Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Mazurki, Wielkanoc

Mazurek cytrynowy – przepis

Marzec 23, 2015 , 32452 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Mazurki to jeden z tych wypieków, za którymi nie przepadam (przynajmniej na ten moment). Ciasto kruche nie jest moją mocną stroną i jak nie muszę to wolę go nie robić. W starciu mazurek czy babka wielkanocna, na pewno stawiam na babkę. Dekoracje mazurka to już kolejna sprawa, która jest bardzo dyskusyjna. Tworzenie na nich historii w stylu czym chata bogata do mnie nie przemawia, ale taka jest tradycja. Ten mazurek jak dla mnie jest bardzo wiosenny, lekki i mocno cytrynowy. Nie napracowałam się przy nim, a efekt był lepszy niż się spodziewałam.

Ciasto kruche zostało zaczerpnięte od mistrzyni Marthy Stewart i jest bardzo fajne w tworzeniu. Chociaż jak to bywa przy kruchym cieście trzeba być ostrożnym i delikatnym.

Nadzienie cytrynowe to nic innego jak znany lemon curd. Świetnie pasuje do ciasta kruchego i jest mocno cytrynowe, lekko kwaśne i zarazem słodkie. Jeśli lubisz można dodać bezy, ale dla mnie już by było za dużo słodyczy.

Uwaga: ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej. Z każdym dniem ciasto chłonie wilgoć i staje się mniej kruche. Ewentualnie wcześniej przygotować ciasto kruche i wypełnić na dzień przed podaniem lub tego samego dnia.

Pyszny, lekki, kruchy i mocno cytrynowy mazurek idealny na wielkanocny stół.

TUTAJ znajdziesz przepisy na inne moje mazurki wielkanocne.

mazurek-cytrynowy-2

MAZUREK CYTRYNOWY – PRZEPIS

ILOŚĆ: 2 małe lub 1 duży

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 225 g masła, zimnego
  • 4 łyżki wody, zimnej

 SKŁADNIKI NA NADZIENIE CYTRYNOWE:

  • sok z 3 cytryn
  • skórka starta z 3 cytryn
  • 3 jajka
  • 75 g cukru pudru
  • 75 g masła

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz cukier. Zimne masło kroimy na kawałeczki i rozdrabniamy wszystko w malakserze lub rozdrabniaczem do kruchego ciasta, ewentualnie widelcem. Wlewamy 4 łyżki zimnej wody i ponownie wszystko szybko zagniatamy. Jeśli ciasto nadal jest suche można dodać jeszcze trochę zimnej wody. Jeśli chcemy robić dwa mazurki ciasto dzielimy na połowę. Owijamy folią i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.

Po tym czasie z ciasta urywamy kawałek, aby zrobić boki mazurka. Pozostałe ciasto wałkujemy pomiędzy dwa arkusze papieru lub folii spożywczej na kształt formy (u mnie dwie o wym. 18x24cm). Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto. Pozostały kawałek rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy ok. 2 cm paski. Układamy na każdym boku mazurka. Wstawiamy do lodówki na pół godz. Następnie nakłuwamy całe ciasto widelcem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20-25 min. w temp. 200 C. Ciasto powinno być lekko zarumienione.

Do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Stawiamy żaroodporną miskę i wkładamy wszystkie składniki. Mieszamy i podgrzewamy do momentu zgęstnienia (nie wolno doprowadzić do wrzenia, ponieważ jajka się zetną). Masa zgęstnieje po około 15-20 min. Gotową masę studzimy, następnie wykładamy na mazurki. Dekorujemy według uznania.

mazurek-cytrynowy-3

mazurek-cytrynowy-4

mazurek-cytrynowy

mazurek-cytrynowy-1

  • Paulina

    Jest piękny :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dzieki :)

  • majazteca

    Oj, cos czarujesz… :) Mazurek wyglada przepieknie i mysle, ze w smaku jest rewelacyjny. Swietnie Ci wyszedl. Ja najbardzije lubie takie mazurki z masa krowkowa (najlepszy robi moja ciocia) ale na ten tez bym sie skusila :)

    Pozdrowienia.

    http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Nie czaruje tylko w przypadku mazurkow nie palam do nich wielka miloscia ;) ps. Po ciezkich bojach wyszedl taki cytrynowy

  • Smakosz

    Jest się czym chwalić. Serio ;)

Może to Cię zainteresuje