Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Serniki

Sernik na zimno z truskawkami

Czerwiec 5, 2015 , 227649 Wyświetleń, WYDRUKUJ,
sernik na zimno z truskawkami i galaretka

Sernik na zimno z truskawkami to mój ukochany deser w upały. Chłodzi, orzeźwia i zawiera owoce. Sernik z tego przepisu jest lekki, puszysty i delikatny. Dodatek ubitej śmietany sprawia, że nie ma ciężkiej struktury jak typowy sernik na zimno. Struktura staje się lżejsza i jakby bardziej napowietrzona, przypomina konsystencją ptasie mleczko. Sernik na zimno tym razem wykonałam z truskawkami, ale ta wersja jest tak uniwersalna, spokojnie może być z brzoskwiniami, malinami lub wiśniami.

Uwaga: pamiętaj o tym, aby żelatyna była ostudzona. Zazwyczaj ser wyciągamy prosto z lodówki (i dobrze, zimny szybciej nam się zetnie) i łączymy z żelatyną, pod wpływem różnicy temperatur mogą powstać grudki. Zasada jest prosta: zawsze dodajemy zimną żelatynę, ja zawsze sprawdzam palcem jeśli czuję ciepło zostawiam jeszcze na chwilę, aby się ochłodziła.

Ser na sernik możecie dodać swój ulubiony. Ja użyłam serka naturalnego Vitello z dodatkiem wanilii. Są to jedne z moich ulubionych serków na sernik na zimno. Jego konsystencja nie jest mocno gęsta i zwarta, raczej jest kremowy i lekki, czyli idealny na puszysty sernik, a taki uwielbiam.

Przepis jest bardzo prosty i nie ma w nim wielkiej filozofii. Szybko się wykonuje i równie szybko znika.

Przyznaję, że latem uwielbiam serniki na zimno i mogłabym je jeść na okrągło w przeróżnych postaciach i kombinacjach i na pewno zobaczysz jeszcze nie jeden przepis w tym roku. Ten bardzo przypadł mi do gustu ponieważ nie jest zapychający, raczej jest lekki jak chmurka i słodki. Po prostu uwielbiam ten przepis.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sernik na zimno.

sernik na zimno z truskawkami

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA SERNIK:

  • 1 kg serka mielonego np. z wiaderka (użyłam Vitello z wanilią)
  • 1 szklanka kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 450 ml gorącej wody
  • ok. 100 g biszkoptów
  • ok. 300 g truskawek

Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek chwilę miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę, cały czas miksując na średnich obrotach. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej miksując na małych obrotach. W tortownicy o śr. 24-26 cm układamy na dnie biszkopty. Wykładamy masę serową i wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny do stężenia. Po tym czasie na wierzchu układamy plasterki truskawek i zalewamy tężejąca galaretką. Wkładamy do lodówki na min kilka godzin lub całą noc. Sernik podajemy udekorowany truskawkami.

sernik na zimno z truskawkami
sernik na zimno z truskawkami
 
sernik na zimno z truskawkami
sernik na zimno z truskawkami
 
sernik na zimno z truskawkami
sernik na zimno z truskawkami
 
sernik na zimno z truskawkami
sernik na zimno z truskawkami

  • Carlannite

    Gładka tafla galaretki, och…. <3

  • Jolanta Szyndlarewicz

    Mój Mąż uwielbia takie serniki na zimno, ja wolę pieczone …. ale i mi zdarza się zjeść solidny kawałek:)

  • karolka371

    Czy zamiast biszkoptów na spód mogę użyć pokruszonych ciastek maślanych +masło?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Pewnie ze tak

      • karolka371

        Dziękuje za odpowiedz napewno spróbuje :)

  • Eliza Kulpa

    Sposób na żelatynę do sernika na zimno:
    - żelatynę zalewamy wodą do napęcznienia około 10 min
    - tak przyrządzona żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej możemy bezpośrednio w garnuszku, ale kąpiel wodna jest bezpieczniejsza ponieważ w garnuszku możemy ją niechcący zagotować, a zagotowana żelatyna traci swoje właściwości żelujące
    - rozpuszczoną żelatynę studzimy uważamy by nie zgęstniała
    - dodajemy 3 – 4 łyżki serka z naszego sernika i mieszamy
    - przelewamy do masy serowej i mieszamy
    ot i nie ma grudek czy glutów

  • Paulina Cysek

    sernik jest przepyszny :) nie zdążyłam zrobić zdjęcia tak szybko się rozszedł ;)

  • Weronika

    Sernik rewelacja, goście zachwyceni, przepis przekazany ! :) Polecam tą stronę, świetny blog. Gratuluję Pani przewspaniałej pracy :) Pozdrawiam !

  • Ju

    Okropny…kwaśny …stanowczo za mało cukru…zmarnowany ser!

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Każdy ma troszkę inne smaki wystarczyło wypróbować smak sernika i dorzucić więcej cukru do masy :)

    • Marta G

      Sery w wiaderkach są różne. Podejrzewam, że waniliowy z biedronki jest z cukrem a jeśli ktoś użyje innego to musi spróbować czy słodki.

  • kucharka

    Pomocy!!! Biszkopty wypłynęły na wierzch!!! Co robić?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      A jakim cudem tak sie stało?

  • Paula

    Witam, można dodać do masy serowej zamiast cukru pudru rozpuszczonej białej czekolady?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Jak najbardziej :)

  • Magda

    Czy moge do masy dać pokrojona drobniutko białą czekoladę?Kiedyś jadłam podobny sernik na zimno i był pyszny. nie zaszkodzi to sernikowi?

Może to Cię zainteresuje