Znajdź swój przepis

Ciasto z truskawkami i kruszonką

1 czerwca, 2015

Ciasto z truskawkami i kruszonką to jedno z moich ulubionych wypieków w sezonie letnim. Uwielbiam proste przepisy, które nie wymagają ode mnie wielkich umiejętności i stania w kuchni. Te ciasto z truskawkami i kruszonką jest tak proste, że spokojnie zrobi je każda osoba, która w kuchni nie czuje się najlepiej. Ciasto jest ucierane, wilgotne i lekkie. Truskawki wspaniale nadają orzeźwiania przez co nie jest mdłe. Kruszonka chrupiąca i słodka.

W przypadku ciast ucieranych zawsze trzeba pamiętać, aby składniki były w temp. pokojowej. Jeśli jeden składnik będzie prosto z lodówki, natomiast drugi ciepły możesz być pewna, że wyjdzie zakalec. Najlepiej składniki wyjąc 2 godz. przed wykonaniem ciasta.

Maj to jeden z moich ulubionych miesięcy przede wszystkim ze względu na sezonowe owoce. Ciasta z truskawkami to moje ulubione wypieki. Natomiast ciasto z truskawkami i kruszonką to podstawa, którą zawsze można szybko zrobić kiedy spodziewamy się gości. Idealnie nadaje się również na spotkania rodzinne w plenerze. Pyszne, słodkie i proste.

Ja jestem zachwycona tym przepisem, ponieważ nie ma w nic co można zepsuć i choć czasami wymyślam ciasta z warstwami to taki klasyk zawsze dobrze mieć pod ręką.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z truskawkami.

ciasto z truskawkami i kruszonką

CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki śmietany kwaśnej 12% lub jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 70 g masła lub margaryny, zimnej

DODATKOWO:

  • ok. 300 g truskawek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce miksujemy chwilę jajka, wsypujemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa będzie puszysta i jasna (ok. 5 min). Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy olej, następnie śmietanę. Stopniowo dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i oprószamy bułka tartą. Truskawki umyte i osuszone oprószamy mąką i przekrawamy na pół. Układamy na cieście w niedużych odstępach do siebie. Składniki na kruszonkę rozdrabniamy dłońmi, aż powstaną grudki. Oprószamy ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka.

ciasto z truskawkami i kruszonką ciasto z truskawkami i kruszonką ciasto z truskawkami i kruszonką ciasto z truskawkami i kruszonką ciasto z truskawkami i kruszonką

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Monika L. says:

    Czy można pominąć lub zastąpić czyms innym śmietanę/jogurt w cieście? Bo jestem na diecie bezmlecznej

    1. Ilovebake says:

      Z tego co wiem dostępne są teraz w sklepie jogurty bez laktozy :)

  2. plumkaplumka says:

    Jakie inne owoce sprawdzą się w tym cieście?

    1. Mogą być np. maliny, jagody, rabarbar

  3. Dla mnie ciasto jest zbyt mało słodkie, zdecydowanie. Przeszukałam net i ciasto to zowie się ,,kubeczkowym”, inne osoby dają 2x więcej cukru. Szkoda, że po fakcie. No nic, trudno. Ciasto też mocno rośnie, jak na ucierane to aż za bardzo. 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia to za dużo. 2 wystarczą w zupełności. Ogólnie fajne ciasto, ale do zmodyfikowania wg swoich smaków.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x