Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Ciasta czekoladowe, Ciasta drożdżowe, Wielkanoc

Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką – przepis

Marzec 20, 2015 , 114520 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Niektórzy mówią, że mam rękę do ciast drożdżowych i w tym przypadku nieskromnie muszę się z tym zgodzić. Nie pamiętam kiedy mi coś nie wyszło drożdżowego. Chyba cały sekret tkwi w nastawieniu. Uwielbiam pracę z drożdżowymi wypiekami, nie ważne czy są to bułeczki, babki lub ciasta. Zawsze kojarzy mi się z czymś przyjemnym i działa antystresowo. Babka drożdżowa jest z przepisu Marty Stewart, a ja ją tylko odtwarzam. Jest bardzo mocno czekoladowa i wilgotna.

Cudownie w nadzieniu współgra cynamon i czekolada. Nawet nie wiedziałam jak bardzo może być to dobre połączenie. Czekoladę możesz zastąpić np. nutellą, marmoladą lub innym nie za bardzo wilgotnym nadzieniem.

Kilka uwaga na temat wykonania: samo ciasto jest dziecinnie proste. Nadzienie nakładaj tak, aby na środku nie było go za dużo. Po pierwszym pieczeniu już wiem, że później gorzej jest go skręcać. Zostaw kilka cm wolnej przestrzeni od brzegów. Postępuj delikatnie z jej formowanie, aby nie przerwać ciasta, ponieważ wtedy będzie wyciekać czekolada.

Koniecznie po upieczeniu zostaw babkę do całkowitego wystudzenia. Wiem, że ciężko jest wytrzymać, ale czekolada musi stężeć inaczej ciężko się kroi i wcale nie jest, aż tak smacznie.

Ja po godzinie myślałam, że już jest wystudzona, ale nie do końca tak było. Dlatego na zdjęciach widać jeszcze nie w pełni zastygłą czekoladę.

Babka jest ciężka, mocno napakowana czekoladą, aromatyczna i słodka. Coś dla fanów czekolady, ale tej dobrej gorzkiej.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

babka-z-czekolada-i-kruszonka-2

BABKA DROŻDŻOWA Z CZEKOLADĄ I KRUSZONKĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 8 g drożdży suchych lub ok. 20 g świeżych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka, ciepłego
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko, całe
  • 1 żółtko
  • 115 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 230 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki masła lub margaryny, temp. pokojowa

 SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki masła lub margaryny, temp. pokojowa

 DODATKOWO:

  •  1 białko do posmarowania

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże suche lub świeże oraz szczyptę cukru. Zostawiamy na 5 min, aż zacznie zmieniać swoja konsystencję i pojawią się pęcherzyki powietrza.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Jajko i żółtko mieszamy z cukrem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy sól, zaczyn drożdżowy i mieszamy. Wyrabiamy przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i wyrabiamy. Ciasto będzie wyglądać jakby się nie udało, ale nie przerywaj wyrabiania, aż będzie gładkie i jednolite. Zajmie to około 5-10 min. Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1-1,5 godz.

Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki, dodajemy cynamon, cukier oraz masło. Dokładnie mieszamy.

Napuszone ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy placek o wym 40×45 cm i grubość ok. 0,3 mm. Rozkładamy równomiernie posiekaną czekoladę, zostawiając 2-3 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Białkiem smarujemy wolne miejsca i zwijamy jak roladę. Następnie zwijamy na pół i zawijamy jeden koniec przez drugi. Na koniec ciasto przekręcamy jeszcze 2-3 razy. Wkładamy do wyłożonej papierem keksówki o wym. 12×24 cm. Przykrywamy folia i zostawiamy na 20-30 min do napuszenia.

Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i szybko rozcieramy dłońmi, aż powstaną grudki. Przed pieczeniem smarujemy białkiem i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 50 min. Po tym czasie dopiekamy jeszcze przez 10 min w temp. 150 C. Studzimy w formie przez pół godziny, wyciągamy z formy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia (ok. 3 godz). Nie kroimy ciepłego ciasta, ponieważ nie utrzyma wtedy kształtu.

Poniżej znajdziesz zdjęcia z wykonania krok po kroku.

babka-z-czekolada-drozdzowa-1

babka-z-czekolada-i-kruszonka-1

babka-z-czekolada-i-kruszonka

  • gin

    Wygląda fantastycznie, taka puchata :)
    Pyszna musiała być :)

  • Magdalena MP

    Siedzi w piekarniku☺…pachnie nieziemsko

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      trzeba bo najlepiej smakuje właśnie jak wystygnie wtedy czekolada super smakuje połączona z cynamonem. Fajnie będzie jeśli pokażesz jak Ci wyszła :) pozdrawiam

  • Pingback: Jesionki 2013 i Zimowki 2013/2014 plotkuja a ich Slodziaki lobuzuja - cz. 4 - forum, opinie, porady

  • Pingback: Anonim

  • Hania

    Bardzo smaczne :) Na ciepło można zjeść część, która jest końcówką bez czekolady jak ma się w domu łasucha.

  • A.

    Lepiej piec na termoobiegu czy gora-dol? Zaraz zabieram sie za zaczyn. Pozdrawiam :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      góra-doł :)

      • A.

        Wyszła super ;) miałam problem żeby ją tak ładnie zwinąć, ale koniec końców dałam radę, czekolada nie wypłynęła, a czekoladowe wzorki wyszły ślicznie :) cieszę się tym bardziej, że był to mój pierwszy drożdżowy wypiek.

        • A.

          A tutaj jeszcze dowody ;)

  • Paula

    Właśnie się zabieram za pieczenie, a do kruszonki mam ochotę dodać startej skórki cytryny, zobaczymy co mi z tego wyjdzie :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      wyjdzie pysznie :)

  • Asia

    Czy można do niej użyć nutelli , wolę słodszą wersję;)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Można, ale można także dodać mleczną czekoladę :)

  • Agnieszka Lesiak

    ciasto drożdżowe to moja zmora… nooo nie wychodziło mi ale… i bułeczki, i to… pyyycha… wyszło cudnie (jak na moje zdolności to nawet bardzo). Nie boję się już pracy z drożdżowym ciastem… dziękuję ☺️ wiele przepisów próbowałam a tu: czytelnie, prosto, bez niepotrzebnych udziwnień… taaak UWIELBIAM i polecam! dodałam trochę mniej czekolady ale i tak jest moooc ???? mniam…
    https://uploads.disquscdn.com/images/ed947eefdf86923088d111ad30ce2e7902fed42b151f937ce30479416dbba1d2.jpg

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Super Ci się udało :)

  • Karolina Dębska

    Polecam to ciasto z twarogiem lub sliwkami????????

  • Monika M.

    Świetny przepis! Drożdżówka wyszła jak marzenie…
    Dziękuję!

Może to Cię zainteresuje