Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka wielkanocna parzona, najlepsza – przepis

Marzec 16, 2015 , 22415 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Znam receptę na babkę wielkanocną lekką jak puch i delikatną, aż rozpływa się w ustach. Cały sekret to zaparzenie części mąki. Dokładnie, tylko tyle. Ciasta na mące zaparzanej to zawsze najdelikatniejsze i lekkie wypieki. Babka w porównaniu z typowymi drożdżowymi ciastami bez zaparzania, zyskała na lżejszej strukturze. To po prostu babka puch. Najlepiej wypiekać ją w święta i cieszyć się niepowtarzanym smakiem.

Mąkę zaparzamy w gorącym mleku i następnie dodajemy pozostałe składniki. Ciasto jest bardziej wilgotne od tradycyjnego. Nie należy zaparzać całej mąki, a jedynie jej część.

Uwaga: mąkę należy bardzo szybko mieszać z gorącym mlekiem, ponieważ ma tendencję do powstawania grudek. Ja zazwyczaj używam miksera i mieszam na średnich obrotach około 1 min. Jeśli grudki jednak się pojawią możesz użyć sitka i przecedzić.

Babkę możesz dowolnie udekorować np. używając lukru, cukru pudru lub podać samodzielnie. Moim zdaniem najlepiej smakuje polana lukrem z przepisu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Wielkanoc.

babka-wielkanocna-parzona

BABKA WIELKANOCNA PARZONA, NAJDELIKATNIEJSZA – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

ILOŚĆ: 1 średnia babka

  • 300 g mąki tortowej
  • 30 g drożdży świeżych lub 14 g suchych
  • 125 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 65 g cukru
  • 50 g masła, roztopionego
  • 20 g migdałów, mielonych bez skórki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka wódki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 DODATKOWO:

  • bakalie do dekoracji

60 g mąki przesiewamy do miseczki. Mleko mocno podgrzewamy i energicznie mieszając dodajemy do mąki (ja użyłam miksera). Masę zostawiamy do przestudzenia. Do jeszcze lekko ciepłej masy dodajemy łyżkę cukru oraz drożdże, mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę.

Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, rozczyn oraz żółtka z cukrem. Chwilę mieszamy. Następnie w kilku partiach wlewamy roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrabiamy ciasto przez 10 min. Na koniec dodaj migdały, skórkę z cytryny i chwilę wyrabiaj. Z ciasta uformuj wałek i przełóż do wysmarowanej lekko tłuszczem formy na babkę. Dłońmi rozprowadź dobrze ciasto, a końce zlep. Formę połóż w ciepłe miejsce i owiń folią spożywczą. Odstaw na około 1-1,5 godz do podwojenia objętości. Babka przed pieczeniem powinna być wypełniona prawie po brzegi. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min. Po upieczeniu studzimy przez 15 min w formie, następnie delikatnie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Cukier puder przesiewamy do miski i mieszamy razem z wodą, wódką oraz sokiem z cytryny. Gęstość lukru możesz regulować dodając więcej np. wody. Polewamy babkę, dekorujemy bakaliami i zostawiamy do stężenia.

babka-wielkanocna-parzona-1

babka-wielkanocna-parzona-8

babka-wielkanocna-parzona-5

babka-wielkanocna-parzona-2

babka-wielkanocna-parzona-10

Może to Cię zainteresuje