Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka „murzynek” z powidłami, prosta i szybka – przepis

Marzec 27, 2015 , 157581 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Najlepsza babka czekoladowa jaką można zjeść. Bardzo wilgotna, lekka jak puch i w dodatku z powidłami, które nadają jej lekkiego aromatu i dodatkowo nawilżają ciasto. Idealna na święta wielkanocne jeśli ktoś nie przepada za babkami np. piaskowymi lub drożdżowymi. Cudowna w smaku i mocno czekoladowa.

Babkę jest bardzo prosta w przygotowaniu. Właściwie można ja wykonać nawet bez miksera. Do ciasta można dodać ulubione powidła i nie muszą to być tylko śliwkowe, fajnie sprawdzą się np. wiśniowe lub z czarnej porzeczki.

Babka doskonała dla fanów czekolady. Aromatyczna z dodatkiem kakao i mojej ulubionej polewy na bazie gorzkiej czekolady i kremówki.

Ciasto można wykonać w ostatniej chwili tzw. babka last minute i wtedy smakuje najlepiej. Jest leciutka, puszysta, delikatna w smaku i w niczym nie przypomina ciężkich wypieków. Jeśli szukasz niezawodnego przepisu, który na pewno musi się udać to ten przepis jest dla ciebie doskonały. Tutaj nie ma miejsca na pomyłkę, ponieważ łączymy mokre składniki z suchymi. Babka, w której nie ma miejsca na zakalec to czasami w święta wybawienie.

Ja niestety coraz częściej zauważam reakcję alergiczną na czekoladę i coraz mniej jej zjadam, ale zawsze chociaż jeden kawałeczek ciasta skubnę. Po prostu, żeby wiedzieć jak udało mi się ciasto.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

babka-murzynek-z-powidlami-4

BABKA „MURZYNEK” Z POWIDŁAMI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki maki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

Mąkę, kakao oraz sodę przesiewamy do miseczki. Mleko, olej, jajka, cukry przekładamy do dużej miski i chwilę miksujemy. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy suche składniki. Na koniec dodajemy powidła i ponownie chwilę miksujemy. Formę na babkę Smarujemy lekko masłem i oprószamy kakao, nadmiar strzepujemy. Wykładamy ciasto do formy babkowej (do 3/4 wysokości). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50- 60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie na 20 min. Po czym delikatnie zaczynamy wysuwać ciasto.

Czekoladę przekładamy do żaroodpornej miseczki razem z kremówką. Miseczkę umieszczamy nad garnuszkiem z lekko gotującą się wodą. Podgrzewamy, aż do połączenia. Polewamy babkę i zostawiamy do stężenia czekolady.

babka-murzynek-z-powidlami-1

babka-murzynek-z-powidlami

babka-murzynek-z-powidlami-3

  • Sabina

    A jaka wielkosć foremki?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      standardowa u mnie około 24 cm szer i 10 cm wys

  • Magda

    Witam :) mam pytanie dotyczące babki. a mianowicie, którą babkę na Wielkanoc by Pani polecała- istotne jest dla mnie jak najdłuższe zachowanie świeżości. Muszę ją zrobić we wtorek i prawie tydzień ma wytzrymać w miarę świeża, no i jeszcze 400 km drogi :) Pozdrawiam i życzę słodkich świat

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Żadna babka nie jest w stanie wytrzymać tyle dni świeża ;( niestety. Jedyna rada to taka, upiec, ostudzić, dobrze owinąć folią i zamrozić. W dniu np. wyjazdu wyciągnąć z zamrażarki, wsadzić w torebkę i spokojnie wieźć do rodziny, jak się dobrze rozmrozi odwinąć z folii i jest gotowa do jedzenia. Będzie taka jak po upieczeniu :) Tylko nie odwijaj babki zamrożonej bo ucieknie wilgoć i będzie sucha. Tak możesz zrobić z każdą babką nawet drożdżową :)

      • Magda

        o super pomysł, wobec tego zaraz zabieram się za pieczenie. Dziękuję za podpowiedź :)

  • Sylwia

    Pyszna babka, idealnie wilgotne ciasto dzięki dodatkowi powideł (pokusiłam się nawet o 5 łyżek). Idealna propozycja na świąteczny stół. Polecam.

  • Kamila Bielecka-Leśnik

    A o to moje dzieło

  • amelia

    Czy cukier zwykły kryształ? :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak :-)

      • amelia

        dziękuję :)

        • amelia

          Babka przepyszna! :) Ja zrobiłam z lukrem :) Pozdrawiam

          • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

            Świetnie :)

  • boberka

    a może być inne powidło np. z czarnej porzeczki

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      pewnie, że tak :)

  • Anna Dobroć

    znam tą babkę od dziecka, dokładnie taki sam przepis mam od swojej mamy, pychotka :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      :) takie stare przepisy sa czesto najlepsze

  • Lina

    Witam serdecznie!
    Uwielbiam Pani bloga! :) Świetne i smaczne przepisy!
    Chciałabym jednak zapytać o dwie rzeczy, które spędzają mi sen z powiek…
    Przy okazji tego właśnie przepisu, bo babeczka w piekarniku… :)
    Pieczemy w 180 st.. Dobrze.. Tylko jaką opcje pieczenia wybrać, góra-dół czy termoobieg?
    Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego już w 180 st.piekarnika?
    Gdyby mogła Pani przy dodawaniu przepisów podawać takie informacje dla Początkujących takich jak ja byłabym wdzięczna :)
    Pozdrawiam :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tradycyjnie piekę góra-dól :) Jeśli włączam inne formę np. termoobieg zawsze o tym pisze :) Dzięki za sugestie i dziękuję, że korzystasz z przepisów :) Pozdrawiam

      • Lina

        A co z piekarnikiem? Musi być już nagrzany kiedy wkładamy ciasto? Tak informacja też bardzo by się przydała :)
        Ale babka się udała :) wyrosła pięknie i smakuje pysznie! :) :)

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          Zawsze ciasta wkładamy do rozgrzanego piekarnika :) Bardzo się ciesze, że smakuje :)

  • maja

    Czy mozna zastąpić sode proszkien do pieczenia, jak tak to ile proszku ?

  • abi

    Zrobione i wyszlo! A mnie rzadko cos wychodzi w kuchni… ;) jest niezwykle puszysta i kakaowa. Nastepnym tylko razem dodam wiecej powidel bo pomimo 4 lyzek nic nie poczulam… zapisuje przepis na stale do swiatecznego men https://uploads.disquscdn.com/images/88f6255a56e0ae5a321f6f8623316b1990cbf1bbac0a6dd6179bff3f05682acd.jpg u :)

  • Iwona Las

    Genialny w swojej prostocie przepis i genialne w smaku ciacho ! Od lat szukałam przepisu na babkę kakaową/czekoladową/murzynka/brownie który byłby prosty i szybki w przygotowaniu, bez użycia jakiś wyrafinowanych składników a przy tym smaczny. Wiele razy się narobiłam, a rezultaty były mierne. Ta natomiast babka to mistrzostwo świata – robi się ją w 5 minut a w smaku palce lizać ! Wielkie dzięki za przepis!

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Super :) Pozdrawiam

Może to Cię zainteresuje