Znajdź swój przepis

Sernik na zimno z truskawkami

5 czerwca, 2015

Sernik na zimno z truskawkami to mój ukochany deser w upały. Chłodzi, orzeźwia i zawiera owoce. Sernik z tego przepisu jest lekki, puszysty i delikatny. Dodatek ubitej śmietany sprawia, że nie ma ciężkiej struktury jak typowy sernik na zimno. Struktura staje się lżejsza i jakby bardziej napowietrzona, przypomina konsystencją ptasie mleczko. Sernik na zimno tym razem wykonałam z truskawkami, ale ta wersja jest tak uniwersalna, spokojnie może być z brzoskwiniami, malinami lub wiśniami.

Uwaga: pamiętaj o tym, aby żelatyna była ostudzona. Zazwyczaj ser wyciągamy prosto z lodówki (i dobrze, zimny szybciej nam się zetnie) i łączymy z żelatyną, pod wpływem różnicy temperatur mogą powstać grudki. Zasada jest prosta: zawsze dodajemy zimną żelatynę, ja zawsze sprawdzam palcem jeśli czuję ciepło zostawiam jeszcze na chwilę, aby się ochłodziła.

Ser na sernik możecie dodać swój ulubiony. Ja użyłam serka naturalnego Vitello z dodatkiem wanilii. Są to jedne z moich ulubionych serków na sernik na zimno. Jego konsystencja nie jest mocno gęsta i zwarta, raczej jest kremowy i lekki, czyli idealny na puszysty sernik, a taki uwielbiam.

Przepis jest bardzo prosty i nie ma w nim wielkiej filozofii. Szybko się wykonuje i równie szybko znika.

Przyznaję, że latem uwielbiam serniki na zimno i mogłabym je jeść na okrągło w przeróżnych postaciach i kombinacjach i na pewno zobaczysz jeszcze nie jeden przepis w tym roku. Ten bardzo przypadł mi do gustu ponieważ nie jest zapychający, raczej jest lekki jak chmurka i słodki. Po prostu uwielbiam ten przepis.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sernik na zimno.

sernik na zimno z truskawkami

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA SERNIK:

  • 1 kg serka mielonego np. z wiaderka (użyłam Vitello z wanilią)
  • 3/4 szklanki kremówki 30%
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml gorącej wody
  • opakowanie biszkoptów
  • ok. 400 g truskawek

Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej i zostawiamy do wystudzenia. Serek chwilę miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę, cały czas miksując na średnich obrotach. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej miksując na małych obrotach. W tortownicy o śr. 26 – 28 cm lub formie 24 x 24 cm, układamy na dnie biszkopty. Wykładamy masę serową i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny do stężenia. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki truskawek i zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Sernik podajemy udekorowany truskawkami.

sernik na zimno z truskawkami sernik na zimno z truskawkami  sernik na zimno z truskawkami sernik na zimno z truskawkami  sernik na zimno z truskawkami sernik na zimno z truskawkami  sernik na zimno z truskawkami sernik na zimno z truskawkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Szybko się robi. Smaczny. Polecam.

  2. Myśli Pani że zamiast żelatyny można dać galaretkę? Jeśli tak to jaka ilość ?

    1. aneta Autor says:

      Ok. 1,5 opakowania na szklanke goracej wody. Studzimy i łączymy z masą serową.

  3. Serniczek pyszny. Jednak inny niż się spodziewałam. Nie jest to zbity sernik na zimno tylko bardziej puszysty i mokry. Ale mimo wszytsko pyszny. Polecam zrobić i się przekonać

  4. Ten sernik to rewelacja, rozpływa się w ustach, jest łatwy i szybki. A cukru pudru każdy może dodać do smaku jak lubi, ja dałam 6-7łyżek???? idealny na letnie dni, do ponownego zrobienia nie jeden raz. Jak dobrze wyszukać taki dobry przepis:)

  5. Po wlaniu żelatyny porobily mi się grudki. Co zrovilam nie tak? :(

    1. aneta Autor says:

      Może zbyt szybko wlalas żelatynę?

  6. Ten sernik nie jest smaczny, zbyt mała ilość cukru powoduje, że jest to ser z owocami i galaretką. Nie lubię zbyt słodkich rzeczy, ale 3 łyżki cukru na kilogram sera to jakiś żart. Brakuje np. wanilii lub otwartej skórki z cytryny żeby podkręcić smak. Rodzina zjadła, ale wszyscy stwierdzili że nie jest smaczny.

    1. Malgorzata says:

      Jeśli Pani przeczytała dokładnie przepis to wiedziałaby Pani, że do sernika dodano ser z dodatkiem wanilii . Jeżeli użyła Pani innego sera należało go doprawić wg własnych upodobań. Pozdrawiam

  7. Czy zamiast śmietany można dać jogurt grecki?

    1. aneta Autor says:

      tak

  8. Czy ze zwykłych serków waniliowych można zrobić? ????

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  9. 4 łyżeczki zelatyny na ile ml wody?

    1. aneta Autor says:

      1/3 szklanki :)

  10. Czy moge do masy dać pokrojona drobniutko białą czekoladę?Kiedyś jadłam podobny sernik na zimno i był pyszny. nie zaszkodzi to sernikowi?

  11. Witam, można dodać do masy serowej zamiast cukru pudru rozpuszczonej białej czekolady?

    1. Ilovebake says:

      Jak najbardziej :)

  12. kucharka says:

    Pomocy!!! Biszkopty wypłynęły na wierzch!!! Co robić?

    1. Ilovebake says:

      A jakim cudem tak sie stało?

    2. Pewnie zbyt mocnym strumieniem wylałaś masę serową. Teraz nic z tym nie zrobisz.

  13. Okropny…kwaśny …stanowczo za mało cukru…zmarnowany ser!

    1. Ilovebake says:

      Każdy ma troszkę inne smaki wystarczyło wypróbować smak sernika i dorzucić więcej cukru do masy :)

    2. Marta G. says:

      Sery w wiaderkach są różne. Podejrzewam, że waniliowy z biedronki jest z cukrem a jeśli ktoś użyje innego to musi spróbować czy słodki.

  14. Sernik rewelacja, goście zachwyceni, przepis przekazany ! :) Polecam tą stronę, świetny blog. Gratuluję Pani przewspaniałej pracy :) Pozdrawiam !

  15. Paulina C. says:

    sernik jest przepyszny :) nie zdążyłam zrobić zdjęcia tak szybko się rozszedł ;)

  16. Eliza K. says:

    Sposób na żelatynę do sernika na zimno:
    – żelatynę zalewamy wodą do napęcznienia około 10 min
    – tak przyrządzona żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej możemy bezpośrednio w garnuszku, ale kąpiel wodna jest bezpieczniejsza ponieważ w garnuszku możemy ją niechcący zagotować, a zagotowana żelatyna traci swoje właściwości żelujące
    – rozpuszczoną żelatynę studzimy uważamy by nie zgęstniała
    – dodajemy 3 – 4 łyżki serka z naszego sernika i mieszamy
    – przelewamy do masy serowej i mieszamy
    ot i nie ma grudek czy glutów

  17. karolka371 says:

    Czy zamiast biszkoptów na spód mogę użyć pokruszonych ciastek maślanych +masło?

    1. Ilovebake says:

      Pewnie ze tak

    2. karolka371 says:

      Dziękuje za odpowiedz napewno spróbuje :)

  18. Jolanta S. says:

    Mój Mąż uwielbia takie serniki na zimno, ja wolę pieczone …. ale i mi zdarza się zjeść solidny kawałek:)

  19. Carlannite says:

    Gładka tafla galaretki, och…. <3

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x