Babka „murzynek” z powidłami, prosta i szybka – przepis


Najlepsza babka czekoladowa jaką można zjeść. Bardzo wilgotna, lekka jak puch i w dodatku z powidłami, które nadają jej lekkiego aromatu i dodatkowo nawilżają ciasto. Idealna na święta wielkanocne jeśli ktoś nie przepada za babkami np. piaskowymi lub drożdżowymi. Cudowna w smaku i mocno czekoladowa.

Babkę jest bardzo prosta w przygotowaniu. Właściwie można ja wykonać nawet bez miksera. Do ciasta można dodać ulubione powidła i nie muszą to być tylko śliwkowe, fajnie sprawdzą się np. wiśniowe lub z czarnej porzeczki.

Babka doskonała dla fanów czekolady. Aromatyczna z dodatkiem kakao i mojej ulubionej polewy na bazie gorzkiej czekolady i kremówki.

Ciasto można wykonać w ostatniej chwili tzw. babka last minute i wtedy smakuje najlepiej. Jest leciutka, puszysta, delikatna w smaku i w niczym nie przypomina ciężkich wypieków. Jeśli szukasz niezawodnego przepisu, który na pewno musi się udać to ten przepis jest dla ciebie doskonały. Tutaj nie ma miejsca na pomyłkę, ponieważ łączymy mokre składniki z suchymi. Babka, w której nie ma miejsca na zakalec to czasami w święta wybawienie.

Ja niestety coraz częściej zauważam reakcję alergiczną na czekoladę i coraz mniej jej zjadam, ale zawsze chociaż jeden kawałeczek ciasta skubnę. Po prostu, żeby wiedzieć jak udało mi się ciasto.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

babka-murzynek-z-powidlami-4

BABKA „MURZYNEK” Z POWIDŁAMI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki maki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

Mąkę, kakao oraz sodę przesiewamy do miseczki. Mleko, olej, jajka, cukry przekładamy do dużej miski i chwilę miksujemy. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy suche składniki. Na koniec dodajemy powidła i ponownie chwilę miksujemy. Formę na babkę Smarujemy lekko masłem i oprószamy kakao, nadmiar strzepujemy. Wykładamy ciasto do formy babkowej (do 3/4 wysokości). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50- 60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie na 20 min. Po czym delikatnie zaczynamy wysuwać ciasto.

Czekoladę przekładamy do żaroodpornej miseczki razem z kremówką. Miseczkę umieszczamy nad garnuszkiem z lekko gotującą się wodą. Podgrzewamy, aż do połączenia. Polewamy babkę i zostawiamy do stężenia czekolady.

babka-murzynek-z-powidlami-1

babka-murzynek-z-powidlami

babka-murzynek-z-powidlami-3

wydrukuj teraz