Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babeczki, Cupcakes

Babeczki ze szpinakiem i kremem śmietankowym – przepis

Marzec 11, 2015 , 18652 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Odkrycie szpinaku na słodko sprawiło, że mam chęć dorzucać go do większości przepisów. Zaczęło się od ciasta leśny mech i w tym momencie ciągle myślę do czego jeszcze można go dodać. Szpinak sprawia, że wypieki mają zjawiskowy zielony kolor i nie trzeba dodawać chemicznych barwników. Babeczki ze szpinakiem to wariacja znaleziona na stronie pinterest. Mogą stanowić bazę do cupcakes, ale także można jeść jak zwykłe muffinki ze szpinakiem.

Babeczki są słodkie, a krem bardzo delikatny z nutą serową. Bazowałam na kremówce i serku śmietankowym. Krem jest lekki i stanowi fajną kompozycję ze słodkimi babeczkami ze szpinakiem.

Fajnie jeśli na wierzch dodasz jakiś owoc np. truskawki, granat, maliny. Lekko kwaśne będą w sam raz.

Uwaga: koniecznie zrób babeczki ze świeżych liści szpinaku. Mają wtedy cudowną barwę i kojarzą się od razu z wiosną.

Przepis jest banalny i jeśli tylko chcesz możesz krem w dowolny sposób wycisnąć na babeczki.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na słodkie wypieki ze szpinakiem i nie tylko.

babeczki-ze-szpinakiem-i-kremem-smietankowym

BABECZKI ZE SZPINAKIEM I KREMEM ŚMIETANKOWYM – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BABECZKI:

ILOŚĆ: ok. 9 sztuk

  •  1 szklanka mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 duża garść świeżego szpinaku w liściach
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 50 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru, czubata

 DODATKOWO:

  •  3-4 truskawki pokrojone na kawałki

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól. Szpinak myjemy i przekładamy do blendera razem z olejem. Miksujemy, aż masa będzie bardzo dobrze rozdrobniona. Jajka miksujemy razem z cukrem i ekstraktem waniliowym na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy powoli sok z cytryny i rozdrobniony szpinak. Cały czas miksując dodajemy w trzech partiach suche składniki. Miksujemy tylko do połączenie nie dłużej. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy silikonowej. Wykładamy surowe ciasto do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy w formie przez 15 min, następnie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Serek oraz kremówkę przekładamy do miseczki. Miksujemy, aż masa zacznie mocno gęstnieć. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Krem wkładamy do woreczka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Na każdej babeczce robimy niewielkie kleksy wkładając w środek cząstkę truskawki.

babeczki-ze-szpinakiem-i-kremem

babeczki-ze-szpinakiem-i-kremem-3

babeczki-ze-szpinakiem-i-kremem-4

  • Labbra Rosa

    Jesteś Królową Szpinaku :-) Uwielbiam <3

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Haha dzięki :)

  • młody

    wyszło apetycznie ale z owocem granatu czysta poezja smaku

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dzieki :)

Może to Cię zainteresuje