalki ;)

  • Janek Lazur

    To mój pierwszy wypiek w życiu! Solenizant bardzo zadowolony. Tort jest bardzo sycący i tak bardzo.. oreo <3
    Gorąco polecam!

  • carolina

    Bardzo dziękuje za przepis :) zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło około 30 kawałków. Ciasto mocno czekoladowe, a krem nie za słodki <3

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Jaki fajny torcik Ci wyszedł :) bardzo się ciesze, że smakował rodzinie :)

  • Justyna

    Torcik wyszedł super! z resztą jak widać na zdjęciu :D
    Jak dla mnie troszeczkę za słodki, ale spełnia oczekiwania ;)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Cudowny :)

  • Adrianna Kozłowska

    Witam!
    Mam pytanie. A śmietanka lepiej żeby była schłodzona, czy nie?
    Pozdrawiam!

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Lepiej jest schłodzić chociaż ja nie zawsze się do tego stosuje chociażby przez ostatnie upały :)

  • ola

    Mogłabym się dowiedzieć jak mam piec te dwa biszkopty? Niestety w mój piekarnik nie wejdą dwie tortownice. Jak podzielić składniki? Proszę o jakąś podpowiedź.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Po prostu piecz jeden po drugim :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      po prostu składniki, które Ci wyjda dzielisz na dwie lub trzy tortownice :)

  • Wiktoria Łada

    Czy można zamiast maslanki użyć kefiru?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      niestety nie :( maślanka ma inne właściwości i ma inną konsystencję i bałabym się Ci doradzać zamianę na kefir.

      • paulina

        ile potrzeba tej maślanki? 1 i 1/2 szklanki?

  • Daaagaaaa

    piec z termoobiegiem czy lepiej bez? :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ja pieklam bez :)

  • Karolina Dabrowska

    A czy moge upiec calosc ciasta w jednej tortownicy i przekroic na trzy?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ciasto jest ciężkie i może wtedy nie wyrosnąć wysokie. Polecam piec oddzielnie.

  • Iza

    Witaj,

    piekę ciasto w dwóch tortownicach. Czy podany czas pieczenia 35-40 min dot. sytuacji, kiedy piekę w obu jednocześnie? Czy jedna tortownic z polowy porcji ciasta ma pięć się tyle czasu?

    Dziękuję za odpowiedź.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Czas podany jest dla pieczenia jednej formy. Oczywiście mozesz piec je jednocześnie w piekarniku, ale najlepiej na tym samym poziomie w innym wypadku konsystencja lekko się różni. Od razu powiem, że nie piekłam ich w termoobiegu, ale zmniejszając o 10 C temp. nie powinno się nic zadziać (wtedy możesz piec na dwóch poziomach w piekarniku).

  • Ania

    Wie ktoś może jak obsypać równo ciasteczkami boki tortu? Mi zawsze wychodzi nierówno .. :/ Chciałabym żeby w tym torcie fajnie to wyszło ;)

  • Ania

    Czy śmietana utrzyma się bez żelatyny?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Serek dodatkowo ja zagęszcza i nie powinna spływać z tortu :)

  • Beata

    Witam,czy ciastka które maja byc dodane do kremu ,trzeba oddzielic czy kroszyc w całasci?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      W całości :)

  • Magda

    Babcia kompletnie nie rozumie tego fragmentu dla niej to masło maślane…”Następnie dodajemy 1/3 suchych składników i miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia. Stopniowo wlewamy cały czas miksując 1/2 szklanki maślanki. Następnie część suchych składników, miksujemy, pozostała maślanka, miksujemy i ostatnia część suchych składników.”

  • Karolina Jędrzejczak

    Czy ciasto zaraz po upieczeniu mogę wyjąć i do tej samej tortownicy przełożyć kolejną część?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dopiero po 15 min.

  • Magda

    Najlepszy tort! <3 Uwielbiam go i z zadowoleniem już dwa razy wykonałam go z powodzeniem. Był przeznaczony między innymi na niespodziankowe 18-ste urodziny mojej przyjaciółki i zachwycił wszystkich! Kocham piec, ale nie zawsze mi to wychodzi, jednak ten tort to był strzał w dziesiątkę i myślę, że każdemu wspaniale wyjdzie :) Serdecznie polecam!
    Załączam zdjęcie tego cudeńka! :D

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Cudowny Ci wyszedł :) gratuluje :)

      • Magda

        Dziękuję :)

  • MamaAsia

    Tort idealny! Krem nie spływa, do tego nie jest za słodki – i te ciasteczka! Pycha! Pyszny, elegancki zadowolił małych i dużych gości :)

  • Ewa Nakielska

    Witam! Czy stosuje Pani także zasadę „zrzucania” ciasta czekoladowego z danej wysokości, aby nie opadło?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      W tym przepisie nie stosuje :)

  • MagdaS

    Należę do antytalentów kulinarnych, którym w kuchni nie wychodzi prawie nic… A ten tort wyszedł idealny! W domu wszyscy zachwyceni :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Bardzo dziękuję :)

  • Olga

    a na jakie wymiary tortownicy ten przepisz? :)

  • Dżesika Chudzia
    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Gratuluje piekny tort :)

  • Grażyna

    Czy mogę zrobić na blaszce jako placek? Jakich wymiarów blaszki mam użyć? Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

  • nikola123

    Czy mogę użyć aromatu waniliowego ???

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Jak najbardziej :)

Może to Cię zainteresuje