Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem, najlepsze

Maj 14, 2015 , 42024 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
kruche-ciasto-z-bydyniem-i-rabarbarem-11

Dzisiaj kruche ciasto z budyniem i rabarbarem, a wczoraj było kruche z bezą i rabarbarem. Sezon w pełni i trzeba jak najwięcej w niego korzystać. Jeśli miałabym Ci napisać, które ciasto kruche jest lepsze  z budyniem lub bezą to moja odpowiedź brzmi: nie wiem. Oba przepisy są smaczne i każde zawiera kuszące smaki. Z jednej strony budyń i rabarbar, a na to kruszonka. Natomiast z drugiej kruche ciasto, rabarbar i beza. Wybaczcie, ale nie potrafię wybrać.

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem, który dzisiaj Ci prezentuję jest w wersji ekspresowej bez budyniu domowej roboty, ale jeśli masz swój ulubiony przepis możesz zastąpić gotowy tym w wersji samodzielnie wykonanej. Białka, które zostaną Ci z tego przepisu możesz wykorzystać na wersję kruchego z bezą. Wtedy nic się nie marnuje.

Ciasto jest proste, szybkie i wykorzystuje rabarbar, który możemy pokroić i zamrozić, aby poza sezonem również korzystać z jego smaku.

Budyń bardzo fajnie współgra z kruchym ciastem, dzięki czemu mamy chrupkość, kremową konsystencję budyniu i lekko kwaśny rabarbar, który po upieczeniu będzie miękki i soczysty. Cudowne letnie ciasto.

TUTAJ znajdziesz przepis na kruche ciasto z bezą i rabarbarem.

kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I RABARBAREM – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

  • 2 x 40 g budyniu waniliowego
  • 800 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

DODATKOWO:

  • 500 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka cukru

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w małą kostkę i szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy. Ciasto można wykonać w malakserze, wystarczy włożyć wszystkie składniki i miksować, aż powstanie kruszonka. Następnie szybko zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy folią i jedną wkładamy do zamrażarki. Natomiast drugą wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. około 40×25 cm lub mniejszej. Zawijamy folią i wkładamy do lodówki. W 200 ml mleka mieszamy przesiany proszek budyniowy. Pozostałe mleko oraz kremówkę razem z cukrami zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na średni ogień i cały czas mieszając gotujemy do momentu, aż budyń będzie dosyć mocno gęsty. Zakrywamy folią i odstawiamy. Rabarbar kroimy na kawałeczki 1-2 cm obsypujemy cukrem. Budyń wykładamy na schłodzone ciasto, rozkładamy równomiernie rabarbar. Ścieramy na tarce o grubych oczkach kawałek ciasta zamrożonego. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu studzimy, schładzamy w lodówce kilka godzin, aby się lepiej kroiło i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
kruche ciasto z budyniem i rabarbarem
 
kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

  • Joanna Elendt

    Robiłam już parę razy z różnymi owocami i zawsze jest przepyszne. Cały sekret tkwi (przynajmniej dla mnie :)w niesamowicie pysznym cieście. Najdziwniejsze, że tak łatwo i szybko się je robi. Bardzo dziękuję za przepis. Jutro skorzystam z przepisu na placki z jabłek :) Pozdrawiam. Jeden z najlepszych blogów, z których korzystam !

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dzięki wielkie za komentarz i mam nadzieje, że zobacz jakiś jeden Twój wypiek na zdjęciu :) pozdrawiam

  • Dorota

    Jutro będę piekła i mam pytanie: piec w 180 stopniach góra-dół?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Dokładnie :)

Może to Cię zainteresuje