Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Ciasto jogurtowe z truskawkami (owocami)

Czerwiec 8, 2015 , 336229 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto jogurtowe jest na mojej liście ulubionych i szybkich ciast letnich. W tym przepisie wykorzystałam truskawki, ale ciasto jogurtowe możesz upiec z malinami, brzoskwiniami, morelami, nektarynkami, jagodami itp. Wybór jest duży. Ciasto jest proste i szybkie. Nie ma tutaj skomplikowanych połączeń, wystarczy składniki umieścić w misce i zmiksować. Im mniej miksowane tym ciasto wyjdzie bardziej puszyste. Ciasto jogurtowe z truskawkami jest delikatne, dosyć lekkie, wilgotne. Truskawki w cieście to cudowny i smaczny akcent, nadaje lekkiej kwaśności i ożywia smak ciasta przez co nie wydaje się mdłe. Truskawki najlepiej układać w rzędach dosyć blisko siebie, im jest ich więcej tym lepsze ciasto.

Ciasto jogurtowe ma jedną niepodważalną zaletę: jest zdrowsze od tych na maślance i ucieranych na margarynie. Pomimo dosyć dużej ilości oleju. Ja użyłam zwykłego słonecznikowego i według mnie najlepiej pasuje.

Ciasta nie miksuj za długi, im dłużej miksujesz ty ciasto robi się cięższe, ponieważ uwalniasz gluten z mąki. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Truskawki lub inne owoce układaj dosyć blisko siebie, rozcięciem do góry, w ten sposób unikniemy zbyt dużego puszczania soku do ciasta. Surowe ciasto jest gęste i owoce na pewno nie opadną na dno, a będą ładnie trzymać się na wierzchu.

Ciasto jogurtowe robiłam już z malinami, brzoskwiniami, ale muszę przyznać, że najlepiej smakuje z truskawkami. Polecam dla osób, które w kuchni szukają prostych przepisów na ciasta i nie chcą spędzać w niej dużo czasu. W lato nieszczególnie jest to przyjemne. Ciasto na drugi dzień jest równie smacznie i nie traci swojej świeżości i nie wysycha.

TUTAJ znajdziesz moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami

CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI (OWOCAMI)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 ml oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka, duże
  • 350 g jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

DODATKOWO:

  • ok. 500 g truskawek lub innych owoców
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jogurt, olej, jajka, cukier oraz sok z cytryny. Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia (im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe). Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Truskawki lub inne owoce przekrawamy na pół i układamy w rzędach na cieście, rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem.

ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
  
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocami
   
ciasto jogurtowe
ciasto jogurtowe z truskawkami i owocamiciasto jogurtowe z truskawkami i owocami

  • Kama

    Bardzo spodobał mi się ten przepis. Jestem właśnie w trakcie jego pieczenia i porażka!!!Ciasto siedzi w piekarniku już blisko 1,5 godz i ciągle jest surowe. To nie wina piekarnika, jest nowy i działa bez zarzutu. Ja też w sumie już nie jedno ciasto piekłam i jakieś pojecie mam w tym temacie.Co zatem poszło nie tak???Jedyne moje podejrzenie pada na jajka. Zamiast 3 dużych dałam 4 małe.Czy to może być przyczyna??

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Możliwe ze przesadziłaś z jajkami. A jaka była konsystencja ciasta surowego? ja piekłam niecałą godzinę i w zupełności wystarczyło, a nawet sie zarumienilo z góry.

      • Kama

        Uratowane!!!! :))) Było dosyć gęste więc chyba to ok. Piekło się 1h i 45min. i nie obyło się bez podkręcenia temperatury do 180 C. Właśnie się nim delektuje. Nie jest za słodkie, delikatne i wilgotne ciasto:)) Pycha:)

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          juz myslalam ze bede piekla drugi raz zeby upewnic sie co do przepisu :) bardzo sie ciesze ze smakuje szkoda ze nie dalas fotki :) pozdrawiam

          • Kama

            To co zrobię następnym razem to od razu ustawię 180 C, bo gdy teraz tak zrobiłam ciasto o wiele szybciej zaczęło się piec i rumienić, polecam je wszystkim ale koniecznie z zachowaniem zasady suchego patyczka:)) Co do fotki to może zaraz coś wykombinuje, póki ciasto jeszcze jest;))

          • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

            :) czekam

          • Lenka

            U mnie też zakalec! Dałam jogurt typu greckiego, może za gęste to ciasto..?

          • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

            U większości nie było zakalca tylko czas pieczenia się wydłużył ale faktycznie niepotrzebnie dalas jogurt grecki ciasto i tak jest geste na zwykłym jogurcie i pewnie to zaważyło ze nie udało się. Może sproboj następnym razem na zwykłym Pozdrawiam

  • Delicious Titbits

    bosko wygląda :) ostatnio piekłam od ciebie rożki drożdżowe z rabarbarem….musiałam znacznie skrócić czas pieczenia ale są przepyszne…już trzykrotnie wróciłam do przepisu. Dzieci tylko o nie proszą :)

  • Karolina Woźniak

    Zrobiłam wczoraj bo zakochałam się w zdjęciach :)
    Do dziś został jeden kawałeczek…

  • Mika

    Ja też piekę już 1.5 godziny i ciasto nadal mokre w środku… Na pewno wreszcie dojdzie, tylko truskawki u góry są już prawie czarne :(

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      hmm sprawdze jeszcze przepis ale u mnie doszlo w ciagu 50 min, zaslon koniecznie wierzch ciasta wtedy sie nie przypali :) mimo wszystko licze ze bedzie smakowac

      • Mika

        W środku jest smaczne, brzegi zupełnie przypalone. Jutro druga próba, ułożę na innej blasze :) Powiedz czym zakrywać wierzch?

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          Zwiększ ilośc mąki do 500 to powinno skrócić czas pieczenia i dodatkowo jak zacznie sie rumienić za mocno wierzch ciasta zakryj folia aluminiowa :)

  • Ivonqa

    miałam taką ochotę na to ciasto, bo uwielbiam tego typu ciasta :) ale niestety wyszedł mi mega zakalec :( ehhhh… ale nie zamierzam się poddać jutro kolejna próba :)

  • Kama

    Kama

  • Kama

    Dziś kolejna próba. Tym razem od początku w 180 C ale nadal dłużej w piekarniku, aniżeli podaje przepis. Zeszło mi się 1,5h. Pomimo to ciasto pycha:))

  • Gość

    Czy ciasto należy piec w temp 180′C z termoobiegiem? i Czy można upiec w tortownicy??

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Bez termoobiegu jesli chcesz piec w tortownicy to w takiej o sr. 26 cm. Czas pieczenia moze sie wydluzyc jesli bedzie za moco sie przypiekac z gory zakryj je folia aluminiowa. Pozdrawiam

  • Ivonqa

    Zrobiłam to ciasto po razu drugi pomimo pierwszej nie udanej próby i tym razem wszystko pięknie wyrosło bez zakalca :) :) Wina leżała po mojej stronie, nie potrzebnie wrzuciłam wszystko do thermomika i za długo mieszałam!! Ale za drugim podejściem składniki połączyłam mieszając widelcem :) Ciasto pięknie wyrosło :) Ale brakuje mi tu jednak jakiejś nutki smakowej, może starta skórka z cytryny lub cukier waniliowy :) Pozdrawiam

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      faktycznie mozna dać cukier waniliowy ale sok z cytryny tez nadaje fajnego posmaku :)

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      bardzo apetyczne wyszło :)

  • Ala

    Bylo pyszne i rewelacyjne wystarczy zrobic zgodnie z przepisem pozdrawiam

  • gin

    Cudownie puchate! uwielbiam takie ciasta, szczególnie z truskawkami :)

  • Zuza

    Mam i ja :) Jest pysznie :)

  • Agnieszka

    Piekłam już z tego przepisu kilka razy, dodawałam różne jogurty, a dzis pomieszałam jogurt z serkiem mascarpone i też wyszło idealne.Czas pieczenia zawsze 50 minut. Wcześniej zamiast truskawek dodałam brzoskwinie a do ciasta olejek pomarańczowy. Polecam przepis ;-)

  • Kasia

    Polecam ciacho :) nie ma zakalca jupi !! Tak jak w opisie bardzo krotko mieszalam i przykrylam folia aluminiowa podczas pieczenia (60min)

  • Alicja

    Mam pytanie, czy można to ciasto zrobić z mrożonymi truskawkami, nie będzie zakalca?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Nie powinno :)

      • Karolina

        W przypadku mrożonych truskawek ,wcześniej je rozmrozić?

        • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

          Nie rozmrazaj tylko ukladaj zamrozone :)

  • emka

    Właśnie piekę. Ciekawe czy wyjdzie :-D

  • Anna Ww

    Jakiej marki najlepszy będzie jogurt naturalny wykorzystany do tego ciasta?jajka oczywiście całe dodajemy?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Ja użyłam jogurtu augustowskiego, ale może być dowolny jogurt naturalny :)

  • Paulina

    Robiłam wczoraj i jestem zachwycona… cudowne, szybkie i pyszne. Wszystko wrzuciłam do miski i wymieszałam widelcem. Powstało ciacho z jagodami i z czekoladą (dla tych co na bakier z owocami ;) ).. Robiłam z 4 jajek, więc reszta składników nie była perfekcyjnie odmierzona, a i tak wyszło i pięknie urosło… od siebie dodałam jedynie 1/3 łyżeczki sody.

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Perfekcyjne :)

      • Paulina

        Dziękuję za przepis i już się czaję na kilka innych :) Pozdrawiam :)

  • Aneta Załoga

    Czy jogurt naturalny też ma być w temp pokojowej? ile czasu przed pieczeniem powinien być wyciągnięty?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Koniecznie w temp. pokojowej. W zależności od temp. na zewnątrz im cieplej tym jogurt szybciej uzyska optymalną temperaturę. Na pewno potrzebuje kilku godzin.

  • Zofia Wizmur

    z termoobiegiem piec?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Bez termoobiegu.

  • Zofia Wizmur

    A dlaczego tak nierówno sie piecze ? Przed włożeniem do piekarnika było wygladzone. zostało jeszcze 15min.
    https://uploads.disquscdn.com/images/2ba96fb9fcd90c8c3a209224594570ebb7644c0c819cedde2617de3f624283ee.jpg

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Powinno się jeszcze wyrównać, czasami zależy od wymieszania składników lub piekarnika.

  • Anabel Parua

    Czy olej może być ryżowy?

  • Daria

    Właśnie włożyłam do piekarnika :D proszę o trzymaniu kciuków żeby nie było zakalca. żeby jeszcze mniej mieszać najpierw połączyłam mokre składniki osobno i suche i potem jedne dodałam do drugich ( jak przy muffinach). zobaczymy czy to dobry sposób :D

  • agatka140

    czy można w tortownicy pięć je?

    • http://www.ilovebake.pl/ Ilovebake

      Tak, najlepiej takiej 27 cm lub zmniejsz składniki o 1/3 :)

Może to Cię zainteresuje