Najlepszy przepis na najbardziej kruche ciastka maślane


Dlaczego piszę o tych ciastkach, że są najbardziej kruche? Bo nigdy wcześniej nie jadłam tak kruchych, domowych ciastek. Co prawda przypominam sobie kiedyś ciasteczka maślane, kruche i dobre jakościowo, ale nie były one domowe i nie były polskie. Trafić na dobre jakościowo ciasteczka, które nie będą twarde przez dodany tłuszcz to wbrew pozorom nie taka prosta sprawa. Natomiast zrobienie ciastek z tego przepisu w domu to po prostu bajka. Nie dość, że przygotowujemy ciasto w mig (co prawda trzeba mu dać się schłodzić, ale można wtedy poczytać książkę), to jeszcze wychodzi nie mała porcja ciastek. Cały sekret dlaczego są one bardziej kruche od innych to jeden składnik.

Mąka krupczatka to sekret niesamowicie kruchych wypieków. Taki prosty składnik, a ostatnio zapomniany i mało używany w kuchni do wykonania kruchych ciast i ciastek. Mąka krupczatka to nie jakiś egzotyczny ptak wśród przeróżnych rodzai mąk na rynku. To stara i tradycyjna mąką i można ją dostać w większości dobrze zaopatrzonych sklepów spożywczych (oprócz naszej ulubionej biedronki). Mąką jest w podobnej cenie jak zwykła tortowa. Jej konsystencja nie przypomina w niczym zwykłej mąki, może oprócz białego koloru. Jest bardziej sucha, sypka i przypomina mi zmieloną kaszkę mannę. Przez co wypieki z nią są bardziej kruche od innych.

Mąka to nie wszystko choć jest sercem przepisu. Drugim ważnym składnikiem jest masło. Masło, a nie margaryna. Do tego przepisu nie waż się dodawać gorszego tłuszczu. Będą mniej smaczne, nie będą miały maślanego aromatu i smaku.

Ciasteczka nie są przesłodzone i na pewno są mniej słodkie niż te ze sklepu. Jeśli lubisz mocno słodkie dodaj więcej cukru pudru. Dla mnie ta wersja bardzo smakowała, a to ze względu na to, że takich mniej słodkich ciastek można zjeść więcej.

Ciasteczka są lekkie, kruche, rozpływają się w ustach i doskonale nadają się do szklanki mleka lub kubka herbaty. Przypominają mi piaskową konsystencję. Mogą leżeć w pojemniku nawet przez 2 tyg.

Ciastka idealne dla dzieci, nie tylko ze względu na chrupkość, ale zawierają na pewno o połowę mniej cukru niż sklepowe. Nie wspominając o tym, że są wykonywane tylko na naturalnych składnikach.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na kruche ciasteczka.

kruche-ciastka-przepis-6

KRUCHE CIASTKA, NAJLEPSZY – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 40 ciastek

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Masło, żółtka i śmietana powinny być prosto z lodówki. Jeśli mamy malakser wkładamy wszystkie składniki i rozdrabniamy, aż uzyskamy ziarnistą konsystencję. Wyjmujemy ciasto chwilę zagniatamy i owijamy folią. wkładamy na 2-3 godz. do lodówki.  Jeśli nie mamy malaksera: mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dodajemy posiekane na drobno zimne masło. Siekamy nożem szybko, aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko siekamy nożem i następnie zagniatamy, aż ciasto będzie w miarę jednolite. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto przez folię spożywczą na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami do ciastek o śr. 6-7 cm (podczas pieczenia robią się trochę mniejsze). Pieczemy w temp. 200 C przez około 10-12 min do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

kruche-ciastka-przepis-5

kruche-ciastka-przepis-4

kruche-ciastka-przepis-2

kruche-ciastka-przepis-1

wydrukuj teraz